joi, 13 martie 2008

Energie termică mai ieftină, în localităţile cu centrale termice de cogenerare


Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că fiecare consiliu local care are în administrare centrale termice de cogenerare va putea să livreze energie electrică prin operatorul local, din această vară. Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte componenta termoficare din proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, s-au realizat aproape toate obiectivele prevăzute, fiind realizate deja reţelele de termoficare în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, urmând a mai fi terminate cele din Vatra Dornei şi Rădăuţi.
De asemenea, centralele de cartier din oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Rădăuţi au fost transformate în puncte termice, iar în Gura Humorului au mai rămas două centrale de cartier.

Gavril Mîrza a mai precizat că s-au finalizat lucrările la centralele termice de cogenerare din aceste oraşe şi că din vară toate vor putea produce şi energie electrică cu un efect benefic asupra costului gigacaloriei.

Preşedintele CJ Suceava a afirmat că energia electrică produsă de aceste centrale va fi livrată în reţeaua naţională prin operatorii locali şi consideră că fiecare localitate va folosi energia electrică pentru nevoile locale.

Sucevenii sunt invitaţi să consulte strategia de dezvoltare a judeţului

Proiecte



Consiliul Judeţean Suceava va publica pe site-ul de internet al acestei instituţii, www.cjsuceava.ro, strategia „Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Suceava 2008-2013”. Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că aceasta strategie poate fi consultată şi dezbătută de suceveni începând cu data de 17 martie 2008, ea urmând a fi păstrată pe site-ul instituţie o perioadă de 30 de zile.Mîrza a explicat că obiectivul principal al acestei strategii este valorificarea tuturor resurselor materiale şi umane în vedere dezvoltării judeţului Suceava şi a creşterii nivelului de trai al populaţiei. Şeful administraţiei judeţene sucevene a spus că strategia are o serie de obiective specifice, respectiv dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport, consolidarea mediului de afaceri prin creşterea competitivităţii şi eficienţei microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea şi consolidarea mediului rural în vederea creşterii nivelului de trai al locuitorilor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate şi serviciilor sociale. Mîrza a adăugat că pentru realizarea obiectivelor prinse în această strategie de dezvoltare va fi nevoie fonduri importate, parte din acestea urmând a fi atrase prin intermediul programelor de finanţare europene. „Toţi cei interesaţi vor putea utiliza pagina de internet a Consiliului Judeţean Suceava pentru a-şi face cunoscute opiniile, comentariile şi propunerile. Iar ideile bune vor fi luate în calcul, astfel încât această strategie să ţină cont şi de opiniile sucevenilor”, a încheiat preşedintele CJ Suceava.

Flutur îl acuză pe Mîrza de interese funciare la spital

Meciul continuă



Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, senatorul Gheorghe Flutur, l-a acuzat pe omologul său de la PSD, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, că ar fi vinovat de „întâmplările şi peripeţiile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, provocate de „numirea cu năbădăi a unui nou manager”. „PSD şi domnul Gavril Mîrza spun că nu au nici un amestec, dar vă arăt că domnul Gavril Mîrza este în plus, adică în afacerea Plus. Printr-o adresă, ei cer insistent conducerii Spitalului Judeţean să se pronunţe urgent în legătură cu acea zonă în care se doreşte construirea unui supermarket. Mă întreb ce doreşte Consiliul Judeţean şi preşedintele Consiliului Judeţean, ca bolnavii să se plimbe printre ambalajele unui supermarket, în perioada următoare sau să avem şi spaţii verzi pentru recreere?”, a întrebat senatorul Flutur, făcând referire la o adresă transmisă de CJ la începutul lunii februarie a acestui an, către Spitalul de Urgenţă, prin care se cere acestuia din urmă să-şi precizeze poziţia în legătură cu solicitarea reprezentanţilor reţelei de magazine PLUS.Liderul PDL a precizat că „e bine să se ştie de unde această aventură cu numirea pentru că numirea unor manageri acolo are la bază această nemulţumire ce priveşte afacerea unui supermarket în incinta spitalului”.Cu doar câteva ore înainte, Gavril Mîrza declarase, tot în conferinţă de presă, că a aflat printre ultimii că s-a schimbat managerul la Spitalul de Urgenţă şi că CJ nu este interesat de construirea unui supermarket în curtea spitalului. „Nu am nici un fel de presiuni din partea nimănui şi nici nu înţeleg îngrijorarea unora”, a arătat Mîrza.

Şcoală nouă în cimitir, la Slatina

Stupefiant



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a cerut, joi, Primăriei comunei Slatina să renunţe la construcţia unei şcoli pe terenul unui fost cimitir din localitate, arătând că trebuie să existe „respect” pentru cei înhumaţi acolo.Prefectul a declarat că a fost sesizat şi de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, că în comuna Slatina, pe locul unui vechi cimitir, se construieşte o şcoală.Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că din discuţiile cu primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, a înţeles că primăria a stabilit un alt amplasament pentru cimitir, iar zona fostului cimitir unde ar urma să se construiască noua şcoală este înconjurată de proprietăţi private, fiind singurul loc în care aceasta ar putea fi amplasată.Prefectul judeţului Suceava a mai declarat că primarul Gherman susţine că parohia din comună nu deţine acte de proprietate pentru acest teren.„Am cerut să se reanalizeze situaţia ... chiar dacă nu există acte de proprietate trebuie să existe respect pentru cei înhumaţi”, a declarat Orest Onofrei.Totodată, acesta a dispus Corpului de control să verifice situaţia, apreciind că „este o problemă de respect înainte de legalitate”, iar în acest caz „sunt alte raţiuni care transcend actele de proprietate”.Onofrei a precizat că va emite un punct de vedere legal în acest caz după finalizarea verificărilor efectuate de Corpul de control.

Lungu: „Domnul Donţu va fi primarul concursurilor”

Replică



„Domnul Ovidiu Donţu fabulează. Sunt convins că la 1 iunie eu voi fi primarul Sucevei, iar domnul Donţu va fi primarul concursurilor”. Aceasta a fost reacţia primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, la hărţuiala la care a fost supus din partea vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD, Ovidiu Donţu. De menţionat că Donţu l-a atacat pe Lungu folosind concursurile pe post de armă politică. După ce, în urmă cu o săptămână, vicepreşedintele PSD Suceava lansa concursul cu premii intitulat „Ce nu vede primarul Ion Lungu în drumul său zilnic de la Salcea către Suceava şi retur”, miercuri acesta a dat startul unui nou concurs. Întrebarea la care trebuie să răspundă sucevenii este „Ce ar spune urmaşul Brătienilor, bunicul primarului Lungu, la părăsirea PNL-ului de către nepotul său”. Donţu a anunţat că cei interesaţi pot trimite mesajele pe adresa de e-mail a PSD iar cel mai original răspuns va fi premiat în bani. Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava a spus că va pune la bătaie indemnizaţia sa de consilier local pe o lună de zile.