miercuri, 5 martie 2008

Prefectul de Suceava e preocupat de problema morgilor


Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a retransmis pe 3 martie o adresa catre primariile de orase si municipiii pe raza carora functioneaza spitale, prin care readuce in atentia sefilor administratiilor locale situatia dezastruoasa, din punct de vedere aL reabilitarii, in care se gasesc cea mai mare parte a morgilor.

Prefectul Orest Onofrei a declarat ca cea mai grava situatie se inregistreaza in orasele in care morga functioneaza in alta cladire decat cea a spitalului, iar in aceste cazuri conditiile nu sunt cu mult mai bune decat cele din lagarele de concentrare din cel de-al doilea razboi mondial. Orest Onofrei considera ca este o dovada de cinism sa „depozitezi” corpul neinsufletit al unei persoane intr-un spatiu in care conditiile sunt inumane si dezonorante pentru cel trecut in nefiinta. De asemenea, in aceste spatii nu sunt asigurate nici conditiile minime obligatorii pentru activitatea de medicina legala.
Prefectul Orest Onofrei a declarat ca nu intelege de ce primarii si consiliile locale nu reusesc sau nu doresc sa aloce resurse pentru reabilitarea acestor spatii, deoarece, in cele mai multe cazuri nu sunt necesare sume mari de bani. Reprezentantul Guvernului in teritoriu considera ca preocuparea alesilor locali ar trebui sa fie indreptata atat catre cei care pot cat si catre cei care nu mai pot sa-i realeaga pentru un nou mandat.
Prefectul judetului Suceava a declarat ca, desi este o obligatie a autoritatilor locale sa faca investitii in aceste spatii in care functioneaza morga, le adreseaza rugamintea acestora sa se implice in rezolvarea acestei probleme, inclusiv ca o dovada de compasiune si pretuire pentru cei trecuti in nefiinta, in spiritul traditie crestine.