Haine şi jucării plătite cu CEC-uri fără acoperire
* o bandă de infractori de etnie rromă a început din iulie să facă "afaceri" cu haine şi jucării * membrii grupării cumpărau marfă din magazinele en-gros din Bucureşti cu file de CEC fără acoperire şi le comercializau prin intermediul unor firme-fantomă * oamenii legii au identificat şi au anihilat reţeaua * totuşi, infractorii sunt cercetaţi în stare de libertate
Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, în colaborare cu procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anihilat ieri o reţea specializată în săvârşirea infracţiunilor economice, reţea care avea ramificaţii în judeţele Neamţ şi Suceava şi în capitală. Liderii grupării au racolat mai multe persoane dispuse să devină administratori de drept ai unor societăţi comerciale în schimbul unei sume de bani. Reprezentanţii a şase societăţi au căzut în plasa infractorilor şi au predat grupării toate documentele societăţilor, inclusiv filele de CEC semnate în alb.
Au luat marfă de 600 de mii de euro fără să plătească
Capii grupării s-au ocupat de identificarea societaţilor comerciale dispuse să vândă produse cu plata la termen de 20-30 de zile, prin intermediul unei file CEC postdatate. Au negociat telefonic cu reprezentanţii acestor firme, situate în special în complexul "Europa" din Bucureşti, păcălindu-i că îşi vor îndeplini obligaţiile de plată în termenul dat. Cu file de CEC fără acoperire, semnate de persoanele care figurează ca administratori, luau marfă din "Europa". Conturile, însă, erau goale, rromii creând un prejudiciu de 600 de mii de euro. Produsele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării luate din Bucureşti erau comercializate în societăţi comerciale înfiinţate în judeţele din Moldova, pe numele unor terţi, aşa-numite "săgeţi". Vindeau marfa la preţuri mai mici decât cele de achiziţie, după care împărţeau profitul.
Afaceri murdare de cinci luni
Filele CEC erau refuzate la plată, iar societăţile care au vândut produse au fost luate în evidenţa Centralei Incidentelor de Plăţi din cadrul BNR. În timpul acesta, membrii grupării infracţionale îi determinau pe administratori să părăsească ţara, pentru ca organele de urmărire penală să nu-i depisteze. Astfel, membrii grupării l-au trimis pe Ionuţ Hriţac în Grecia, acesta fiind dispus să devină administrator al SC Tano Carridi SRL Iaşi. Le-au propus acelaşi lucru şi lui Ioan Cionca şi Rolinei Cionca în momentul în care au aflat că s-au înregistrat refuzuri de plată pentru filele CEC emise de aceştia. Luau la rând o nouă societate, prin intermediul unei alte persoane interpuse, folosind aceeaşi metodă de manipulare. "Afacerile" lor au început în luna iulie, folosindu-se de societăţile SC Tano Carridi SRL Iaşi, SC Iustina Star SRL Piatra Neamţ, SC Kriss Oil Com SRL Târgu Neamţ şi SC Intermedieri SRL Piatra Neamţ.
13 rromi cercetaţi penal pentru înşelăciune
Oamenii legii au efectuat în cursul nopţii de duminică spre luni 12 descinderi şi percheziţii la domiciliu, în Iaşi, Bucureşti, Fălticeni, comuna Baia din judeţul Suceava, Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. Cu această ocazie, au găsit haine, încălţăminte şi jucării luate din en-gros-urile bucureştene. Marfa găsită a fost estimată la peste 450 de mii de euro. "La acţiune a participat întreg efectivul BCCO Iaşi, lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, anume de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul Investigaţii Criminale, Detaşamentul de Intervenţie Rapidă şi lucrători ai inspectoratelor de poliţie Suceava şi Neamţ", a declarat Gheorghe Zbarnea, şef BCCO Iaşi.
Au fost prinse 13 persoane şi aduse în Iaşi, dintre care 6 au fost aduse ieri în faţa instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. 7 dintre ei sunt judecaţi în stare de libertate. Rromii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune prin emiterea de CEC-uri fără acoperire sau cu dată falsă.
Infractorii au scăpat de închisoare
Ieri au fost aduşi în faţa instanţei Mihaela Ialmade, de 33 de ani, din Piatra Neamţ, fraţii Viorel şi Costel Fânu, de 34 şi, respectiv, 30 de ani, din Fălticeni, Gheorghe Căluian, de 34 de ani, din Iaşi, cunoscut cu antecedente penale, Sorin Vişan şi Gheorghe Lăcătuşu, de 35 de ani, din Târgu Neamţ. Niciunul dintre cei şase infractori nu are ocupaţie. "S-a făcut o interpretare greşită a infracţiunilor comise. Nu toţi membrii grupării au acţionat concomitent şi la fel şi nu găsesc ca această infracţiune să fie dată în competenţa DIICOT. S-a dat o conotaţie umflată a unei infracţiuni economice. S-a luat ca măsură excepţională arestarea preventivă a tuturor celor 6 persoane, dar ele nu au acţionat în grup. Unul singur dintre cei 6 are antecedente penale", a declarat avocatul Gheorghiţă Bobu. În final a fost respinsă propunerea de arestare preventivă, însă membrii reţelei sunt obligaţi să nu părăsească localitatea de domiciliu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu