duminică, 3 mai 2009

VIDEO Ministrul Sanatatii: Putem asigura fara probleme vaccinul gripal, intr-o situatie de pandemie

Romania are capacitatea de a asigura fara probleme vaccinul gripal, intr-o situatie de pandemie, existand, de asemenea, o rezerva de medicatie antivirala care ar putea asigura tratarea eficienta a 460.000 de persoane, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Ministrul a subliniat ca, in tara noastra, nu exista, pana in acest moment, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul gripei porcine.

Declaratiile ministrului Sanatatii, Ion Bazac:

* Pana in acest moment nu se confirma niciun caz de gripa porcina la om pe teritoriul Romaniei, nu exista nici macar un caz de suspiciune a infectarii cu virusul H1N1 in randul populatiei, dovada ca sistemul de sanatate publica functioneaza rapid si eficient.

* Suntem pregatiti si pentru situatia in care acest virus ar putea aparea in Romania.

* Ministerul Sanatatii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie antivirala. Este un stoc actualizat, suficient pentru situatia actuala, si mai putem cumpara antivirale daca va fi cazul.

* Nu trebuie sa importam antivirale, avem posibilitatea prin Institutul Cantacuzino de a produce vaccin, in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii, la nivel international.

* Joi, la Luxemburg, OMS a declarat ca este capabila, in jurul datei de 20 mai, sa faca izolarea tulpinii, iar la jumatatea lunii august poate incepe productia de vaccin gripal, primele transe ar putea sa fie pe piata in luna septembrie.

* Este un atu pe care il avem in tara si lipseste multor tari europene, faptul ca putem produce vaccin in Romania si in cantitati insemnate.

* Institutul Cantacuzino poate produce o prima transa imediat, de peste doua milioane de doze, iar Romania are o capacitate de fiolare de peste sapte milioane de fiole pe luna, astfel incat, intr-o situatie de pandemie, putem asigura fara probleme vaccin gripal pentru populatie.

* Noua spitale de boli infectioase din tara au primit medicamente antivirale.

* Am dispus blocarea distributiei de antivirale specifice in farmacii pentru a bloca automedicatia preventiva. Antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii, dimpotriva, produc rezistenta. Aceste medicamente pot fi eficiente numai in cazul imbolnavirii efective si numai sub o administrare controlata de medici in spitale.

* Am alocat un stoc de 10.000 de cutii de medicamente antivirale pentru uzul unor categorii cu grad ridicat de expunere: cadrele medicale din spitalele de boli infectioase si tot personalul diplomatic roman din tarile afectate.

* Nu s-a constatat nicio problema la persoanele intoarse zilele trecute din tarile afectate.

* Doresc insa sa atrag atentia asupra unor aspecte extrem de importante: Noua forma de gripa este in mod cert foarte periculoasa, nu exista tara care sa fie la adapost de efectele ei. Exista masuri pe care fiecare individ le poate lua pentru a impiedica raspandirea gripei si reduce riscul de imbolnavire prin aplicarea unor minime norme de igiena:

- sa va spalati pe maini, cu apa si sapun, cat mai des.
- virusul se transmite de la om la om prin picaturile de saliva sau secretiile nazale raspandite de o persoana infectata care tuseste ori stranuta.
- virusul se mai poate transmite prin atingerea unor obiecte sau suprafate contaminate cu aceste picaturi, dupa ce mainile nespalate sunt duse la nas sau la gura.
- cand tusiti sau stranutati, sa va acoperiti nasul si gura cu o batista de unica folosinta. Dupa utilizare, batista trebuie aruncata la gunoi.
- sa evitati contactele stranse cu persoanele bolnave. Sa evitati aglomeratiile si multimile.

* Ministerul Sanatatii a luat, in ultimele zile, o serie de masuri suplimentare: s-au implementat actiuni de supraveghere a starii de sanatate a calatorilor dinspre si inspre zonele de risc, cu echipe medicale in punctele de frontiera.

* In perioada urmatoare, vom derula o campanie de informare a populatie, iar maine voi avea o intalnire cu CNA pentru a stabili forma pe care aceasta campanie o poate lua prin intermediul televiziunilor si radiourilor.

Farul depune memoriul împotriva arbitrajului de la meciul cu FC Timişoara

Conducerea clubului Farul Constanţa depune memoriu împotriva arbitrajului de la meciul cu FC Timişoara, pierdut cu scorul de 2-3, apreciind că a fost viciere de rezultat.

"La Timişoara, a fost viciere de rezultat. Greşelile care au defavorizat clar Farul au fost semnalate nu numai de noi, ci şi de oficiali de la Dinamo şi Steaua, care au cerut scoaterea din arbitraj sau suspendarea lui Balaj. Depunem memoriu, deşi nu ştim la ce ne ajută. În cazul lui Marius Avram, deşi au trecut două săptămâni de la depunerea memoriului, CCA nu ne-a dat nici măcar termen de judecată, spunându-ni-se că la Comisie e vid de autoritate", a declarat patronul Gheorghe Bosînceanu.

Bosânceanu a invocat decizia rapidă luată în cazul lui Ionică Serea: "În cazul lui Ionică Serea a putut fi luată o decizie chiar a doua zi după meciul de Cupă, când arbitrul a fost exclus din arbitraj. Toate acestea nu fac decât să ne ducă la concluzia că, dintr-un motiv sau altul, Farul este pedepsită. Nu numai de arbitri, ci şi de observatori, de conducerea CCA, după cum nici conducerea Federaţiei nu se implică în rezolvarea nedreptăţilor care ni se fac. Aşa, e clar că nu avem nicio şansă. Unde e egalitatea de tratament? Noi, dacă vorbim frumos şi nu atacăm pe nimeni de la vârful Federaţiei, ca alţii, avem de suferit".

Meciul FC Timişoara - Farul a fost arbitrat de o brigadă formată din Cristian Balaj (central) - Iulian Szekely, Florin Ungureanu (asistenţi) - Marian Balaci (rezervă).

Cetăţenii cer, printr-un proiect de lege, ca Sănătatea să primească cel puţin 6% din PIB

Un Comitet de iniţiativă legislativă cetăţeanească cere, printr-un proiect de lege pe care îl propune spre dezbatere Parlamentului, alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru Sănătate, proiectul primind aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Proiectul de lege prevede ca "totalul fondurilor anuale destinate finanţării sănătăţii să reprezinte cel puţin 6% din produsul intern brut anual, iar fondul anual destinat asistenţei medicale primare să reprezinte minimum 12% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate". În acest sens, iniţiativa legislativă propune modificarea articolului 81 din Legea nr.95/2006.

În expunerea de motive, membrii Comitetului de iniţiativă spun că sănătatea a fost declarată prioritate naţională de către toţi guvernanţii postdecembrişti, dar finanţarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sănătăţii din PIB fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale UE. "Chiar ţări din vecinătatea României au alocate procente mai mari decât ale statului român" se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Finanţarea pe segmentul medicinii de familie, care este "gestionarul stării de sănătate a întregii populaţii" trebuie "să aibă un nivel corespunzător, pentru a-şi putea realiza menirea", mai spun membrii Comitetului.

Iniţiatorii amintesc, în expunerea de motive, că "subfinanţarea nu a permis funcţionarea optimă ca număr de personal medical calificat şi nici atingerea unor venituri corespunzătoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenţă" şi "în consecinţă asistăm la un veritabil exod al medicilor şi asistentelor către ţări europene capabile să susţină sistemul".

Scopul declarat al iniţiativei legislative cetăţeneşti este de a asigura creşterea calităţii serviciilor medicale, diversificarea acestora şi modernizarea şi dotarea unităţilor medicale.

Proiectul de lege a fost iniţiat de un Comitet de iniţiativă legislativă format din 11 membri şi condus de Gabor Dorin-Marius.

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, republicată în 2004, "promovarea iniţiativei legislative a cetăţenilor se asigură de către un comitet de iniţiativă alcătuit din cel puţin zece cetăţeni cu drept de vot". Din comitetul de iniţiativă nu au voie să facă parte parlamentari, membri ai Guvernului sau ai adminitraţiei publice aleşi prin vot universal. Orice iniţiativă legislativă cetăţenească trebuie să fie susţinută de 100.000 de semnături.

Potrivit Constituţiei cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în cazul problemelor fiscale, al celor cu caracter internaţional, amnistiei şi graţierii.

Propunerea legislativă care face obiectul iniţiativei se publică gratuit în Monitorul Oficial al României, partea I.

Proiectul de lege al Comitetului de iniţiativă legislativă cetăţenească a primit avizul Consiliului Legislativ în 15 aprilie 2009 şi a fost publicat în Monitorul Oficial la 29 aprilie 2009.