luni, 17 septembrie 2007

Sucevenii şi ieşenii, grijulii cu stratul de ozon



Anul acesta, la cea de-a 20-a aniversare, Ziua internaţională a stratului de ozon se desfăşoară sub lozinca "Salvaţi viaţa.

Să fim prieteni cu ozonul şi în siguranţă faţă de soare". Ziua internaţională a stratului de ozon este sărbătorită în fiecare an pe 16 septembrie, marcînd semnarea, în 1987, a Protocolului de la Montreal, privind substanţele care epuizează stratul de ozon. Şeful Serviciului Implementare politici de mediu, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Iluţă Cocriş, precizează că poluarea locală nu are nici o influenţă asupra stratului de ozon. Mai ales că, potrivit directivelor europene şi negocierilor cu UE la capitolul 22, "Mediu", au fost luate măsuri de anihilare a factorilor favorizatori. Acestea au fost orientate către zona compuşilor volatili, precum vopsitorii, impregnatul traverselor, industria mobilei şi industria încălţămintei. Pe de altă parte, vizate au fost depozitul de benzină de la Argestru, staţiile de carburanţi şi cisternele de transport. Acestea din urmă au fost dotate cu instalaţii de recuperare a vaporilor, care sînt utilizate în procesul de încărcare-descărcare sau tranzitare. În cazul instalaţiilor frigorifice, arată dl Cocriş, deja sînt folosiţi agenţi de răcire ecologici, în timp ce freonii vechi sînt recuperaţi de agenţii economici specializaţi sau care prestează servicii de reparare. "Ozonul rău" se formează în straturile joase ale atmosferei şi duce la poluare de tip fotochimic. Producerea şi distrugerea ozonului are loc în zona tropicală, în care există cea mai mare cantitate de radiaţii ultraviolete. Fenomenul epuizării stratului de ozon poate avea ca efect scăderea eficacităţii sistemului imunitar, apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor, precum şi arsuri în zonele expuse la soare. Dacă utilizarea chimicalelor se va face raţional, în condiţiile impuse de Protocolul de la Montreal, oamenii de ştiinţă susţin că stratul de ozon se va reface complet pînă în 2050.

La rîndul său, APM Iaşi inventariază anual utilizatorii de substanţe care depreciază stratul de ozon. La nivelul judeţului, în 2006 erau un 17 astfel de utilizatori - 14 service‑uri frigorifice şi trei unităţi industriale. "Avem o bună colaborare cu agenţii economici şi conformarea la diferite directive de mediu se realizează în bune condiţii", ne-a spus dl Dănuţ Pirchiu, directorul APM Iaşi.

0 comentarii: