luni, 8 septembrie 2008

S-a mai spart un balon multinational : 500 de angajati Ikea din Suceava au fost concediati


Cu acest material http://www.urbaniulian.ro/2008/09/02/socant-salarii-de-mizerie-si-manipulare-pentru-romanii-din-multinationale-cronica-mistificarii-dezinformarea-din-mass-media/, am deschis seria demontarii mitului locului de munca paradisiac din multinationale din Romania.
Iata ca inca un asemenea balon s-a spart cu brutalitate intrucat 500 de angajati romani de la Ikea au fost concediati la abrica de mobila de la Siret, asa cum scrie Monitorul de Suceava.

Unul dintre principalele centre de producţie din judeţ, fabrica de mobilă de la Siret a concernului suedez Ikea, îşi va închide porţile definitiv, iar angajaţii vor fi nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.


Directorul ITM Suceava, Mihai Airinei, a precizat ieri că a fost informat de conducerea fabricii de intenţia de a concedia 481 de salariaţi, din totalul de 528. Practic, 96% dintre angajaţii din procesul de producţie vor fi concediaţi în perioada imediat următoare.


"E o concediere în masă, care are la bază o decizie a acţionariatului, de a înceta activitatea societăţii datorită pierderilor cumulate, de aproximativ 38 de milioane de lei, în ultimii doi ani şi jumătate.
O altă cauză a închiderii fabricii de mobilă Ikea de la Siret este competiţia ridicată pe piaţa achiziţionării de materie primă – lemn, în judeţul Suceava, în special datorită prezenţei unor mari societăţi, precum Egger şi Schweighofer, care au contracte mai solide în domeniu", a declarat Mihai Airinei, citând motivele invocate de conducerea societăţii Swedwood, parte a concernului Ikea, pe care este înregistrată fabrica de mobilă.