miercuri, 26 decembrie 2007

Despre copiii deosebiţi, cu dragoste

Cîmpulung Moldovenesc



18 clase de copii de la Centrul Şcolar Cîmpulung Moldovenesc se străduiesc, de ceva timp, să demonstreze semenilor că merită dragostea şi atenţia lor. Nu e uşor deloc, din cauza unor mentalităţi care se limitează la "normalitate" şi la tipare sociale.

Despre copiii deosebiţi, cu dragoste

"La noi învaţă copii cu deficienţe uşoare de intelect. Această deficienţă nu este definită unitar. Există trei grupe de trăsături. Una e rigiditatea, manifestată în gîndire, limbaj, comportament. A doua ar fi vîscozitatea genetică, adică lentoare sau stagnare în desfăşurarea funcţiei psihice, din care cauză copiii nu ajung decît în stadiul de a face operaţii simple. Altă trăsătură posibilă este heterocromia, adică faptul că nu se dezvoltă echilibrat. Sînt copii bine dezvoltaţi fizic, dar care psihic nu progresează destul, după cum este posibil să se întîmple şi invers", ne-a explicat psihologul Simona Ciuvercă.

Toată lumea este de acord că integrarea unor astfel de copii în societate se poate face, în primul rînd, prin şcolarizarea lor. De aici porneşte însă un alt motiv de polemici între specialişti -– ce fel de şcoală e mai potrivită lor. "Există polemici, dacă ar trebui utilizate şcolile de masă sau şcolile speciale. Eu cred că la copiii cu deficienţe uşoare se poate recurge la o şcoală de masă, cu condiţia ca acea clasă să aibă un profesor de sprijin. Şcolile noastre nu prea au. Desigur, e util şi un psiholog şcolar, chiar se foloseşte psihologul cu succes în orice instituţie, dar nu este destul pentru copiii cu deficienţe de intelect, e nevoie de un profesor specializat. În ceea ce priveşte stigmatizarea din şcoală, aceasta vine destul de rar din partea copiilor celorlalţi. Copiii leagă relaţii de prietenie foarte uşor. Discriminarea vine de obicei din afara mediului şcolar. Chiar la Cîmpulung s-au făcut destul de recent studii şi sondaje, iar unele răspunsuri date de oamenii obişnuiţi la întrebări despre copiii cu astfel de deficienţe au fost înfiorătoare. S-a spus că ar trebui omorîţi, excluşi din societate, închişi, iar respondenţii se exprimau foarte natural, pentru că aşa erau ei convinşi că ar fi normal să se întîmple. Combaterea unor astfel de atitudini, care vin din lipsă de informare, se face prin lucrul cu părinţii, familia lărgită şi prin implicarea unor instituţii care pot oferi locuri de muncă sau alte facilităţi legale", a adăugat psihologul.

Copiii care învaţă la Centrul Şcolar din Cîmpulung Moldovenesc se pot însă numi norocoşi, pentru că au în jur oamenii care ştiu ce şi cum să facă pentru a-i integra cît mai bine. "Aici se lucrează mult pe educaţie şi terapie. Se face terapie prin joc, terapie ocupaţională şi în şcoală acţionează echipe pluridisciplinare. Se ocupă simultan de copii logopezi, psihodiagnisticieni, consilieri pentru terapia tulburărilor de comportament, kinetoterapeuţii şi mulţi alţii. Se colaborează între specialişti şi numai astfel se pot vedea rezultatele, pentru că nimeni nu ar putea face singur schimbări cu aceşti micuţi", a mai explicat Simona Ciuvercă.

Datorită acestui sprijin, 200 de copii şi-au descoperit talente şi înclinaţii despre care nu a ştiut nimeni. Patru dintre clase sînt specifice şcolilor de arte şi meserii şi acolo se deprind specializări în alimentaţie publică, mecanică, finisaje în construcţii. Ceilalţi nu stau nici ei degeaba, ci învaţă să confecţioneze mici obiecte decorative, cîntă, dansează şi visează la vremea cînd lumea din jur se va bucura împreună cu ei şi nu îi va mai da deoparte, doar pentru că sînt un pic altfel. "Noi încercăm să îi facem cît mai cunoscuţi prin calităţile şi talentele lor. Aceşti copii chiar fac lucruri deosebite şi pot fi valoroşi pentru societate, dacă sînt înţeleşi şi acceptaţi. Nu este uşor să îi promovăm, tocmai din cauza mentalităţilor de pe la noi, dar încercăm. Acum, în decembrie, organizăm la Cîmpulung un festival internaţional pentru aceşti copii. Vom avea o tabără de creaţie, spectacol şi chiar o expoziţie cu vînzare. Vor putea să arate lumii întregi că sînt frumoşi şi cuminţi, că fac lucruri speciale şi că merită să îi privim cu dragoste, mereu", a conchis Simona Ciuvercă.

0 comentarii: