marți, 11 decembrie 2007

El a stat cinci zile în arest, din greşeală


Vasile Bodaş a fost reţinut şi arestat dintr-o greşeală

• Vasile Bodaş (30 de ani), din Vicovu de Sus, ar vrea să-i dea în judecată pe cei vinovaţi de arestarea lui, dar nu are bani să-şi angajeze un avocat

• La câteva ore după ce poliţiştii i-au săltat fiul, tatăl lui Vasile Bodaş a ajuns la spital, iar mama tânărului a suferit o depresie

Tânărul din Vicovu de Sus care a stat cinci zile în arestul Poliţiei, dintr-o greşeală, îşi caută un avocat pentru a-i da în judecată pe cei din cauza cărora a ajuns în spatele gratiilor.
Nefericita experienţă prin care a trecut Vasile Bodaş, în vârstă de 30 de ani, i-a afectat şi familia. La o zi după ce tânărul a fost reţinut de poliţişti, tatăl acestuia a fost internat la spital, iar mama lui a suferit o depresie.
„Le-am spus că sunt nevinovat, dar au zis că nu e treaba lor, că trebuie să mă extrădeze la nemţi”, povestea, ieri, Vasile Bodaş, momentul în care trei poliţişti l-au săltat de pe o stradă din Vicovu de Sus şi l-au dus la sediul Poliţiei.
„Mi-au spus că trebuie să vin cu ei să dau o declaraţie. Abia la Poliţie, mi-au spus că au un mandat european de arestare pe numele meu, trimis de nemţi. M-au dus la Suceava, la Curtea de Apel, şi apoi m-au băgat în arest”, îşi aminteşte tânărul.

• În beciurile Poliţiei, din ordinul nemţilor

Vasile Bodaş a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie a.c., după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele vicoveanului, emis de Procuratura oraşului german Stade.
În acel mandat, se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania. În aceeaşi zi, tânărul a fost dus în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava, care au decis arestarea acestuia pe 30 de zile şi demararea procedurilor de extrădare.
„Mi-au spus că nu e treaba lor să stabilească dacă sunt sau nu vinovat... Ei trebuie doar să mă trimită în Germania şi o să mă cerceteze cei de acolo”, dă din umeri tânărul.
Tânărul a fost încarcerat în beciurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, urmând să fie readus în faţa judecătorilor pentru a fi stabilită legalitatea mandatului european de arestare. În mod normal, în aproximativ două săptămâni, toate procedurile de extrădare ar fi fost finalizate, iar Bodaş predat unei escorte a Poliţiei germane.

• Scuze şi atât

„Le explicam că nu am nici o vină, că habar nu am de acuzaţiile care mi se aduc... toţi îmi spuneau că nu lor trebuie să le zic asta...”, explică Bodaş încercările inutile de a-şi susţine nevinovăţia.
Incredibila experienţă prin care a trecut tânărul din Vicovu de Sus s-a sfârşit în după-amiaza zilei de joi (6 decembrie), la o zi după ce la Curtea de Apel Suceava a ajuns o adresă trimisă de Procuratura din Stade-Germania, care i-a lăsat cu gura căscată pe magistraţi.
În adresa respectivă, scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat.
Nemţii nu s-au îngrămădit să dea prea multe explicaţii, motivând doar că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române.
În finalul adresei, autorităţile germane au pus şi nişte scuze, care, însă, nu-l încălzesc cu nimic pe tânărul care a stat nevinovat în spatele gratiilor nu mai puţin de cinci zile.

• Eliberat imediat

Pentru că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea situaţie până acum şi pentru că e greu de crezut că la asemenea nivel se pot comite astfel de greşeli, magistraţii suceveni au luat în calcul şi varianta unui fals.
Verificările făcute, însă, la Interpol, le-au arătat că au în faţa un document autentic şi că, într-adevăr, Bodaş a fost arestat fără motiv, din cauza unei gafe a nemţilor.
„M-au adus iar la Curtea de Apel şi mi-au spus că mandatul a fost retras. Nu mi-au explicat mai multe. Mi-au dat drumul şi m-am întors acasă...”, completează Vasile Bodaş.

• „Am plâns întruna şi m-am rugat”

În timp ce fiul lor zăcea în spatele gratiilor, părinţii lui trăiau o adevărată dramă. Tatăl lui Vasile Bodaş a fost internat la Spitalul din Rădăuţi, la câteva ore după ce fiul i-a fost săltat de poliţişti. Bărbatului, pensionar pe caz de boală, i s-a făcut rău şi a rămas câteva zile în spital, sub supravegherea medicilor.
„Nu am vrut să-i spun totul, am încercat să-l menajez. Era aproape gata de zile. I-am spus doar că l-au dus pe Vasile la Suceava, pentru câteva declaraţii. Zilele alea, când Vasile a fost arestat, am plâns întruna şi m-am rugat. Nu am putut nici să mănânc... nu am fost bună de nimic. Bine că o dat Dumnezeu şi a ieşit adevărul la iveală”, îi dau lacrimile şi acum Ileanei Bodaş.
Vestea că fiul ei a fost arestat a ţinut şi prima pagină a ziarelor locale.
„Am ascuns ziarele să nu le vadă tata... De la Vasile, la arest, mă duceam la tata, la spital”, mărturiseşte şi fratele lui Vasile Bodaş, Gheorghe.

• „Nu am bani de avocat”

Deşi ar vrea să-i dea în judecată pe cei din cauza cărora a ajuns să fie închis într-una din celulele arestului Poliţiei, Vasile Bodaş susţine că îi e foarte greu să facă acest lucru, din cauza lipsei banilor. Vasile lucrează la o cizmărie din Vicov, iar salariul nu-i permite nici să se deplaseze de multe ori la Suceava, darămite să mai angajeze şi un avocat. Nici părinţii lui nu pot să-l ajute, soţii Bodaş trăind dintr-o pensie de 230 de lei.
„Îţi trebuie bani ca să te judeci cu statul german şi nici nu ştii dacă câştigi”, e resemnat deja Gheorghe Bodaş.

0 comentarii: