joi, 23 august 2007

Danone cu dioxina in judetul Suceava

Veterinarii răscolesc magazinele după iaurturi toxice

• Până ieri după amiază nu s-au găsit în judeţ produse din loturile suspectate de către ANSVSA că ar conţine dioxină

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava răscolesc magazinele din judeţ după iaurturi toxice, după ce la Bucureşti autorităţile veterinare au sechestrat la finele săptămânii trecute două loturi de produse suspecte de a conţine o dioxină, substanţă nocivă pentru sănătatea consumatorului.
La DSVSA Suceava s-a primit o circulară din partea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) prin care se cere efectuarea unor controale şi prelevarea de probe din iaurturile Danone pentru efectuarea unor analize de laborator.
Adjunctul DSVAS Suceava, doctor Dănuţ Botezan, ne-a declarat ieri că se efectuează controale în judeţ, însă până acum nu au fost retrase de la vânzare iaurturi. „Până nu avem date concrete nu putem să ne pronunţăm dacă iaurturile sunt sau nu toxice. Deocamdată căutăm produse din cele două loturi indicate de ANSVSA, pentru prelevarea unor probe de laborator”, a precizat Botezan.
De la magazinul Kaufland din Piteşti au fost retrase marţi loturi de iaurt de fructe Danone cu vişine şi Danone cu fructe de pădure. Reprezentanţii ANSVSA susţin că acestea sunt suspecte de conţinut de dioxină în gumă de guar.
Preşedintele ANSVSA Suceava, Radu Roatis, a declarat marţi pentru „Evenimentul Zilei” că este vorba despre două loturi de iaurt, cele care au ca date de expirare 11 şi, respectiv, 20 septembrie.
Autorităţile sanitare din Ungaria au atras atenţia importatorilor, producătorilor şi consumatorilor că alimentele şi nutreţurile care conţin gumă-guar, cunoscută şi sub denumirea de aditivul E-412, ar putea conţine dioxină, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sănătatea omului. Este celebru cazul preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, otrăvit cu dioxină, substanţă care a ajuns în organismul lui tot prin consumarea unui produs alimentar. E-412 se foloseşte în numeroase alimente, de exemplu, în lactate, iaurt, chefir, smântână, pentru îngroşarea compoziţiei, la îngheţate, în panificaţie, în industria cărnii, la sosuri şi dressing-uri pentru salate etc.
Dioxina este o substanţă deosebit de toxică, cancerigenă, ce se depozitează în special în ţesuturile grase din organism, deci şi în creier.

0 comentarii: