marți, 11 decembrie 2007

Studenţii străini de la Universitatea „Ştefan cel Mare” laudă condiţiile de studiu, dar şi palinca, sărmăluţele şi zacusca din Bucovina


Invatamant




studenti straini - erasmusStudenţi din Italia, Portugalia şi Spania, care studiază prin programul Erasmus la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava spun că imaginea „şifonată” a României în lume, nu este în concordanţă cu realitatea. Aceştia au apreciat cu cuvinte pozitive condiţiile de cazare din Căminul 4, au spus că şi-au făcut mulţi prieteni, au lăudat palinca, sărmăluţele şi zacusca, şi au promis că după ce vor încheia stadiile de pregătire vor reveni în România în vacanţe. Aceştia au precizat că, la reîntoarcerea din vacanţa de iarnă, şi-au propus să viziteze mănăstirile din Bucovina.

La universitatea suceveană studiază, în stagii de 5-10 luni, la facultăţile Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Inginerie electrică şi Calculatoare şi Inginerie Alimentară 15 studenţi de la universităţi străine, 4 fiind din Portugalia, 3 din Spania iar restul din Bari, Italia. Ei participă la cursuri predate în limba română şi dau şi examenele în această limbă, ceea ce nu e prea simplu.

„Îmi place în România, am căpătat experienţă aici. Săptămâna trecută am dat examenele şi profesorii ne-au acordat tot sprijinul pentru a ne descurca. E dificil pentru noi să deprindem o limbă străină în câteva luni. Am dat examen despre economia dvs. şi a fost nevoie să obţin o mulţime de informaţii. M-au ajutat şi rectorul universităţii, şi prorectorul, şi coordonatorul cursului”, a precizat Michele Rogliere, de la Universitatea din Bari. Acesta a mai spus că între metodele de învăţământ şi dotările din universitatea suceveană şi cea italiană nu există mai diferenţe, dar, a precizat aici, fiind mai puţini studenţi, cadrele universitare se pot preocupa mai îndeaproape de ei. „Eu studiez la facultatea de Economie din Bari, unde sunt 8000 de studenţi, fiind dificil de coordonat. Nu poţi vorbi cu profesorii şi să le ceri sfaturi. Aici însă, datorită disponibilităţii lor, având în vedere că suntem străini, avem oportunitatea de a ne întâlni cu profesorii mai des, de a le cere sfatul”, a declarat Michele, aflat la Suceava pentru un stagiu de 6 luni, la Facultatea de Administraţie Publică şi Ştiinţe Economice.

0 comentarii: