miercuri, 5 martie 2008

Aproape 200 de dascăli, ameninţaţi cu şomajul



Aproximativ 200 de cadre didactice din judeţul Suceava riscă să rămână fără loc de muncă începând cu anul şcolar viitor.

Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a declarat că „din cauza scăderii populaţiei şcolare are loc diminuarea numărului de clase, ceea ce atrage, coroborat cu numărul mare de absolvenţi de studii superioare, restrângerea catedrelor”. Dacă la începutul anului şcolar trecut, numărul elevilor suceveni era de 131.254 de şcolari, la începutul acestui an, populaţia şcolară a scăzut la 129.789 de elevi.

Majoritatea restrângerilor de activitate au loc în învăţământul primar, învăţătorii fiind cei mai afectaţi de această situaţie. Potrivit lui Daniel Hrenciuc, „anul trecut, din cele 197 de restrângeri de activitate, majoritatea s-au produs la învăţământul primar”.

Hrenciuc consideră că şi pentru anul şcolar viitor situaţia va rămâne aproximativ identică. În afară de cadrele didactice din învăţământul primar, afectate de restrângerile de activitate vor mai fi şi cadrele didactice de educaţie tehnologică, istorie, geografie şi matematică.