marți, 11 decembrie 2007

Spitalul judeţean amână deschiderea laboratorului de curieterapie

Spitalul judeţean amână deschiderea laboratorului de curieterapie


Singurul de gen din Moldova, laboratorul de curieterapie de la Oncologia Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, nu poate fi deschis prea curând. Vestea bună este că, atunci când acest lucru va fi posibil, laboratorul îşi va extinde posibilitatea de terapie şi în sfera cancerului de prostată, nu doar a celui din sfera genitală.

Închis de la începutul anului, după ce a rămas fără autorizaţie din cauza aparatelor vechi, laboratorul nu va redeveni funcţional de la 1 ianuarie 2008, aşa cum preconizase conducerea unităţii. Şi asta pentru că spitalul mai are de cumpărat o parte din aparatură. „Aparatele vechi, din 1960, nu mai erau compatibile cu normele europene, iar redeschiderea laboratorului impune o dotare nouă”, a explicat directorul adjunct medical al Spitalului Judeţean, Doinea Ganea Motan. Potrivit acesteia, spitalul a achiziţionat materialele de protecţie şi echipamentele necesare, dar problema a apărut în momentul în care s-a dorit şi cumpărarea unor aplicatori pentru sursele de iridiu care nu se autorizează de Uniunea Europeană. Aşa se face că au trebuit iniţiate alte demersuri în vederea achiziţionării unei aparaturi performante, care ar extinde posibilitatea de terapie şi în sfera cancerului de prostată. Doctorul Doina Ganea Motan spune că noul aparat poate depăşi suma de 300.000 de euro, dar ar rezolva problema unei anumite categorii de bolnavi cu cancer, care acum trebuie să se ducă pentru terapie prin radiere externă în oraşele mari. „Prin închiderea laboratorului de curieterapie, Suceava a pierdut încă o modalitate de tratament, lucru care se regăseşte în scăderea adresabilităţii bolnavilor de cancer şi în reducerea şanselor de supravieţuire a acestora, în condiţiile în care laboratoarele de profil de la nivelul celorlalte centre nu îi pot prelua în timp util, pierzându-se astfel momentul optim de intervenţie”, a declarat Doinea Ganea Motan.

Prin curieterapie, cancerul se tratează cu radiaţii ionizante, care duc la distrugerea celulelor tumorale, fără a determina alterări grave şi ireversibile asupra ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii. O radioterapie făcută la timp şi corect, completează tratamentul etapizat al cancerului, cu rezultate bune şi foarte bune, în sensul că speranţa de viaţă poate creşte cu 10 - 15 ani. Laboratorul de la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, singurul de acest gen din Moldova, avea până la momentul închiderii o adresabilitate pînă la 700 de paciente pe an.

0 comentarii: