luni, 7 aprilie 2008

Judecătorii au cerut începerea urmăririi penale împotriva directorului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi

Se strânge laţul!



Abuzuri sancţionate. Încălcarea frecventă a drepturilor poliţiştilor de frontieră din Suceava nu putea rămâne nesancţionată multă vreme. După ce plângerile depuse la Bucureşti, atât la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, cât şi la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au rămas fără nici un ecou, tot mai mulţi poliţişti de frontieră au decis să-şi apere drepturile prin intermediul justiţiei. Rezultatele au apărut deja, iar primul lovit de bumerangul abuzurilor este chiar directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul şef Ion Pop.

Dirijor direct sau din umbră al abuzurilor de la Poliţia de Frontieră, comisarul şef Ion Pop a fost primul şef sancţionat de instanţele de judecată.

Magistraţii Secţiei Penale a Curţii de Apel Suceava au avut de soluţionat o plângere depusă de Gheorghe Chira, fost angajat al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi până la sfârşitul anului trecut, când s-a pensionat. Acesta făcuse plângere penală împotriva comisarului şef Ion Pop pentru abuz în serviciu, numai că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au considerat că nu este cazul ca directorul DPF Rădăuţi să fie trimis în judecată. Nemulţumit de rezoluţiile procurorilor, Gheorghe Chira a mers mai departe şi le-a atacat în instanţă.

Judecătorii Curţii de Apel Suceava i-au dat dreptate fostului agent şef principal al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi şi au hotărât: „Trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimatul Pop Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzute de articolul 246 Cod Penal”.

Practic, această hotărâre judecătorească nu face decât să confirme abuzurile comise de şefii Poliţiei de Frontieră din Rădăuţi, aspecte pe care cotidianul „Monitorul de Suceava” le-a semnalat în mai multe rânduri.

Decizia luată de magistraţii suceveni nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cale de atac de care comisarul şef Ion Pop a declarat deja că va face uz.

Pop aruncă vina pe subalterni

Comisarul şef Ion Pop nu a exclus ca în cazul agentului şef principal Gheorghe Chira să fi existat încălcări ale legislaţiei. Directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a aruncat vina pe subalternii săi. „Dispoziţia care-l priveşte pe Gheorghe Chira a fost semnată de persoane autorizate din cadrul Direcţiei. Este vorba de cei de la resurse umane, de la juridic şi de la financiar. Dacă ei au greşit înseamnă că am greşit şi eu. Nu vreau să comentez mai mult pentru că încă nu am primit comunicarea din partea instanţei. Şi, în plus, mai există o cale de atac pe care o voi exercita”, a declarat comisarul şef Ion Pop.

Deşi dă de înţeles că vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi este singurul care urmează să fie cercetat în acest dosar, aşa cum au hotărât magistraţii suceveni.

Ce i se impută comisarului şef Ion Pop

Plângerea formulată împotriva comisarului şef Ion Pop cuprinde două capete. Una dintre nemulţumirile agentului şef principal Gheorghe Chira este vizavi de modul în care conducerea Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a dispus cercetarea prealabilă în ceea ce-l priveşte, iar a doua acuzaţie este cu privire la delegările şi misiunile în care a fost trimis în cursul anului 2007.

Potrivit articolului 47, aliniatul 2 din Legea 360/2002, „poliţistul de frontieră poate fi delegat pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice în cursul unui an doar cu acordul său şi nu poate depăşi 90 de zile calendaristice într-un an”.

Ori, în cazul agentului şef principal Gheorghe Chira, delegările şi misiunile dispuse de comisarul şef Ion Pop au depăşit 100 de zile.

Potrivit avocatului care-l reprezintă pe Chira, „la data de 16 iulie 2007, când a încetat delegarea, comisarul şef Ion Pop a inventat o 'misiune zilnică' de 29 de zile, misiune care în fapt echivalează cu o nouă delegare pentru că nu avea acordul subalternului. În plus, articolul 66, aliniatul 1, din Legea 360/2002 prevede că stabilitatea poliţistului la locul de muncă este garantată în condiţiile prezentei legi”.

Ori, prin delegările şi misiunile dispuse pe bandă rulantă, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a încălcat flagrant legislaţia.

Trebuie menţionat şi faptul că Gheorghe Chira a făcut rapoarte scrise către comisarul şef Ion Pop şi a cerut explicaţii despre aceste abuzuri.

Răspunsul a fost acela că delegările şi misiunile au avut la bază Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, modificat la propunerea comisarului şef Ion Pop după sosirea în fruntea instituţiei.

Ce nu a luat în seamă comisarul şef Ion Pop este că un Regulament de Ordine Interioară nu poate fi mai presus de o lege, fie că-i place sau nu.