duminică, 9 septembrie 2007

Sătenii din Dorna Arini au emoţii la alegerea Patriarhului

Cîmpulung Moldovenesc



Oamenii din localitatea Dorna Arini au acum un singur vis: să îl vadă patriarh pe IPS Teodosie, pe care îl susţin cu mic cu mare.

Există şi o explicaţie firească. Arhiepiscopul Tomisului este "de-al lor", a copilărit pe aceste meleaguri şi, mai ales, nu le-a uitat după ce a ajuns un personaj însemnat în ierarhia BOR. Aşa că acum, în fierberea alegerii şefului Bisericii, localnicii micii comune se adună pîlcuri pe uliţe şi numai despre asta vorbesc. Dacă va fi sau nu ales preferatul lor, pentru care se roagă de zor. În comună aproape oricine a trecut de prima tinereţe îţi poate povesti cîte ceva despre "Înaltul". Este mai des pomenit decît feţele bisericeşti locale, chiar dacă reprezintă, în fond, o altă arhiepiscopie şi altă parte din ţară. "Înaltul Teodosie este cea mai înaltă personificare a fiului satului care a făcut ceva bun şi folositor în lume. Şi mai ales, nu ne-a uitat, ci a ridicat aici complexul monahal al Mănăstirii Acoperămîntul Maicii Domnului, care funcţionează din 2004 şi este un simbol ce contribuie la mai buna cunoaştere a localităţii noastre pretutindeni", ne-a spus primarul Ioan Moraru. De altfel, primarul îşi aminteşte de înalta faţă bisericească încă de cînd erau colegi de şcoală, pînă prin clasa a VIII-a şi spune că viitorul preot avea "un comportament aparte, matur şi blînd, era un copil bun la învăţătură şi foarte talentat". Teodosie Macedon Petrescu, cum îi spun oamenii din sat cînd nu îl numesc pur şi simplu "Înaltul Teodosie", este unul din cei 17 copii ai unor părinţi pe care i-a iubit necondiţionat şi i-a respectat mereu. Părinţii i-au deschis calea spre credinţă şi restul a venit de la sine. "A fost un copil ambiţios şi silitor, care s-a ridicat pe propriile forţe. De la trei anişori îi cerea mamei să îl ducă la Biserică, iar asta spune multe despre vocaţia sa", ne-a povestit Conrad Petrescu, un localnic de 58 de ani. Preotul din sat, Mihai Mitruţ, îl cunoaşte şi el de trei decenii. "S-a remarcat ca un student eminent, iar Bazinul Dornelor se mîndreşte cu el, căci este un pilon al ortodoxiei. Toate slujbele sale au o ţinută specială, sînt înălţătoare, pline de har şi ţine mult la disciplina în activitatea religioasă, ceea ce este foarte important", spune părintele.

Simpozionul radioamatorilor

Cîmpulung Moldovenesc



Ieri a început Simpozionul Naţional al Radioamatorilor. Manifestarea este organizată de Federaţia Română de Radioamatorism, cu sprijinul autorităţilor cîmpulungene şi se desfăşoară la hotelul "Zimbru".

În cadrul simpozionului vor fi prezentate referate şi comunicări şi va avea loc un tîrg al radioamatorilor YO şi Campionatul Naţional de Creaţie Tehnică. Manifestările se vor încheia pe 9 septembrie.

Răpită de rromi



Joi seară, o tînără din comuna Adîncata a fost luată cu forţa de nişte rromi. Poliţiştii ne-au spus că în jurul orei 19,35, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a fost anunţat că Mihaela M. (21 de ani) a fost luată cu forţa de pe o stradă din satul Feteşti de mai multe persoane de etnie rromă şi dusă cu un autoturism Dacia 1310 spre municipiul Suceava. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au stabilit că Aleodor M. (41 de ani) din oraşul Salcea avea de recuperat de la tînără suma de 400 euro, motiv pentru care s-a înţeles cu trei persoane de etnie rromă să-i recupereze banii. Tînăra a fost transportată într-un bar din municipiul Suceava, iar după o discuţie cu Aleodor, a fost dusă înapoi în satul Feteşti.

Intoxicaţi cu ciuperci



Doi fraţi, în vîrstă de 22, respectiv 37 de ani, din localitatea Rîşca s-au intoxicat cu ciupercile culese din pădure un prieten. Cei doi au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean "Sf Ioan cel Nou" după ce au mîncat ciupercile coapte pe plită. "La trei ore după ce am luat masa ni s-a făcut rău şi am anunţat ambulanţa", ne-a declarat una dintre victime. Starea celor doi este, în prezent, stabilă. Săptămîna aceasta 6 persoane au fost internate în spitalul după ce au mîncat ciuperci culese din pădure sau chiar cumpărate din piaţă.

Misiune îndeplinită



Ieri, la Rădăuţi a avut loc inaugurarea celor 27 de case, ridicate cu ajutorul a 600 de voluntari din ţară şi din străinătate în doar cinci zile.

Misiune îndeplinită
Cu alte cuvinte, nu mai puţin de 27 de familii vor avea un acoperiş deasupra capului. În cartierul "Habitat", cum a fost botezat de oficialităţi şi localnici, s-au auzit rîsete de bucurie şi fericire. "Casele au fost ridicate. Voluntarii au avut probleme cu vremea rece, a plouat două zile. O parte dintre finisajele din case, vor fi finalizate de proprietari", ne-a declarat primarul Mihai Frunză.

Şeful ISJ Suceava a fost reîncoronat



Ieri a sosit ordinul de numire în funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava a dlui Lucian Lungu, director al Colegiului de Informatică "Spiru Haret".

Ordinul a fost emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, după ce fostul şef al ISJ, Petru Carcalete, a fost demis. Pentru că a fost semnat şi ordinul de încetarea a contractului de management şi a adjunctului Daniel Hrenciuc, în locul acestuia a fost numită Camelia Voinescu, fostă director la Şcoala nr. 6.

Este pentru a doua oară cînd Lucian Lungu vine la conducerea ISJ Suceava, după cele două demiteri ale dlui Petru Carcalete. Prima înlocuire a avut loc în urmă cu circa două luni, fiind demis de ministrul Adomniţei în urma cazului tragic de la Grupul Şcolar Dumbrăveni, unde un elev a decedat după ce a fost bătut de doi colegi. Atunci a fost numit Lucian Lungu, dar Petru Carcalete a revenit la ISJ după două săptămîni, în urma atacării în instanţă a deciziei.

Schimbările au loc ca urmare a controlului efectuat de MEdCT, cînd Petrul Carcalete cît şi adjunctul său, Daniel Hrenciuc, au primit calificativul "nesatisfăcător" la evaluarea activităţii manageriale. Obţinerea acestui calificativ nu permite ocuparea acestor funcţii. După ce au primit deciziile de demitere de la minister, cei doi au declarat că vor acţiona în judecată.

Cîmpulung Moldovenesc rămîne fără căldură şi în această iarnă



Ieri, senatorul Gheorghe Flutur şi-a exprimat regretul că preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, nu a participat la dezbaterea pe marginea proiectului "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene".

"Din păcate, este regretabil că preşedintele Consiliului Judeţean nu şi-a făcut timp, deşi iniţial a spus că va veni la astfel de dezbateri. Nici parlamentarii PSD şi PNL nu au venit, şi nu au, după cum văd, nici un interes", a spus senatorul PLD. La finalul întrunirii, d-sa a tras trei concluzii. Prima se referă al faptul că încă nu a fost desemnat un operator pentru sistemul de alimentare cu gaze naturale, iar municipiul Cîmpulung Moldovenesc nu va avea căldură nici în această iarnă. "În calitate de parlamentari de Suceava vom încerca să facem demersurile necesare pentru deblocarea acestui proiect. Dar, cred că şi cei care sînt astăzi la putere trebuie să mişte lucrurile în această direcţie", a menţionat dl Flutur, explicînd că, din cîte a înţeles, Consiliul Judeţean se va opri la suma de 86,3 miliarde de euro din prima etapă a lucrărilor şi creditului de 235 miliarde de euro contractat, cu garanţii guvernamentale, de la Deustsche Bank London. Aceasta întrucît, pe vremea promovării proiectului, nu erau accesibile fondurile structurale europene nerambursabile. Cea mai gravă problemă este, în opinia dlui Flutur, restituirea TVA către Bucovina Ecotermgaz, administratorul creditului, care are neşansa să beneficieze de returnare, deoarece, potrivit Ministerului de Finanţe, facturarea trebuie făcută între furnizorii de servicii şi Consiliul Judeţean. "Ca atare, după părerea mea, este o problemă care a pornit greşit la drum, existînd riscul blocării proiectului", a precizat senatorul. Gheorghe Flutur a mai menţionat că zvonurile potrivit cărora ar fi refuzat, pe vremea cînd era ministrul Agriculturii, să aprobe scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor forestiere pe care se fac investiţiile, este o minciună. "Ne vom implica în deblocarea acestei situaţii, dar este nevoie de mai multă transparenţă. Faptul că ni s-a promis, astăzi, că vom avea acces la studiul de fezabilitate, reprezintă un pas înainte", a conchis dl Flutur.

