miercuri, 5 martie 2008

Vot uninominal pentru preşedinţia Consiliului Judeţean

Modificări



Camera Deputaţilor a adoptat, în cursul zilei de ieri, Legea Votului Uninominal pentru alegerile parlamentare. Deputaţii au acceptat şi un amendament prin care prin această lege se introduce şi scrutinul uninominal la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.

Practic, dacă legea va fi promulgată, noii şefi ai administraţiilor judeţene vor fi aleşi direct, într-un singur tur de scrutin, de populaţia cu drept de vot dintr-un judeţ. În urma scrutinului, preşedintele Consiliului Judeţean va fi desemnat candidatul care obţine cele mai multe voturi.

Adoptarea acestui amendament a fost apreciată de toţi politicienii suceveni care până în momentul de faţă şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, aceştia considerând că electoratul are posibilitatea de a alege persoana cea mai potrivită pentru a conduce judeţul.

Mîrza: „Trebuie să ne confruntăm în realizări”

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că aprobarea acestui amendament reprezintă o decizie bună, în condiţiile în care populaţia va putea să aleagă persoana care a avut proiecte concrete de dezvoltare a judeţului.

„Sunt bucuros de această decizie, pentru că am luptat pentru introducerea votului uninominal. Competiţia este deschisă, pentru că electoratul poate alege acum direct persoana care o să-l reprezinte. Şi sunt sigur că electoratul îl va alege pe cel mai bun”, a declarat Gavril Mîrza.

El a mai adăugat că viitorii candidaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava vor trebui să se confrunte în realizări concrete şi în proiecte viabile pentru judeţ.

Gavril Mîrza consideră că sistemul de vot uninominal îl avantajează, „pentru că oamenii ştiu ce am făcut cât timp am fost preşedinte al Consiliului Judeţean. Consider că toţi candidaţii trebuie să se confrunte în realizări, şi mai puţin în promisiuni deşarte. Ceilalţi candidaţi ar trebui să aibă grija lor, şi să se ocupe mai multe de ei, şi nu de mine”.

Prodan: „Vom veni cu un candidat care va asigura dezvoltarea judeţului”

Preşedintele PNL Suceava, Tiberiu Prodan, a apreciat la rândul său adoptarea Legii Votului Uninominal, precizând liberalii vor pregăti „un candidat care va asigura dezvoltarea judeţului, şi care va veni cu proiecte concrete în acest sens”.

Prodan a spus că PNL are capacitatea să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, indiferent de contracandidaţii reprezentantului liberalilor.

Pe de altă parte, el a precizat că aprobarea legii votului uninominal reprezintă un câştig pentru PNL, partidul care a susţinut cel mai mult introducerea acestui sistem. „PNL este partidul care a luptat pentru introducerea votului uninominal, iar acum populaţia va avea posibilitatea să-şi aleagă cei mai buni reprezentanţi atât în Parlament, cât şi la Consiliul Judeţean”, a mai spus Tiberiu Prodan.

Flutur: „Era nevoie de un mic cutremur în viaţa politică”

Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că adoptarea votului uninominal, atât pentru Consiliile Judeţene, cât şi pentru Parlament, este o decizie de salutat.

„Era nevoie de un mic cutremur în viaţa politică”, a spus Flutur, cel care va candida din partea PD-L pentru obţinerea preşedinţiei CJ Suceava.

Gheorghe Flutur spune că atât el, cât şi PD-L, a susţinut adoptarea votului uninominal, în condiţiile în care acest sistem îi dă şanse mari să câştige funcţia de preşedinte al administraţiei judeţene sucevene.

„Este un avantaj. Această confruntare uninominală va confirma lideri politici şi va infirma produse ale tranziţiei, care şi-au negociat funcţia, în mod netransparent, timp de ani de zile”, a spus Flutur.

El consideră că votul uninominal relansează lupta politică în judeţul Suceava, şi dă şanse de câştig „oamenilor valoroşi care au făcut ceva pentru judeţ”. Gheorghe Flutur a făcut referire la contracandidatul sau direct pentru această funcţie, Gavril Mîrza, precizând că „de ceea ce s-a temut nu a scăpat. Nu s-a confruntat niciodată pe vot uninominal şi e prea târziu acum să facă faţă. Cred că lui i se potriveşte mai mult votul pe un colegiu mic, dar şi acolo cu şanse reduse”.

Dumitru Pardău: „Noul preşedinte va avea cu adevărat susţinerea populaţiei”

La rândul său, deputatul PD-L de Suceava Dumitru Pardău a declarat că nou sistem de vot va da posibilitatea să se aleagă în mod corect noul preşedinte al CJ Suceava. „Noul preşedinte va avea cu adevărat susţinerea populaţiei, şi nu va fi în această funcţie după negocierile făcute de consilieri, imediat după anunţarea rezultatelor votului. Oricum, sper că la şi votul pentru Parlament, dimensionarea colegiilor electorale să fie făcută corect, fără diferenţe mari de mărime”, a spus Pardău.

Acatrinei: „Susţin votul uninominal pentru preşedinţia Consiliului Judeţean”

Deşi parlamentarii PRM au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională introducerea votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene, Stela Acatrinei, candidatul acestui partid la nivelul judeţului Suceava, a declarat că susţine un astfel de sistem.

„Este o măsură foarte bună, pentru că electoratul alege o persoană şi nu o listă. Acest sistem este avantajos pentru orice persoană care vrea să acceadă în această funcţie”, a spus Stela Acatrinei.

Ea a adăugat că prin introducerea noului sistem, voturile date de electorat nu vor mai putea fi manipulate de consilierii judeţeni aleşi pe liste, cei care până acum votau persoana care urma să ocupe funcţia de preşedinte al unui consiliu judeţean.

Legea Votului Uninominal a fost în cele din urmă adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea votului uninominal, cu 231 voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 18 abţineri.

Deputaţii au menţinut pentru alegerile parlamentare pragul electoral de 5% sau câştigarea a şase mandate de deputat şi trei de senator.

Modalitatea de stabilire a colegiilor uninominale se va face prin Hotărâre de Guvern, în urma hotărârii pe care o va lua o comisie parlamentară specială.

Colegiile uninominale vor fi stabilite cu păstrarea normei de reprezentare, 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator.

Între colegiul cel mai mare, ca număr de alegători, şi cel mai mic nu poate fi o diferenţă mai mare de 30%.

La stabilirea numărului de mandate de parlamentari, conform acestei norme de reprezentare, se va lua în calcul populaţia cu drept de vot aşa cum reiese din ultimul recensământ, publicat de Institutul Naţional de Statistică.

Partidele sau alianţele vor putea înscrie un singur candidat într-un colegiu uninominal, respectându-se principiul un singur vot - un singur candidat - un singur ales.

Un singur tur de scrutin

Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor şi deputaţilor făcându-se prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin.

Candidaţii independenţi vor trebui susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din colegiul respectiv, dar nu mai puţin de 2.000 pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 pentru Senat.

Deputaţii au adoptat şi un amendament al deputatului PSD Anghel Stanciu, care stabileşte o modalitate de redistribuire a mandatelor de parlamentar în raport cu numărul total de voturi al partidelor sau alianţelor, şi nu cu procentul dintre voturile obţinute de un partid sau alianţă în colegiu şi voturile obţinute în întreaga circumscripţie.

Camera Deputaţilor este forul decizional pentru această lege. Dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională, legea va merge la Preşedinţie pentru promulgare.

Prevederile legii vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Prevederile referitoare la modificarea unor legi pentru alegerea administraţiei locale, inclusiv a preşedinţilor de Consilii Judeţene, vor intra în vigoare la data începerii procedurilor legale pentru primele alegeri locale care vor fi organizate după intrarea în vigoare a prezentei legi.