joi, 26 iunie 2008

Pază cu jandarmi la alegerea viceprimarului din Slatina

Măsuri suplimentare de protecţie în Slatina la alegerea viceprimarului acestei comune. Cea de-a treia şedinţă de constituire a Consiliului Local Slatina s-a desfăşurat cu protecţie din partea forţelor de poliţie şi jandarmi, care au păzit clădirea primăriei până la finalizarea alegerii viceprimarului. Din informaţiile pe care le deţinem, măsurile de protecţie suplimentare s-au impus ca urmare a incidentelor semnalate la primele două şedinţe în care s-a încercat constituirea Consiliului Local.

Este vorba aici despre abuzurile verbale din partea primarului PD-L Ilie Gherman, la adresa unor consilieri locali, în special din partidele aflate în opoziţie, respectiv PNG, PNL şi PSD. De altfel, aceştia au reclamat comportamentul primarului şi la Prefectura Suceava, sesizând faptul că din cauza abuzurilor făcute de Ilie Gherman au fost nevoiţi să părăsească primele două şedinţe de constituire a Consiliului Local, dar şi ameninţările acestuia la adresa unuia dintre consilieri care a vrut să candideze pentru funcţia de viceprimar. Astfel se face că la constituirea deliberativului local, care a avut loc ieri, pe lângă forţele de ordine, au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai Prefecturii Suceava pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a şedinţei.



"Aşa vreau eu"



Trebuie spus că la Slatina, Consiliul Local este format din 7 consilieri PDL, 5 de la PNG, 2 de la PNL şi unul de la PSD. Tensiunile în rândul membrilor deliberativului local au pornit de la intenţia celor opt consilieri PNG, PNL şi PSD de a susţine pentru funcţia de viceprimar reprezentantul PSD. În cele din urmă însă, surpriza s-a produs în cadrul şedinţei de ieri, unde consilierii PD-L l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe unul dintre reprezentanţii PNL în deliberativ, Gheorghe Mogîrzan. Fără a beneficia de votul acestuia, consilierii rămaşi în opoziţie faţă de PD-L şi primarul Gherman l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe reprezentantul PNG, Gavril Niculeasa. Demn de remarcat este faptul că dacă până la alegerea viceprimarului şedinţa s-a desfăşurat fără incidente deosebite, în afară de micile dispute între consilieri, în momentul votului „a intrat în scenă” şi primarul Ilie Gherman. Trecând peste faptul că votul pentru alegerea viceprimarului nu s-a desfăşurat într-o cabină special amenajată, ci în una din încăperile primăriei, la un moment dat, Ilie Gherman a încercat să le impună consilierilor PD-L să voteze în biroul său de primar, în prezenţa sa. Gherman a renunţat însă la această ideea în urma protestelor vehemente ale consilierilor din opoziţie, dar şi în urma atenţionărilor primite din partea reprezentanţilor Prefecturii, care au semnalat faptul că în acest fel nu se va mai asigura secretul votului. Deşi au existat aceste proteste, Ilie Gherman a strigat la toţi consilierii că „eu am pretenţia să-i însoţesc pe consilierii PD-L în momentul în care votează. Asta pentru că aşa vreau eu şi nu contează că votul este secret”. În cele din urmă, consilierii au votat, singuri, într-un birou din primărie, rezultatele alegerilor consfinţind victoria liberalului Gheorghe Mogîrzan, cu sprijinul celor şapte consilieri PD-L.