duminică, 30 martie 2008

Criminal prins după 14 ani

Puşcărie la bătrâneţe



Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au primit după luni întregi de aşteptări rezultatul expertizei genetice în cazul femeii al cărei cadavru a fost dezgropat la mijlocul anului 2006, la 12 ani după moartea sa.

Concluziile testelor ADN au arătat clar că rămăşiţele găsite la un metru sub pământ aparţin Rozaliei Spoială, femeie omorâtă în urmă cu nu mai puţin de 14 ani.

Principalul suspect al crimei, Gheorghe Spoială, în vârstă de 70 de ani, va fi trimis în judecată zilele viitoare. Dacă ar mai fi trecut un an, fapta de care este acuzat septuagenarul s-ar fi prescris, iar bătrânul ar fi scăpat fără să facă nici măcar o zi de puşcărie. Acum, însă, riscă să înfunde puşcăria până la sfârşitul vieţii.

A anunţat Poliţia că soţia i-a dispărut

Rozalia Spoială, din comuna Moara, a dispărut fără urmă în 1994. La acea vreme, soţul Rozaliei a anunţat Poliţia că nu mai ştie nimic de nevasta sa. Deşi a fost bănuit că ar avea legătură cu dispariţia femeii, Gheorghe Spoială a ieşit basma curată. Cum nu era nici un cadavru, bătrânul nu putea fi acuzat de crimă.

În vara lui 2006, însă, la 12 ani după dispariţia femeii, au apărut indicii noi. Judiciariştii Serviciului de Investigaţii Criminale au aflat că femeia ar fi fost într-adevăr omorâtă, iar cadavrul îngropat în grădina din spatele casei.

Anchetatorii au decis să aducă la faţa locului un excavator şi un echipaj format din circa 20 de jandarmi echipaţi cu cazmale. După ore bune de săpături, cadavrului Rozaliei Spoială a fost descoperit la aproximativ 60 de centimetri sub pământ.

Minciuni în serie

Luat din nou la întrebări, Gheorghe Spoială a venit cu o altă variantă: soţia sa a murit din cauza beţiei şi a îngropat-o în grădină pentru că nu ar fi avut bani de înmormântare.

Criminaliştii au fost nevoiţi să trimită probe la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” de la Bucureşti pentru a stabili dacă moartea femeii a fost violentă, iar verdictul, venit după câteva luni, a fost clar: crimă.

Singura probă care le mai trebuia anchetatorilor pentru a-l da pe mâna judecătorilor pe Gheorghe Spoială era aceea că rămăşiţele găsite la Moara sunt ale Rozaliei Spoială, lucru confirmat recent de Institutul de Criminalistică.