Week-end cu festivaluri in Cosna si Milisauti



Festivalul fructelor de pădure.

..

Suceava (ASIS) - Astăzi, localitatea Coşna va fi gazda celei de-a doua ediţii a Festivalului "Fructelor de Pădure". În cadrul manifestărilor va fi readus în actualitate un vechi obicei al localităţii, claca. În cel mai autentic stil bucovinean, gospodinele din Coşna vor împleti munca şi tradiţiile populare. Ansamblul "Coşnencuţa" va prezenta o suită de dansuri populare, specifice zonei. La festival au fost invitaţi Angela Rusu, Călin Brătean, Alexandra Chira, Ionuţ Candrea, Ansamblul "Floricică de la munte" şi Ansamblul "Poieniţa" din Poiana Stampei. Nu vor lipsi degustările de afinate, zmeurate şi alte asemenea licori. Manifestările se vor încheia duminică seară cu o discotecă în aer liber şi cu un foc de artificii.

... şi al verzei

Tot astăzi, în oraşul Milişăuţi începe Festivalul verzei. Cu această ocazie, gospodinele vor pregăti cazane cu sarmale învelite în foi de varză, varză cu ciolan şi murături. Manifestarea va oferi concerte de muzică, dar şi dansuri populare bucovinene, o paradă a cailor şi o expoziţie cu principalele produse agricole ale localnicilor. Acţiunea include şi acordarea unui premiu special pentru producătorul care va expune cea mai mare căpăţînă de varză. Varza de Milişăuţi aduce principalul venit al locuitorilor şi se poate găsi acum în majoritatea pieţelor din România. În localitate se produc, anual, peste 500 de tone de murături, în special varză şi castraveţi muraţi, foarte apreciate.

Tractoraş pentru cutii



Pentru a transporta mai cu spor cutiile dintr-o clădire în alta, Universitatea "Ştefan cel Mare" a achiziţionat un tractoraş.

Tractoraş pentru cutii

Mijlocul de transport face un zgomot infernal şi atrage înjurăturile studenţilor din campus. Singurii care se bucură de utilaj sînt lucrătorii a căror muncă a fost astfel cu mult uşurată şi nu pierd ocazia de a se plimba prin campus în remorca tractoraşului...

O reusita intalnire de suflet


Umbra partizanului - o interesanta lucrare, cuprinzand amintiri si reflectii despre omul Vladimir Macoveiciuc, a fost lansata luni, 3 septembrie, la Biblioteca Municipala din Radauti. Cartea, care a fost ingrijita ( indreptata literar ) de catre profesorul Vichentie Nicolaiciuc, este dedicata de catre Victor Macoveiciuc eroilor care s-au jertfit in rezistenta anticomunista din dulcea noastra Bucovina si in primul rand bravilor sai parinti-Vladimir si Domnica si neinfricatului frate-Silvestru .



(Vladimir Macoveiciuc si-a pus capat zilelor impuscandu-se, spre a nu cadea viu in mana sovieticilor). Victor Maco-veiciuc si-a exteriorizat amintirile sale in scris asa cum s-a priceput. Meritul sau este ca, desi se afla la o varsta inaintata, a retinut extraordinar de multe fapte si intamplari, oameni participanti si numele lor. Deci numele personajelor din carte sunt reale. Nimic nu este fictiv, nici intamplarile prezentate. Autorul si-a dorit pastrarea lor reala pentru ca toti cei care sunt prezentati pozitiv sau critic sa invete ceva. Cei prezentati pozitiv - clar - vor simti gustul fericirii, ceilalti vor simti gustul amaraciunii. Vor simti gustul amaraciunii pentru ca si autorul a simtit gustul amaraciunii cand a fost calcat pe batatura pe nedrept. Ca orice carte, si aceasta carte este de invatatura , a subliniat Vichentie Nicolaiciuc. Despre autor au mai vorbit in cuvinte elogioase avocatul Emil Ianus, colonel in rezerva Simion Sticlet si fostul partizan Gavril Vatamaniuc, azi in varsta de 82 de ani. Evenimentul a fost incununat de un scurt moment muzical prin participarea lui Sorin Ursan, cunoscut ca tenor, dar si ca talentat grafician De la Clit, care a interpretat cateva cantonete. La lansare a participat si Radu Bercea, cel care a realizat grafica lucrarii.

Copil de 4 ani, mistuit de flacari


Un copil in varsta de patru ani si patru luni a murit in conditii tra-gice, dupa ce a fost surprins de un incendiu devastator izbucnit in casa in care locuia impreuna cu mama si cei 10 frati. Copilasul a fost carbonizat, politistii gasind la fata locului doar fragmente din trupul micutului. In momentul incendiului, in casa se mai aflau trei dintre fratii copilului, care au iesit la timp din imobil.



Marti, la ora 11.30, pompierii de la Detasamentul de Interventie Radauti au fost alertati de izbucnirea unui incendiu la casa familiei Olaru din orasul Vicovu de Sus. Focul, izbucnit din cauza unui scurt circuit electric produs intr-o camera din bucataria de vara, s-a extins cu repeziciune, partea de sus a casei de locuit, construita din lemn, arzand ca o torta. Din pacate, copilul, Beniamin Vasile, se afla chiar in una din camerele de la etaj, si, desi a incercat sa scape, nu a reusit sa paraseasca la timp casa. Cel mai probabil acesta s-a into-xicat cu fumul provocat de incendiu, pierzandu-si cunostinta si fiind apoi cuprins de flacari. In momentul producerii incendiului, sapte dintre copii, impreuna cu mama, erau plecati de acasa, aflandu-se la o ruda. Tatal celor 11 copii nu se afla in tara, fiind plecat la munca in strainatate. Focul, stins de pompieri in aproximativ doua ore, a mistuit sura, adapostul de animale si o parte importanta din imobil, pagubele fiind de ordinul miliardelor de lei vechi.

Balul profesorilor, aprobat de consilierii locali


Anul acesta profesorii din Radauti vor avea parte de un bal, dedicat lor, spre deosebire de anul trecut, cand nu au primit bani pentru acest eveniment. Comisia pentru Invatamant - Cultura, din cadrul Consiliului Local a sustinut in cadrul sedintei din luna august, balul profesorilor, care in final a primit suma de 30.000 RON din bugetul local.



Consilierul local Dorin Simota s-a aratat initial impotriva acestei initiative: "Ce-ar fi daca am organiza si alte baluri, balul oamenilor de afaceri, balul consilierilor?! Sunt de acord cu premierea elevilor, dar nu vad rostul acestui bal, al profesorilor." Consilierul Petru Nicuta, directorul scolii generale "Bogdan Voda" nr. 5, a aratat, in argumentul sau, ca nu este vorba de o suma imensa, pentru premierea profesorilor celor mai meritorii din scolile radautene. Acesta a mai adaugat ca nici anul trecut acest bal nu s-a organizat in Radauti, desi celelelate orase si comune "s-au descurcat". Balul profesorilor este o manifestare festiva in care sunt acordate premii, de obicei profesorilor care sunt in pragul pensiei si care au obtinut rezultate deosebite de-a lungul carierei.

Carcalete si Hrenciuc demisi de Cristian Adomnitei


Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a semnat ordinul de incetare a contractului managerial al inspectorului scolar general Petru Carcalete si al adjunctului sau, Daniel Hrenciuc, anunta site-ul Suceava-News. De marti dupa-amaiza, cand a fost semnat ordinul ministerial, Inspectoratul Scolar Suceava a ramas fara doi dintre generali.



Ordinele de demitere care poarta semnatura ministrului au fost trimise prin posta oficiala, si vor ajunge atat la Inspectoratul Scolar cat si la domiciliul celor doi inspectori demisi in cursul zilei de miercuri. Decizia ministrului de demitere a sefilor de la ISJ a fost luata in urma unei inspectii ministeriale pe care reprezentantii MEdCT au efectuat-o acum aproximativ doua luni de zile la Suceava, control care a vizat activitatea manageriala a conducerii ISJ. Inspectorul general Petru Carcalete si adjunctul Daniel Hrenciuc au obtinut calificativul "Nesatisfacator" in urma acestei inspectii, iar celalalt adjunct, Vasile Monacu a obtinut calificativul "Satisfacator". Cei trei generali au contestat evaluarea facuta de Ministerul Educatiei si calificativele primite, insa o comisie de analiza a contestatiilor a mentinut calificativele acordate anterior. Potrivit legii, inspectorilor le inceteaza mandatul managerial daca pe perioada mandatului, in urma unor controale ministeriale, primesc calificativul "Nesatisfacator" . Inspectorul scolar gene-ral Petru Carcalete a mai fost demis in urma cu cateva luni de zile, dupa nefericitul incident petrecut la Grupul Scolar Dumbraveni, cand in urma unei batai intre trei elevi, unul dintre ei si-a pierdut viata. Conducerea Inspectoratului scolar nu a informat Ministerul Educatiei cu privire la acest incident, iar ministrul Cristian Adomnitei a declarat ca a aflat din presa despre tragedia petrecuta la Suceava. Petru Carcalete a fost demis atunci pentru management defectuos, iar in locul sau a fost numit ca inspector general cu delegatie Lucian Lungu. Zilele lui Lungu la ISJ au fost insa numarate, pentru ca Petru Carcalete a actionat in instanta Ministerul Educatiei si ordinul pe baza caruia a fost demis, si s-a a dispus suspendarea masurii de eliberare din functie pana ce instanta va judeca aceasta cauza. Ca urmare a acestei suspendari, Lucian Lungu a plecat de la ISJ, iar functia de sef al invatamantului a fost preluata din nou de Petru Carcalete. In ceea ce priveste persoana care va veni la conducerea Inspectoratului Scolar Suceava, mi-nistrul Adomnitei a declarat ca "este vorba despre Lucian Lungu, care va conduce ISJ-ul cu delegatie pana la organizarea unui concurs ". Contactat telefonic, Lucian Lungu a declarat ca nu a fost instiintat oficial cu privire la decizia ministrului de a-l reinstala in functia de sef al invatamantului, dar a spus ca daca va primi ordin de numire, va prelua aceasta functie. Adomnitei a declarat ca in cadrul Ministerului Educatiei nu s-a luat inca o hotarare privind persoana care va ocupa functia de adjunct al Inspectoratului, in locul lui Hrenciuc. Cat despre generalii demisi, acestia au declarat ca vor contesta in instanta ordinul ministerial, intrucat calificativele acordate lor nu reflecta realitatea.

Un pic mai bine pentru Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi


Deliberativul radautean a decis sa aloce mai multi bani din bugetul local pentru lucrarile de reabilitare a cladirilor internatului si cantinei Colegiului National Eudoxiu Hurmuzachi, prin marirea sumei de 10.000 la 50.000 de lei.



Problemele cu care se confrunta Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi de ceva vreme au primit astfel o mica amortizare, desi suma de 50.000 RON nu este suficienta, fiind necesar un program de reabilitare mai complex. Silvia Boliacu, director economic in cadrul Primariei Municipiului Radauti este de parere ca suma reala necesara pentru lucrarile de reabilitarea a internatului si cantinei Colegiului Eudoxiu Hurmuzachi se ridica la 5 miliarde ROL. Aceste lucrari se refera la: amenajarea bailor din internat, achizitionarea de mobilier nou, inlocuirea geamurilor, reparara acoperisurilor, racordarea la gaz metan etc. Conform afirmatiilor lui Marian Olaru, directorul Cole- giului, cladirile in discutie fac parte din patrimoniul national, fiind prinse intr-un proiect de reabilitare la Ministerul Culturii si Cultelor, dar din motive necunoscute, aceasta finantare a incetat. "La ora aceasta, internatul arata ca in evul mediu, cu dotari sub standarde, pentru ca el a fost prost executat si desi a fost dat in folosinta in 1978, el n-a fost receptionat nici pana astazi. Acoperisul internatului a fost reparat cu tigla de la o persoana privata, ca o sponsorizare, pentru ca apa curgea prin vreo noua locuri. Cladirea cantinei nu are circuitele functionale necesare si, peste toate, deasupra cazanelor acestei cantine, se afla o gradinita, un lucru total interzis in legislatia europeana" mai afirma directorul colegiului. Chiar daca suma primita pare insuficienta pentru nevoile de reabilitare a singurului liceu teoretic din Radauti, dupa sesizari repetate, institutia a primit o incurajare din partea consilierilor locali.