miercuri, 25 iulie 2007

Suceava – Fabrica de hârtie, închisă

Suceava – Fabrica de hârtie, închisă

Fluxul tehnologic al Combinatului de celuloză şi hârtie Ambro Suceava a fost oprit temporar la sfârşitul acestei săptămâni, după ce fabrica a poluat cu ape reziduale neepurate un pârâu ce se varsă în râul Suceava, a declarat duminică şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, transmite corespondentul Rompres.


CANAL COLECTOR. Poluarea s-a produs din cauză că un canal colector unde se deversează apele uzate ale combinatului a fost înfundat, apa ajungând direct în pârâul Vătafu, fără să mai treacă prin staţia de epurare. Potrivit lui Harasim, nu s-a putut interveni pentru repararea canalului colector şi s-a luat decizia opririi procesului tehnologic al fabricii. Harasim a precizat că, în prezent, nu se mai deversează ape uzate spre pârâu, reuşindu-se captarea lor în staţia de epurare.


REPORNIRE ÎN CÂTEVA ZILE. Fabrica ar putea fi repusă în funcţiune la începutul acestei săptămâni, dacă se va repara canalul colector. Potrivit lui Harasim, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a intervenit prompt, dublând, în noaptea de vineri spre sâmbătă, din acumularea barajului Mihoveni, debitul râului Suceava, de la 6 metri cubi pe secundă la 12 metri cubi pe secundă, pentru a realiza o mai bună diluţie a apelor uzate. Râul Suceava nu a fost afectat, având caracteristici de calitate a apei de grad II şi nu s-au înregistrat mortalităţi piscicole, iar apele uzate deversate au avut doar încărcături medii, între 500 şi 1.000 de miligrame pe litru de materie organică.


PROBLEMĂ DE MEDIU. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a afirmat că Ambro rămâne o problemă de mediu pentru municipiul reşedinţă de judeţ şi că Agenţia de Protecţia Mediului Suceava va trebui să monitorizeze strict programul de conformare de mediu al unităţii. Combinatul de celuloză şi hârtie Ambro şi-a reluat la începutul lunii octombrie 2006 activitatea (diminuată la un sfert în primăvara anului 2005), prin repunerea în funcţiune a principalului utilaj, maşina de produs hârtie din celuloză kraft.
Societatea Ambro se află în procedură de autorizare în vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu.

0 comentarii: