miercuri, 5 martie 2008

Arta tradiţională din Bucovina prezentată într-o expoziţie în localitatea italiană Avezzano


Actualitate



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia suceveană a trimis, la solicitarea filialei Abruzzo a Asociaţiei românilor din Italia, o sută de ouă încondeiate, mai multe mărţişoare, costume populare, prosoape brodate, pliante, albume cu mănăstirile din Bucovina. Aceste obiecte vor face obiectul unei expoziţii ce va fi deschisă duminică într-o biserică din localitatea Avezzano.

Gavril Mîrza a precizat că scopul acestei expoziţii este de a prezenta în Italia adevărata faţă a femeii din Bucovina.

Mai trebuie precizat că cele două regiuni pun în practică proiectul Donna: Tra Passato e Futuro, ce constă în realizarea unor acţiuni destinate reevaluării culturii artizanale din judeţul Suceava, care este pe cale de dispariţie, prin crearea unei asociaţii publice, cu o implicare majoritar feminină, care să asigure administrarea produsului artizanal de la realizare până în etapa de comercializare pe piaţa internaţională.

Proiectul se va implementa cu ajutorul Complexului Muzeal Bucovina, care va pune la dispoziţie atât spaţiile în care se vor implementa activităţile, cât şi specialiştii, care vor acorda asistenţă de specialitate.

În acest scop, se va realiza un atelier de lucru destinat creării obiectelor de artizanat, în care vor fi angajaţi artizani din partea locului, spaţiu care va funcţiona ca o şcoală de formare pentru tinerele din judeţul Suceava, interesate să înveţe meserii străvechi din această zonă.

De asemenea, în proiect este prevăzut organizarea unui han, după modelul hanurilor din trecut, unde să poată fi degustate produse specifice locale şi vândute produse de artizanat realizate manual.

Judeţul Suceava a încheiat, în 2006, un protocol de colaborare cu regiunea italiană Abruzzo, aceasta fiind cea de-a şasea regiune europeană cu care Suceava are astfel de acorduri.