vineri, 28 martie 2008

Primarilor suceveni li s-a atras atentia sa nu aiba "o atitudine de candidat"


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, le-a cerut primarilor sa adopte o atitudine adecvata "primarului in functie" si nu a "potentialului candidat la functia de primar", in vederea organizarii si desfasurarii corecte a alegerilor locale din luna iunie.

Solicitarea prefectului a fost facuta la instruirea primarilor si secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la indeplinirea atributiilor ce le revin pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale din acest an. La intalnire, prefectul a apreciat ca ar trebui respectate de catre primari atat litera, cat si spiritul legislatiei electorale si a solicitat sa-i fie semnalate orice probleme care ar aparea, pana la campania electorala si in timpul desfasurarii acesteia, ce ar putea influenta in mod incorect rezultatele.
Totodata, participantilor la instruire li s-au prezentat actele normative in vigoare ce vizeaza alegerile locale, precum si particularitatile acestui scrutin. In acest sens, li s-a precizat ca cetatenii celorlalte state membre ale UE au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, insa doar pentru functiile de consilier local si consilier judetean. Cetatenii UE cu domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala vor fi inscrisi in listele electorale complementare, care trebuie actualizate de catre primari si Serviciul pentru Straini Suceava pana la 25 aprilie.

Totodata, prefectul a spus ca in sarcina autoritatilor locale revin asigurarea si amenajarea corespunzatoare a spatiului in care va functiona biroul electoral de circumscriptie municipala, oraseneasca sau comunala, avand in vedere faptul ca tragerea la sorti a presedintilor si a loctiitorilor acestora va avea loc la Tribunalul Suceava, pana la 31 martie, data de la care birourile isi vor intra in atributii.
De asemenea, autoritatile locale au obligatia de a aduce la cunostinta publica dispozitia privind delimitarea, numerotarea si stabilirea localurilor in care vor functiona sectiile de votare, precum si numarul circumscriptiei electorale stabilit prin Ordinul Prefectului nr. 63/2008, cel mai tarziu in data de 31 martie, precum si actualizarea listelor electorale permanente, impreuna cu Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor Suceava si Biroul Judetean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor Suceava, pana la, cel mai tarziu, data de 15 aprilie. Totodata, li s-a atras atentia ca in localurile sectiilor de votare ce functioneaza in camine culturale nu trebuie sa se organizeze, in zilele de 1 si 15 iunie, nunti, botezuri sau discoteci.