luni, 2 iunie 2008

12. 500 de suceveni aspiră la un loc în administraţia locală

Peste 12.500 de suceveni aspiră la funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean, primar, consilier local şi consilier judeţean. Potrivit unei situaţii prezentate de Biroul Electoral Judeţean, în alegerile locale din acest an sucevenii din întreg judeţul au de ales între 12.510 de persoane, care s-au înscris pentru una dintre funcţiile prezentate mai sus. În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, aceasta este vizată de opt persoane, care duminică intră în competiţie directă, în condiţiile în care viitorul şef al administraţiei judeţene va fi ales după un singur tur de scrutin.

Astfel, începând cu scrutinul din anul 2008, preşedinţii Consiliilor Judeţene se aleg prin vot universal, egal şi direct, într-un singur tur de scrutin, fiind desemnat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate. În caz de egalitate între mai mulţi candidaţi la această funcţie, se organizează la două săptămâni de la primul tur, respectiv 15 iunie 2008, al doilea tur de scrutin.



Votarea se va desfăşura duminică, 1 iunie între orele 7:00 şi 21:00



Secţiile de votare se vor deschide începând cu ora 7:00, iar alegătorii vor putea vota până la ora 21:00. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Dreptul de vot se exercită numai pe baza actului de identitate, care pentru cetăţenii români înseamnă cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflată/aflat în termenul de valabilitate, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, iar pentru cetăţenii Uniunii Europene reprezintă oricare document valabil care le atestă identitatea.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul. Alegătorii vor vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitării făcute, şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.



Este interzis accesul în cabinele de vot cu aparate foto sau camere de filmat



Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, a primarului, precum şi a preşedintelui consiliului judeţean fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.

Potrivit prevederilor legale, alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. De asemenea, conform unei hotărâri a Biroului Electoral Central, în vederea asigurării caracterului secret şi liber exprimat al votului, cât şi pentru a se evita eventualele tentative de control asupra votului, se interzice accesul în cabinele de vot, cu orice fel de aparatură de înregistrare sau preluare de imagini.
Mai trebuie spus că buletinul de vot poate fi declarat nul dacă nu s-a aplicat ştampila cu menţiunea „Votat” pe buletinul de vot, dacă ştampila s-a aplicat pe mai multe patrulatere care cuprind liste de candidaţi sau numele candidaţilor sau ştampila s-a aplicat în afara patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului. Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă.