vineri, 27 iunie 2008

Noul şef al APIA Suceava este Gheorghe Curelciuc


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava are un nou director, în persoana lui Gheorghe Curelciuc. După instalarea în funcţie, acesta a anunţat că printre priorităţile pe care le are se numără rezolvarea problemelor ce ţin de soluţionarea cererilor pentru subvenţii europene pe anul 2007, precum şi a cererilor pentru 2008, depunere cererilor pentru subvenţii la bovine, ovine şi caprine. „Vreau să-i asigur pe toţi fermierii din judeţul Suceava că vor avea tot sprijinul din partea mea”, a subliniat Curelciuc. Noul director al APIA Suceava este de profesie inginer zootehnist, iar în perioada 1980 - 2004 a lucrat în cadrul Staţiunii de Cercetare Agricole Suceava. Din anul 2004, Curelciuc a ocupat funcţia de director executiv la o firmă cu profil agricol, pentru ca acum, în urma unui examen, să obţină conducerea APIA Suceava.

PD-L-iştii vor popula cele mai bune comisii ale CL Suceava


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a convocat Consiliul Local în şedinţă extraordinară, luni, 30 iunie, pentru a constitui comisiile de specialitate ale deliberativului local. Primarul a venit cu propuneri pentru componenţa comisiilor. Astfel pentru cea mai râvnită comisie, cea de urbanism, Lungu a propus cinci consilieri de la PD-L şi câte unul de la PSD şi PNL. Pentru Comisia economică s-au propus patru consilieri de la PD-L şi unul de la PSD, componenţă care se menţine şi pentru Comisia de servicii. Comisia de învăţământ va avea în structură doi PD-L-işti şi un PSD-ist iar Comisia de tineret, sport şi turism câte un consilier PSD, PD-L şi PNL. „Vrem să constituim comisiile de specialitate astfel încât de la 1 iulie Consiliul Local să-şi intre total în atribuţii. Comisiile de specialitate trebuie să funcţioneze pentru că trebuie să-şi dea avizul pentru proiectele care vor fi supuse aprobării”, a declarat primarul Ion Lungu.

Guvernul liberal promite bani pentru termoficarea Sucevei


Guvernul va aloca cinci milioane de euro municipiului Suceava prin programul „Termoficarea 2006-2015”. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a declarat că a primit asigurări în acest sens în urma discuţiilor pe care le-a avut miercuri la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Lungu a precizat că banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unor puncte termice. În acest an municipalitatea are în program modernizarea a 10 puncte termice pentru care va cheltui 10 milioane de euro. Pe lângă cele cinci milioane de euro pe care le va primi de la Guvern primăria va mai pune la bătaie încă cinci milioane provenite din obligaţiuni municipale, bani prinşi deja în bugetul pe 2008.

„Se pare că din nou vom fi constrânşi să lucrăm din toamnă pentru că banii vin târziu. Proiectul Termoficare 2006-2015 se mişcă destul de greu. Cel mai devreme la 1 iulie vom avea aceşti bani. Prima selecţie de oferte de finanţări va avea loc în jurul datei de 24 iulie. Până atunci trebuie să mai depunem nişte documente trebuie reactualizate o serei de documente”, a spus Lungu.

Primarul a ţinut să menţioneze că în acest an va urmări să organizeze mai bine lucrările astfel încât să nu mai apară probleme aşa cum au fost anul trecut. Lungu a subliniat că se va încerca o corelare a lucrărilor pe termoficare cu cele din programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă.

Sucevenii au sărbătorit Ziua Drapelului


Peste o mie de suceveni au fost prezenţi ieri, în Piaţa Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ pentru a participa, alături de oficialităţi, la sărbătorirea „Zilei Drapelului”. După ce miercuri după amiază drapelul României arborat în Piaţa Tricolorului a fost coborât şi depus în Biserica „Sfânta Înviere” pentru sfinţire, joi, 26 iunie, începând cu ora 11:00, a avut loc ceremonialul public de înălţare a acestuia. Ceremonialul militar a fost asigurat de comandantul garnizoanei Suceava, colonelul Viorel Mihăescu, precum şi de detaşamentele de onoare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Inspectoratului pentru Jandarmi Judeţean Suceava, Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Jandarmi Fălticeni şi Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.

De remarcat că pe perioada ceremonialului, în Piaţa Tricolorului au fost expuse şase drapele din timpul celor două războaie, puse la dispoziţie de Complexul Muzeal Bucovina. Ceremonia a început cu prezentarea onorului în faţa oficialităţilor, după care reprezentanţii conducerii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Suceava au rostit alocuţiuni referitoare la sărbătorirea „Zilei Drapelului Naţional”.

Printre oficialităţile prezente la evenimentul de ieri s-au numărat, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, respectiv Vasile Ilie, subprefectul Dumitru Paşniciuc, primarul Ion Lungu, alături de cei doi viceprimari, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi, precum şi directori ai mai multor instituţii publice. Dacă Dumitru Paşniciuc a subliniat că „drapelul naţional este cel mai sfânt al Românilor”, Gheorghe Flutur a precizat că „drapelul, alături de imn şi de stemă, reprezintă identitatea, actul de naştere al unei naţiuni, iar Ion Lungu a arătat că „tricolorul românesc semnifică veacurile de luptă pentru unitatea şi independenţa întregului popor român”.

După momentul discursurilor, în care oficialităţile au evocat importanţa „Zilei Drapelului” pentru români, un sobor de preoţi a binecuvântat drapelul, după care acesta a fost înălţat din nou în Piaţa Tricolorului, alături de steagurile Uniunii Europene şi NATO. Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, care a prezentat onorul către drapelul înălţat pe catarg. Manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Drapelului” s-au încheiat cu un scurt program artistic susţinut de elevi suceveni şi de corul teologic.

Marian Ionescu a ajuns consilierul personal al lui Ion Lungu


Fostul primar PSD al municipiului Suceava din perioada 2000-2004, Marian Ionescu, a ajuns consilierul personal al actualului primar democrat liberal, Ion Lungu, cel care l-a învins la alegerile din 2004. Ionescu care a deţinut fotoliul de viceprimar în primul mandat al lui Lungu îl va consilia pe edilul şef pe probleme de salubrizare şi spaţii verzi. „Domnul Marian Ionescu a fost numit consilierul meu ca urmare a experienţei pe care a acumulat-o în administraţie”, a spus Lungu, care a lăsat să se înţeleagă că Ionescu va fi promovat în viitorul apropiat. Din câte se pare Marian Ionescu va primi spre coordonare o Direcţie în cadrul Primăriei care va rezulta din reorganizarea Direcţiei Domeniului Public.

Constructorii DN 17, ameninţaţi cu rezilierea contractelor


Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a avertizat firmele care execută lucrările de modernizare a DN 17, între Suceava şi Sadova că există riscul rezilierii contractelor, în condiţiile în care nu vor respecta graficul de lucrări stabilit.

Băişanu a precizat că în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a prezentat situaţia lucrărilor, subliniind faptul că acestea înregistrează întârzieri. Prefectul judeţului a arătat că deşi licitaţiile pentru realizarea investiţiei au fost câştigate de firme de prestigiu din Europa, în realitate modernizarea DN 17 este făcută de firme sucevene, care au subcontractat lucrările, şi care nu dispun de forţă de muncă specializată sau de utilajele necesare. „Lucrările sunt făcute cu subcontractanţi de mâna a şaptea, care nu au utilaje şi nici personal calificat. Un drum european de o importanţă deosebită a ajuns să fie modernizat cu sfoara şi hârleţul. Mai mult, este inadmisibil ca firme mari din Europa care au câştigat astfel de licitaţii să vină în ţară, cu o geantă diplomat şi un pix, iar lucrările să fie executate de firme care nu au capacitatea să le facă”, consideră Alexandru Băişanu. El a adăugat că în urma discuţiei cu Ludovic Orban a fost luată decizia reanalizării contractelor de execuţie, existând posibilitatea rezilierii acestora.

Lucrările de modernizare trebuiau finalizate în luna noiembrie 2007

Pe de altă parte, prefectul a solicitat ca instituţiile abilitate din judeţul Suceava să verifice dacă firmele care realizează lucrările de modernizare respectă toate normele legale în vigoare. Alexandru Băişanu a reamintit că modernizarea DN 17 a început în anul 2004, iar lucrările trebuiau finalizate la 30 noiembrie 2007. Potrivit proiectului, constructorii trebuiau să transforme acest tronson într-unul adecvat pentru un drum de viteză, prin realizarea de lucrări de lărgire a carosabilului, cu două benzi la urcarea pantelor şi cu benzi de acostament, dar şi de lărgire şi modernizare a tuturor podurilor de pe traseu.