vineri, 10 august 2007

Primaria vrea sa modernizeze Cetatea de Scaun a Sucevei

Primaria vrea sa modernizeze Cetatea de Scaun a Sucevei

10 August 2007

atestare documentara a Sucevei, iar Primaria in colaborare cu Consiliul Judetean si prin Muzeul de Istorie a Bucovinei va organiza "Zilele Cetatii". Ion Lungu considera ca aniversarea va constitui un prilej de manifestari ample, la care vor participa si Ministerul Culturii si Cultelor si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, iar pana la acea data spera sa fie aprobat proiectul de reabilitare a Cetatii.

Primarul doreste lucrari de amenajare, respectiv inaltarea zidurile existente cu un metru, ridicarea unor ziduri interioare, precum si o cupola de sticla.

El a precizat ca pentru studiul de fezabilitate va fi solicitata consultanta de la Ministerul Culturii si Cultelor, toate modificarile urmand a fi efectuate doar cu avizul specialistilor.

Totodata, Lungu a explicat ca ministerul de resort va putea contribui financiar la acest proiect, dar numai pentru amenajari interioare. Pana in prezent, ministerul nu a alocat sume importante pentru restaurarea Cetatii, suma totala alocata anul trecut pentru consolidare nedepasind 50.000 de lei.

In ceea ce priveste patrimoniul, Guvernul a aprobat printr-o hotarare ca Cetatea sa fie preluata in administrare de Consiliul Judetean Suceava, dar faptic predarea nu s-a realizat.

Potrivit primarului, in prezent, Cetatea de Scaun a Sucevei, obiectiv din patrimoniul national, nu apartine nimanui, deoarece membrii unei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor nu au gasit timp, in ultimii sase ani, sa ajunga la Suceava pentru a semna procesul verbal de predare-primire a patrimoniului cu administratia judeteana.

De aceea, primarul spera ca pana la sfarsitul acestui an sa fie clarificata problema situatiei patrimoniale.

0 comentarii: