miercuri, 5 martie 2008

Conductele de gaze naturale preluate de Transgaz


Administratie



Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că miercuri dimineaţă, la sediul MEF, va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor CJ Suceava cu cei ai Transgaz şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în vederea perfectării documentelor privind preluarea traseelor de conducte magistrale din proiectul judeţean de utilităţi „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Prin acest proiect, până acum s-au construit 38,3 kilometri de conductă magistrală din cei 66,45 de pe traseul Frasin-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, alţi 29,2 kilometri din cei 82 de kilometri ai traseului Păltinoasa-Rădăuţi şi 34 de kilometri de racorduri la conductele existente din totalul de 84 de kilometri.

Preşedintele CJ Suceava a spus că modul în care se va face transferul reţelelor de gaze naturale către Transgaz urmează să fie negociat, dacă se va face un transfer cu plată sau doar transfer în administrare cu plata unei redevenţe.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.

Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a spus că problema majoră este însă desemnarea unui operator al distribuţiei gazelor naturale în judeţ, pentru că nici o localitate nu poate beneficia încă de această investiţie.

„Indiferent dacă Transgaz termină lucrările, trebuie operator în distribuţie”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Acesta a menţionat că sunt deja montate instalaţii interne în localităţile Pătrăuţi, Drăguşeni, Dărmăneşti, Dumbrăveni sau Milişăuţi, dar că locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru că nu există operator desemnat de MEF, situaţia fiind asemănătoare şi în Cîmpulung Moldovenesc, unde centrala termică de cogenerare nu poate funcţiona cu gaze naturale, deşi reţeaua este finalizată.