luni, 10 martie 2008

O construcţie ilegală ameninţă să lase mii de oameni fără utilităţi

Nesimţire



Ca în ţara nimănui. Aşa lucrează o firmă de construcţii din Iaslovăţ, care face legea prin municipiul Suceava, din moment ce face orice doreşte, fără să îi pese dacă este legal sau nu ori dacă afectează mii şi mii de oameni.

Aşa s-a întâmplat şi vineri după-amiază, când aproape un sfert din municipiul Suceava a rămas fără curent electric, din cauza lucrărilor neautorizate ale firmei SC Construcţii Strugar SRL, pe un teren din apropierea Uzinei Electrice, în capătul străzii Mitropoliei.

Deşi se vede cu ochiul liber că săpăturile făcute cu excavatorul sunt pentru începerea lucrărilor la fundaţia unei clădiri – un bloc, din câte se pare, reprezentanţii firmei de construcţii încearcă să scape de responsabilitate susţinând că doreau să facă de fapt un studiu geo, caz în care ar fi fost necesară o simplă sondare a terenului, nu decopertarea sa pe o arie extinsă şi săparea unor şanţuri de mărimi considerabile.

Dacă boacăna făcută vineri, când au lăsat fără curent mii de oameni, a fost remediată în scurt timp de angajaţii E.ON, care au intervenit prompt, inconştienţa reprezentanţilor firmei, care s-au apucat de lucrări fără a avea avizul furnizorilor de utilităţi, a produs pagube de 140 de milioane de lei vechi numai prin ruperea cablurilor electrice de medie tensiune care traversează acel teren.

Tot din cauza lor, aparatura electrică din casele sucevenilor care au fost lăsaţi brusc fără curent putea fi defectată, dacă nu s-a şi întâmplat aşa ceva, caz în care tot firma SC Construcţii Strugar SRL ar trebui să-i despăgubească.

Reţeaua de apă şi canalizare, în pericol de a fi distrusă

Terenul pe care firma SC Construcţii Strugar SRL vrea să ridice construcţia este străbătut şi de reţeaua de canalizare a oraşului.

De obicei, pe acolo pe unde trece reţeaua de canalizare, se află şi cea de furnizare a apei potabile, iar dacă săpăturile ar continua, excavatoarele firmei i-ar putea lăsa pe toţi locuitorii din zonă, inclusiv agenţii economici, precum Hotel Balada, fără apă curentă şi fără posibilitatea de a mai folosi canalizarea oraşului.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a confirmat faptul că firma SC Construcţii Strugar SRL nu a obţinut nici măcar certificatul de urbanism pentru această lucrare, de care nu ştia până când nu a fost lăsat un sfert de oraş fără curent, iar pentru asta, inspectorii Primăriei, din cadrul Disciplinei în Construcţii, vor analiza astăzi cazul, urmând să fie luate măsurile necesare.

“Dacă au început aceste lucrări fără autorizaţie de construcţie, legea spune clar că trebuie să-i amendăm. În cazul în care firmele de utilităţi nu îşi vor da acordul pentru a se construi acolo, nici gând să mai ridice acolo vreo clădire”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.

Pentru nerespectarea legii 50/1991, de autorizare a lucrărilor de construcţii, firma SC Construcţii Strugar SRL riscă o amendă de până la un miliard de lei vechi.

O firmă cu probleme de respectare a legilor

Aceeaşi firmă care a distrus acum reţelele de curent electric ce alimentează mii de suceveni, fiind la un pas de a distruge şi reţeaua de canalizare şi probabil şi pe cea de apă potabilă, a mai fost implicată anul trecut într-un scandal, atunci când s-a apucat să construiască un bloc în curtea Liceului “Samuil Isopescul”.

Pe lângă faptul că multă lume a fost intrigată şi revoltată de faptul că unei firmei i s-a permis să construiască în curtea unei instituţii de învăţământ, aproape de zidurile şcolii, la fel de mulţi au fost nemulţumiţi de faptul că aproape tot pământul excavat din curtea şcolii a fost aruncat în drum, ocupând întreg trotuarul de pe partea stângă a străzii Alexandru cel Bun, chiar şi o porţiune de stradă.

Rămâne de văzut ce amendă va avea de plătit acum această firmă care a ignorat complet legile şi autorităţile locale, punând în pericol bunurile miilor se suceveni care au rămas fără curent electric din cauza lucrărilor sale neautorizate, precum şi dacă i se va permite să construiască în continuare pe acel teren străbătut de reţele de utilităţi publice.

În pofida încercărilor noastre, reprezentanţii firmei SC Construcţii Strugar SRL nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri pentru a-şi prezenta punctul de vedere.