miercuri, 5 martie 2008

Costume de dans din steagurile PCR-ului

Despre trupa de dans a Liceului cu Program Sportiv din Suceava a auzit aproape toată lumea, însă puţini sunt cei care cunosc faptul că fetele care evoluează în trupă trebuie să-şi confecţioneze singure costumele de dans, din fonduri proprii, modificând haine mai vechi, sau de ce nu, folosindu-se de bucăţi de material rămase din steagurile fostului Partid Comunist Român.

Sunt cunoscute de toţi liceeni din Suceava şi, practic, nu există bal al bobocilor la care dansatoarele îndrumate de profesoara Lucia Purice să nu evolueze pe scenă. Dansuri populare sau moderne, dans stilizat, latino sau arăbesc, acestea sunt doar câteva dintre stilurile abordate de fetele din trupa de la LPS.

Fac dansuri de calitate şi stârnesc aplauze când urcă pe scenă. Nimeni nu bănuieşte însă că o parte din ţinutele fetelor datează de pe vremea festivalului concurs „Cântarea României” şi că fustele pe care le poartă dansatoarele sunt confecţionate din fâşii de material din steagurile Partidului Comunist Român sau din eşarfele tricolore de la defilările ceauşiste.

„Nu aveam costume, nu a aveam bani cu ce să le cumpărăm, dar pentru că în inventarul şcolii erau costumele vechi de la defilările în cinstea lui Ceauşescu, şi mai era şi material pentru steaguri, am zis să ne folosim de ce avem şi am făcut din el fuste şi eşarfe pentru fete”, a spus coordonatorul trupei de dans, Lucia Purice.

Majorete la meciurile echipelor de la LPS

În afară de dansurile pe care le pregătesc pentru balurile bobocilor şi pentru toate spectacolele la care sunt invitate, fetele nu lipsesc de la nici unul dintre meciurile de volei, handbal şi fotbal ale echipelor Liceului cu Program Sportiv.

De mai bine de şase ani de zile, de când Lucia Purice a înfiinţat trupa de dansuri a liceului, cele 16 fete din formaţie sunt majorete la fiecare meci disputat de echipele sportive din cadrul şcolii.

Lucia Purice a spus că „fetele şi-au confecţionat singure pompoanele, din banii lor s-a cumpărat materialul pentru confecţionarea costumelor, şi singurele sponsorizări au venit din partea unui atelier de croitorie care a cusut ţinuta fetelor, şi din partea unei persoane care le-a dat adidaşi”.

Profesoara a bătut pe la uşile multor firme mari din judeţ pentru a obţine sponsorizare, însă nu a avut succes, aşa că toate cheltuielile trupei sunt suportate de membrii ei.

„Nu am avut succes cu sponsorizările. Mai primim bani, ca să recuperăm măcar o mică parte din cheltuieli, din fondurile de la balurile bobocilor organizate la noi la liceu, dacă mai rămâne ceva”, a spus Lucia Purice.

Ore îndelungi de antrenament

Profesoara de sport Lucia Purice a înfiinţat trupa de dans a şcolii în urmă cu şase ani de zile, iar ideea de la care s-a pornit a fost aceea de a avea o formaţie care să danseze la spectacolele şi evenimentele Liceului cu Program Sportiv. Nu a fost nevoie de foarte mult timp ca formaţia să se facă cunoscută în Suceava şi să fie invitată la spectacole şi balurile de la aproape toate liceele.

La începutul fiecărui an şcolar, Lucia Purice organizează preselecţie pentru a aduce fete noi în trupă.

„În fiecare an pleacă câteva fete, dintre cele care termină liceul, şi trebuie să aduc fete noi, de clasa a noua”. Fetelor care se prezintă la preselecţie li se cere să asculte o melodie şi să danseze. „Îmi dau seama imediat dacă simt muzica, dacă au ritm şi dacă pot dansa”, a spus coordonatoarea trupei.

Odată formată echipa, Lucia Purice începe antrenamentul cu fetele. Săptămânal, se exersează câte două ore, iar în preajma balurilor, antrenamentele sunt zilnice.

„Cel mai chinuitor este în perioada balurilor. Suntem una dintre puţinele trupe care dansăm stiluri diferite, de la dansuri populare până la tango sau dansuri indiene şi ţigăneşti, şi de aceea suntem suprasolicitaţi şi avem mult de muncă”, a mai spus Lucia Purice.

Talentul la dans al fetelor de la LPS a fost răsplătit prin premiile pe care acestea le-au obţinut la concursurile la care au participat.

„Am obţinut la nivel local şi judeţean locurile întâi în diverse competiţii. Am fi vrut să participăm şi la competiţii naţionale, însă nu am aflat să existe concursuri de dans între trupe de liceu”, a spus Lucia Purice.