miercuri, 27 august 2008

Firmele mari nu sunt interesate de reconstrucţia caselor distruse de inundaţii

Firmele de construcţii sucevene refuză să contracteze lucrările de reconstrucţie a caselor distruse de inundaţii sau care urmează a fi reabilitate. Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a precizat că această situaţie se înregistrează în localităţile acolo unde numărul caselor care trebuie reconstruite este redus, motiv pentru care primăriile trebuie să găsească soluţii la nivel local. În aceste condiţii, Băişanu a precizat că responsabilitatea pentru reconstrucţia caselor o au primarii localităţilor calamitate, care trebuie să găsească firme locale pentru realizarea acestor lucrări.

„Guvernul a trimis materialele pentru construcţia caselor şi fondurilor aferente manoperei, însă firmele mari nu se îmbulzesc să construiască aceste case. Din acest motiv le-am solicitat primarilor să găsească de urgenţă soluţii la nivel local. Cu toate acestea, sunt câteva firme, cu care negociem de câteva zile pentru a realiza lucrările în acela localităţi unde numărul caselor care trebuie reconstruite este mai mare, cum ar fi Dolhasca, Arbore, Dorneşti, Moldoviţa, Todireşti sau Ulma”, a spus prefectul de Suceava.

Băişanu anunţă că judeţul Suceava va primi fonduri pentru infrastructură

Alexandru Băişanu a precizat că în prima şedinţă, Guvernul urmează să aloce fonduri pentru refacerea infrastructurii in judeţul Suceava. El a explicat că fiecare primărie din localităţile afectate de inundaţii trebuie să prezinte o situaţie clară cu pagubele înregistrate, iar fondurile necesare vor fi distribuite direct către administraţiile locale.

Prefectul a spus că a înaintat deja un proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicita fonduri de 170 de milioane de lei, pentru refacerea drumurilor judeţene şi comunale afectate de inundaţii. „Din discuţiile pe care le-am avut la Guvern se va merge pe descentralizare, iar fiecare primărie va primi banii de care are nevoie pentru refacerea drumurilor comunale, a podurilor şi podeţelor. De asemenea, Consiliul Judeţean va primi separat bani pentru reconstrucţia infrastructurii ce ţine de această instituţie”, a precizat Băişanu. El a precizat că fondurile au fost solicitate pentru refacerea a 200 de kilometri de drumuri judeţene, şi 863 de kilometri de drumuri comunale. La acestea se mai adaugă 22 de poduri, 27 de podeţe avariate şi 15.500 de metri liniari de apărări de maluri aflate pe, respectiv în apropierea drumurilor judeţene, precum şi 189 poduri, 614 podeţe şi 52 de punţi pietonale de pe drumurile comunale.Prefectul judeţului Suceava a mai spus că tot în cadrul primei şedinţe de Guvern vor fi alocate fonduri şi pentru reabilitarea şcolilor afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie 2008.