miercuri, 29 august 2007

Fălticenenii vor mînca pîine mai scumpă



Scumpirea pîinii este inevitabilă la Fălticeni. Cel puţin aceasta este părerea cîtorva din cei 11 producători din municipiu şi comunele învecinate, care aprovizionează zilnic oraşul cu pîine. Creşterea de preţ ar putea trece de 30 la sută în condiţiile în care în mai puţin de o lună preţul făinii a crescut de la 75 de bani la peste 1 leu pe kilogram. Pentru a rămîne pe piaţă, firmele ar trebui să livreze pîinea la raft la preţul de 3 lei pe kilogram, neincluzînd aici şi TVA-ul, ceea ce ar face ca preţul unei pîini de 500 de grame să sară de 1,5 lei. Producătorii din fălticeni se plîng şi de concurenţa neloială a celor cinci firme din judeţul Neamţ care distribuie în Fălticeni pîine mult mai ieftină. De exemplu, una dintre secţiile de panificaţie, cu capacitate medie de producţie, livrează zilnic pe piaţa zonei Fălticeni peste 7.000 de pîini.

Program de modernizare a străzilor

Rădăuţi



Autorităţile locale au întocmit un proiect de hotărîre care vizează aprobarea studiului de circulaţie în municipiu. "Planul Urbanistic General al Rădăuţiului, care a fost aprobat în 2000, a stabilit evoluţia posibilă din punct de vedere urbanistic a municipiului, direcţiile de orientare şi priorităţile în structura zonelor, delimitînd astfel intravilanul şi extravilanul, precum şi normele şi reglementările privind circulaţia rutieră şi pietonală. Acest lucru a impus întocmirea prezentului studiu pentru realizarea imediată a reorganizării circulaţiei, din ce în ce mai dificilă în prezent, fiind necesare soluţii şi răspunsuri la traficul actual, prin tratarea intersecţiilor cu sensuri giratorii, semaforizare, marcaje şi indicatoare", a spus primarul Mihai Frunză, adăugînd că Direcţia tehnică din cadrul Primăriei este de acord cu aprobarea studiului de circulaţie. "Acest studiu îşi propune să aducă soluţii viabile pentru fluidizarea şi reorganizarea circulaţiei, în funcţie de bugetul local", a mai spus dl Frunză. În raportul de specialitate întocmit de inginerul Ştefan Boţic se arată că în prezent, municipiul Rădăuţi, a cărui suprafaţă intravilană este de 1.075 hectare, dispune de o reţea stradală în lungime de 89 de kilometri, din care doar jumătate este modernizată la nivelul anilor '80, nicidecum la cerinţele actuale. Printre principalele disfuncţionalităţi în circulaţia rutieră a Rădăuţiului se numără lipsa unui drum ocolitor de centură pentru circulaţia de tranzit, suprapunerea circulaţiei, în special în zona centrală, existenţa căii ferate ce străbate mijlocul intravilanului, inclusiv zona centrală, perturbînd astfel circulaţia rutieră şi pietonală.

26 microbuze pentru şcolari



Ieri, purtătorul de cuvînt al ISJ Suceava, Laurenţa Hacman, a anunţat că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a repartizat judeţului 26 de microbuze şcolare, ce urmează să fie livrate pînă pe 15 septembrie. Pe lista de priorităţi se află localităţile cu şcoli gimnaziale simultane, care astfel ar putea fi desfiinţate, iar elevii ar putea fi transportaţi la o unitate şcolară cu învăţămînt normal. Este de Siliştea-Dolhasca, Negrileasa-Stulpicani, Văleni-Mălini, Holda- Broşteni cu 41 elevi, Moara Carp-Moara tot cu 41 elevi şi Costîna-Todireşti cu 43 elevi.

Gigacalorie mai scumpă cu 16,5 la sută

Gigacalorie mai scumpă cu 16,5 la sută


"Societatea Servicii Comunale Rădăuţi propune Consiliului Local scumpirea gigacaloriei cu 16,5 la sută. Astfel, furnizorul cere modificarea preţului local de referinţă a gigacaloriei de la 124,56 lei la 145 lei, inclusiv TVA", ne-a spus purtătorul de cuvînt la Primăriei Rădăuţi, Mirela Rusu. Valoarea propusă ia în calcul creşterile de circa 10 la sută a preţului gazelor naturale, de 4 la sută a curentului electric şi de 21 la sută a apei. La acestea, se adaugă şi o sumă de 17 lei pe gigacalorie reprezentînd parte din dobînda aferentă creditului la proiectul "Suceava B Utilităţi şi mediu la standarde europene", prin care a fost înlocuită toată reţeaua de termoficare a oraşului.

Lovită de o roată

Cîmpulung Moldovenesc



Vasilena B., de 79 ani din comuna Vatra Moldoviţei a avut ghinionul de a fi lovită, pe marginea drumului, de o roată. Roata s-a desprins după ce un botoşănean de 52 ani a pierdut controlul volanului într-o curbă şi s-a izbit în şanţ, în zona în care circula bătrîna. Femeia a fost internată cu leziuni multiple.

"Festivalul Voluntariatului 2007"



Pînă pe 31 august, la Suceava, are loc "Festivalul Voluntariatului 2007", acţiune organizată de Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale (CenRes), care derulează proiectul "Voluntari pentru oraşe înfrăţite: Suceava B Cernăuţi", finanţat prin Programul de Vecinătate România - Ucraina 2004 - 2006 Phare CBC 2004. Proiectul început anul trecut îşi propune să dezvolte un program de voluntariat comun Suceava B Cernăuţi pentru organizaţiile neguvernamentale. Potrivit unui comunicat de presă, "Festivalul Voluntariatului 2007" are drept scop consolidarea permanentă a legăturilor de bună colaborare dintre ONG-urile care lucrează cu voluntari din Suceava şi Cernăuţi, precum şi promovarea conceptului de voluntariat în cele două oraşe înfrăţite. Partener în cadrul proiectului este Centrul de Parteneriat Social Cernăuţi din Ucraina, iar beneficiarii proiectului sînt 30 de organizaţii neguvernamentale din Suceava şi tot atîtea organizaţii neguvernamentale din Cernăuţi. În cadrul "Festivalului Voluntariatului 2007" are loc o campanie stradală de promovare a manifestării, vizita ONG-urilor participante, cît şi deschiderea unei tabere de creaţie în cadrul Muzeului Satului Bucovinean. Pe parcursul săptămînii va mai fi organizată lansarea expoziţie/vernisaj "Respirînd cu Nichita", la Planetariul Suceava, un concurs de role pe esplanada din faţa Casei de Cultură şi un concert folcloric cu artişti români şi ucraineni la sala Dom Polski din Suceava.

CJ vrea să obţină finanţare europeană pentru proiectele de dezvoltare locală



Ieri, purtătorul de cuvînt al Consiliului Judeţean (CJ), Cătălin Nechifor, a declarat că instituţia caută noi variante de finanţare pentru diverse proiecte de dezvoltare locală, în condiţiile în care în acest an nu vor putea fi cheltuiţi bani europeni din fondurile structurale. CJ are o "preocupare deschisă" pentru identificare de noi variante de finanţare a proiectelor judeţene, în condiţiile în care programele operaţionale sectoriale nu sînt funcţionale şi încă nu pot fi scrise şi promovate alte proiecte care să fie finanţate din fonduri structurale. O astfel de sursă de finanţare este Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI), care are alocat din partea UE suma de 12 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, fondurile urmînd să fie accesate de regiuni europene care se află la graniţa externă a UE. CJ va participa, pe data de 5 septembrie, la Presov, în Slovacia, la o întrunire a mai multor regiuni europene care vor stabili forma finală a documentaţiei programului ENPI, ce presupune finanţarea de proiecte de colaborare transfrontalieră şi de dezvoltare locală între regiuni din România, Ungaria şi Slovacia pe de o parte şi regiuni din Ucraina pe de altă parte. "Noi avem şansa să aducem fonduri la Suceava pentru diverse proiecte ţinînd cont că sîntem un judeţ aflat la graniţa UE. Vom colabora cu regiunile ucrainene Ivano Frankivsk şi Cernăuţi pentru a realiza proiecte comune", a spus Cătălin Nechifor, care a mai adăugat că CJ ar putea apela chiar la împrumuturi bancare pentru a cofinanţa astfel de proiecte. "La nivel european se discută de alocare de fonduri pentru proiecte clare. Este foarte important să reuşim să demonstrăm că avem nevoie de fonduri pentru dezvoltare şi că ştim să folosim corespunzător aceste sume", a încheiat Cătălin Nechifor.

"Legenda viselor" în culoare



Vitalitate, lumină, căldură, speranţă, balerini meditativi sau clauni neobosiţi în condiţia lor de farsori, toate acestea au înfrumuseţat ziua trecătorului grăbit, oprit în ieri pentru cîteva minute la Galeria de Artă din Rădăuţi, care a găzduit vernisajul expoziţiei de pictură a Mariei Antoniac.

"Legenda viselor" în culoare
Pictoriţa este originară din Rădăuţi, s-a născut la 3 septembrie 1967, şi a absolvit Liceul "Eudoxiu Hurmuzachi", după care a făcut studii de pictură şi grafică la Bucureşti. Vorbind despre lucrările artistei, pictorul Traian Postolachi, directorul Muzeului Etnografic din Rădăuţi, a precizat că sînt expresia "unei fiice rătăcitoare avînd în vedere că orice act de creaţie presupune o risipire şi o întoarcere". Traian Postolachi a mai menţionat că expoziţia se împarte în trei cicluri: unul dedicat visului, unul de inspiraţie lirică şi unul legat de existenţa noastră. "Autoarea are un simţ înnăscut al culorilor, care se dovedeşte prin cromatică, ea stăpînind şi o cultură clasică", a mai adăugat dl Postolachi. "Abia acum realizez că Tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte nu e un basm. Sînt ca cel care se întoarce după sute de ani şi nu mai găseşte nimic. Prin lucrările acestea încerc să reinventez ceea ce am lăsat", a mărturisit Maria Antoniac.

Unul cu sapa, cinci cu mapa!




În timp ce sucevenii suferă din pricina lipsei apei calde, muncitorii de la Termica fac lucrări de reabilitare a reţelelor de termoficare în stilul deja caracteristic. Ieri, unul dintre muncitori coborîse într-un canal şi alţi cinci îi dădeau indicaţii preţioase. Scena i-a iritat pe trecători. "Unul se scarpină, altul ţine mapa, doi vorbesc şi unul munceşte. În ritmul acesta vom avea apă caldă la Sf Aşteaptă", ne-a spus Damian Apetroaie, în vîrstă de 29 de ani.

Un puştan de 18 ani din Vatra Dornei l-a omorât pe altul de 17 ani din cauza unei fete

• Alexandru Ilie Bidaşcă (18 ani), din municipiul Vatra Dornei, este acuzat că a înjunghiat mortal un adolescent cu un an mai mic decât el, fapta petrecându-se în faţa unei discoteci

• Scandalul a plecat de la o fată pe care Bidaşcă o plăcea, dar care avea un alt iubit

Un tânăr din municipiul Vatra Dornei a fost arestat în cursul zilei de ieri, fiind acuzat că a luat viaţa unui adolescent în vârstă de 17 ani. Terifianta faptă s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, în faţa unei discoteci din comuna botoşăneană Broscăuţi, localitate în care dorneanul Alexandru Ilie Bidaşcă (18 ani) mergea des, în vizită la un unchi de-al său. Weekend-ul trecut, suceveanul a plecat iarăşi la Broscăuţi, hotărând să meargă la discoteca din localitate, împreună cu mai mulţi amici din comună, pe care şi-i făcuse de-a lungul vizitelor sale. De altfel, printre sătenii din Broscăuţi cu care se împrietenise, se număra şi o adolescentă, care îi căzuse cu tronc dorneanului. Vestea că fata respectivă i-a întors spatele şi a început să iasă de ceva vreme cu un alt tânăr nu i-a picat prea bine. În noaptea de sâmbătă spre duminică, susţin anchetatorii, Bidaşcă s-a întâlnit în discotecă chiar cu actualul prieten al adolescentei, care i-a rănit sentimentele, hotărând să se răzbune pe acesta. După ce au început să se înjure şi să se ameninţe reciproc, tinerii au ieşit din discotecă, hotărâţi să-şi măsoare muşchii în stradă. După ce-au ieşit din local, Bidaşcă a scos un cuţit pe care a început să-l agite, ameninţând că nu se va da în lături în a-l folosi. În agitaţia din faţa discotecii, dorneanul l-a înjunghiat, la un moment dat, în spate pe un alt tânăr, Marius Cazanciuc (17 ani), fără ca acesta, povestesc martorii, să participe în vreun fel la încăierare. Atacul l-a vizat de fapt pe rivalul în dragoste al lui Bidaşcă, un anume Petru Nacu, acesta din urmă alegându-se şi el cu o tăietură la mână. Înjunghiat în spate, minorul în vârstă de 17 ani a încercat să meargă pe propriile picioare până la cea mai apropiată unitate spitalicească. Din nefericire, nu a reuşit să se deplaseze decât circa 150-200 de metri, după care s-a prăbuşit la pământ. A fost preluat la scurt timp de o ambulanţă, dar Marius Cazanciuc a murit în drum spre spital, din cauza hemoragiei masive. Deşi a încercat să fugă, Alexandru Ilie Bidaşcă a fost prins în scurt timp de poliţiştii botoşăneni, ascuns într-un lan de porumb. În faţa oamenilor legii, tânărul din Vatra Dornei şi-a recunoscut fapta, fiind încarcerat în arestul Poliţiei Botoşani pentru omor calificat.

Rechizite gratuite pentru zeci de mii de elevi




Rechizite gratuite pentru zeci de mii de elevi

Peste 50.000 de elevi suceveni, care provin din familii defavorizate, vor primi pachete cu rechizite scolare, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava, Laura Hacman. Ea a spus ca, potrivit avizului dat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, numarul beneficiarilor va fi de 51.430 de elevi din clasele I - VIII. Laura Hacman a precizat ca pachetele, a caror valoare totala se ridica la 1,1 milioane de lei, vor ajunge la elevi in cursul lunii septembrie

Bani europeni pentru cooperarea transfrontaliera




Judetul Suceava va incerca sa acceseze fonduri europene prin programul ENPI de cooperare transfrontaliera cu Ungaria, Slovacia si Ucraina, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Catalin Nechifor, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit lui Catalin Nechifor, programul ENPI are un buget de 12 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. El a spus ca, in cadrul acestui program, 17 state pot fi considerate partenere, iar Romania ar putea avea copartenere Ucraina si Republica Moldova.

Purtatorul de cuvant al CJ Suceava a precizat ca strategia de atragere a banilor va fi stabilita la inceputul lunii septembrie, in cadrul unei intalniri de lucru ce se va desfasura la Presov, in Slovacia. Prin programul ENPI se urmareste stimularea cooperarii in regiunile de granita in domenii ca infrastructura de transport, securizarea frontierelor, protectia mediului, cultura si social. Catalin Nechifor a spus ca acest program este binevenit, reprezentand o noua varianta de finantare pentru proiectele din portofoliu, stiut fiind faptul ca Romania nu va putea atrage in acest an bani din fonduri structurale la aceste capitole

Pagube de peste un milion de euro produse de inundatii


29 August 2007


Ploile abundente cazute la sfarsitul saptamanii trecute in Suceava au provocat pagube estimate la 3,7 milioane de lei, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Catalin Nechifor, transmite corespondentul ROMPRES.

Au fost afectati de inundatii peste 20 de kilometri de drum judetean in localitatile Moldovita, Vatra Moldovitei, Izvoarele Sucevei si Comanesti. Totodata, au fost colmatate zece podete si 18 kilometri de santuri si au fost afectate grav mai multe lucrari de aparari de maluri. Astfel, pe drumul judetean DJ 176, in localitatea Moldovita, circulatia autovehiculelor a fost temporar intrerupta din cauza distrugerii variantei provizorii de circulatie ca urmare a torentilor formati, 3 kilometri de santuri au fost infundati sau rupti, iar sapte podete colmatate. Pe drumul judetean DJ 175, in localitatea Moldova Sulita, pe o lungime de 8 kilometri a fost spalat materialul pietros si au fost afectate acostamentele.


In localitatea Izvoarele Sucevei, pe drumul judetean DJ 176A, un podet a fost distrus, iar pe drumul judetean DJ 178, in localitatea Comanesti, a fost afectata rampa de acces pe pod si au fost distruse lucrari de aparari de maluri pe o lungime de 300 de metri. De asemenea, au fost infundati sau rupti peste 18 kilometri de santuri, iar zece podete de pe aceste trasee au fost colmatate. Pe drumul national DN 2E a fost afectata varianta de circulatie din zona podului Cacica. Potrivit purtatorului de cuvant al CJ Suceava, in prezent au fost redate, cu unele restrictii, toate drumurile din judet.