vineri, 27 iunie 2008

Sucevenii au sărbătorit Ziua Drapelului


Peste o mie de suceveni au fost prezenţi ieri, în Piaţa Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ pentru a participa, alături de oficialităţi, la sărbătorirea „Zilei Drapelului”. După ce miercuri după amiază drapelul României arborat în Piaţa Tricolorului a fost coborât şi depus în Biserica „Sfânta Înviere” pentru sfinţire, joi, 26 iunie, începând cu ora 11:00, a avut loc ceremonialul public de înălţare a acestuia. Ceremonialul militar a fost asigurat de comandantul garnizoanei Suceava, colonelul Viorel Mihăescu, precum şi de detaşamentele de onoare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Inspectoratului pentru Jandarmi Judeţean Suceava, Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Jandarmi Fălticeni şi Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.

De remarcat că pe perioada ceremonialului, în Piaţa Tricolorului au fost expuse şase drapele din timpul celor două războaie, puse la dispoziţie de Complexul Muzeal Bucovina. Ceremonia a început cu prezentarea onorului în faţa oficialităţilor, după care reprezentanţii conducerii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Suceava au rostit alocuţiuni referitoare la sărbătorirea „Zilei Drapelului Naţional”.

Printre oficialităţile prezente la evenimentul de ieri s-au numărat, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, respectiv Vasile Ilie, subprefectul Dumitru Paşniciuc, primarul Ion Lungu, alături de cei doi viceprimari, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi, precum şi directori ai mai multor instituţii publice. Dacă Dumitru Paşniciuc a subliniat că „drapelul naţional este cel mai sfânt al Românilor”, Gheorghe Flutur a precizat că „drapelul, alături de imn şi de stemă, reprezintă identitatea, actul de naştere al unei naţiuni, iar Ion Lungu a arătat că „tricolorul românesc semnifică veacurile de luptă pentru unitatea şi independenţa întregului popor român”.

După momentul discursurilor, în care oficialităţile au evocat importanţa „Zilei Drapelului” pentru români, un sobor de preoţi a binecuvântat drapelul, după care acesta a fost înălţat din nou în Piaţa Tricolorului, alături de steagurile Uniunii Europene şi NATO. Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, care a prezentat onorul către drapelul înălţat pe catarg. Manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Drapelului” s-au încheiat cu un scurt program artistic susţinut de elevi suceveni şi de corul teologic.