duminică, 28 octombrie 2007

În urma unui control de audit ASP a concluzionat că directorul Spitalului Judeţean practică un management defectuos


Sanatate



directorul Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc „Management defectuos” a directorului general al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este concluzia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava în urma controlului de audit efectuată la unitatea spitalicească. Deoarece existau informaţii privind o serie de sume necheltuite de către Spitalul Judeţean Suceava la data de 30 septembrie 2007, în valoare de 6.773.678 lei (67,7 miliarde de lei vechi), Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, la solicitarea directorului executiv interimar, dr. Odette Nicolae, o acţiune de control începând cu data de 16.10.2007. La aceeaşi uitate sanitară, la începutul săptămânii a fost demarată, din Ordinul Prefectului Judeţului Suceava, o acţiune de control efectuată de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Prefecturii Suceava, ai ASP Suceava şi ai CJAS Suceava.

Potrivit directorului ASP Suceava, Odette Nicolae în cursul zilei de vineri, ASP Suceava a înaintat ministrului Eugen Nicolăescu un raport preliminar privind controlul efectuat de ASP Suceava la unitatea sanitară judeţeană, urmând ca raportul final, cu propuneri de măsuri către Ministerul Sănătăţii Publice, să fie înaintat atât către minister, cât şi Instituţiei Prefectului, la încheierea acţiunii de control.

„Concluzia de etapă este cea a existenţei unui management defectuos din partea managerului general al Spitalului Judeţean de Urgenţă- Sf. Ioan cel Nou Suceava” precizează Odette Nicolae. În aceste condiţii directorul spitalului judeţean se află la un pas de a fi destituit.

Pe de altă parte, înainte de a afla rezultatele controlului, directorul Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc declara miercuri, că urma să semneze la ASP Suceava un act adiţional la contractul de management pentru negocierea indicilor de performanţă a managementului spitalicesc pe 2007. Acesta mai preciza că necesitatea semnării actului este dată de apariţia valorii indicatorilor medii la nivel de ţară, raportaţi la realizările de anul trecut.

Un polonez a acroşat semaforul electric din faţa Primărie Gura Humorului

Un tânăr din Polonia ce conducea un autotractor a acroşat semaforul din faţa Primărie din Gura Humorului. Potrivit IPJ Suceava, joi, în jurul orelor 18.45, pe strada Republicii din oraşul Gura Humorului, P. Lukasz, în vârstă de 27 ani, cetăţean polonez, posesor al permisului de conducere pentru categoriile B, C , E, în timp ce conducea un autotractor ce avea ataşată o semiremorcă, a acroşat cu partea superioară a prelatei furgonului semaforul electric situat în faţa primăriei.

În urma acroşării, semaforul nu a fost distrus, fiind doar răsucit pe bara de susţinere şi nu au fost produse pagube.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ şi a fost sancţionat contravenţional pentru că a circulat pe un sector de drum pe care nu avea acces.

Control amplu a IRPC în Bazar şi Centru Comercial „Zimbru”


Actualitate



bazarul SuceveiBazarul din Lunca Sucevei şi Centrul Comercial „Zimbru” Suceava au fost „scotocite” de inspectori ai OJPC Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi într-o acţiune de supraveghere a pieţei de produse şi servicii, în scopul protejării intereselor legitime ale consumatorilor. Potrivit Inspectoratului Regional de Protecţie a Consumatorilor (IRPC) Iaşi au fost verificaţi un număr de 53 operatori economici care comercializează produse alimentare, nealimentare şi prestează servicii în locaţia „Bazar Suceava şi în Complexul Zimbru” din Suceava. În cadrul acţiunii s-au constatat abateri privind legislaţia în vigoare la toţi cei verificaţi, aplicându-se un număr de 56 sancţiuni contravenţionale din care 53 amenzi în valoare totală de 60.500 lei şi 3 avertismente.

Au fost verificate 4 unităţi de alimentaţie publică - unde s-a constatat lipsa elementelor de identificare şi caracterizare a produselor şi preparatelor culinare oferite: denumire produs, cantitate netă, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi de depozitare a produselor alimentare, a vecinătăţii, lipsa afişării preţurilor preparatelor oferite consumatorilor. La una dintre unităţi au fost găsite 4 kg piept de pasăre refrigerat şi Kaizer de porc, expirate de 3 zile. Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă, s-a dispus oprirea definitivă şi au fost retrase din circuitul consumului uman.

„De la vorbe la fapte” la capitolul gestionarea deşeurilor

În cadrul unei conferinţe de presă comune, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi Consiliului Judeţean au abordat problematica gestionării deşeurilor din judeţul Suceava. Sub deviza „De la vorbe la fapte”, directorul executiv al APM, Vasile Oşean, a declarat că, în prezent, sunt în curs de aplicare măsurile prevăzute în Planul regional de gestionare a deşeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an.

Astfel, un prim pas a fost făcut prin arondarea localităţilor la cele două depozite mari ce vor fi ridicate la Moara şi Pojorâta, dar şi asocierea Consiliului Judeţean cu consiliile locale cuprinse în sistem. În acelaşi timp, mai multe localităţi urbane, dar şi din mediul rural, au, ori sunt pe cale de a organiza, sisteme de colectare selectivă a deşeurilor.

Pe de altă parte, în judeţ se derulează şi patru proiecte cu specific finanţate din fonduri PHARE. „Implementarea planului regional va aduce schimbări importante în ceea ce priveşte modul de gestionare a deşeurilor. Acestea se referă la separarea la sursă a deşeurilor periculoase, colectarea selectivă a celor bio-degradabile şi voluminoase, extinderea ariei de acoperire cu servicii de salubritate la sate şi închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme”, a menţionat Oşean.

Gheorghe Nichiforel, şeful compartimentului de specialitate al Consiliului Judeţean, a scos în evidenţă că, în scopul materializării proiectului „Managementul integrat al deşeurilor din judeţul Suceava”, cele 113 unităţi teritorial-administrative s-au asociat cu Consiliul Judeţean, fiind constituită şi unitatea de implementare a proiectului. Din aceasta fac parte specialişti în domeniile gestionării deşeurilor, economic şi juridic, acesta precizând că, în judeţ, există 177 de depozite mici care nu sunt în concordanţă cu standardele europene. De asemenea, Nichiforel a prezentat şi calendarul de închidere a rampelor de gunoi menajer din municipiile şi oraşele mari, termenele fiind, cel mai devreme decembrie 2008 şi, cel mai târziu, finele lui 2011.

Constantin Harasim, şeful Comisariatului regional al Gărzii de Mediu s-a exprimat din punctul de vedere al autorităţii de control şi supraveghere a modului în care legislaţia de mediu este respectată şi aplicată. „România poate fi sancţionată pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor asumate pe linia punerii în aplicare a planului de gestionare a deşeurilor. Probabil că acest lucru va conduce şi la analizarea realizării la timp şi de către alte instituţii, autorităţi publice locale, a acestor măsuri. Misiunea Gărzii de Mediu este să urmărească încadrarea în termene şi respectarea legii”, a explicat Harasim, adăugând că demersurile de conformare la normele europene trebuie accelerate.

Amenda OJPC aplicată producătorului TERMICA, fără suport şi cu iz de „comandă”

termicaConducerea societăţii TERMICA SA Suceava şi-a exprimat nemulţumirea vineri, faţă de acţiunea OJPC Suceava de a amenda producătorul şi furnizorul de căldură şi apă caldă în regim centralizat cu suma de 8.000 de lei pentru faptul că s-au programat lucrările de refacere a reţelei de distribuţie în sezonul rece, fiind afectaţi serios consumatorii. Managerul societăţii, Constantin Plăcintă a declarat vineri, presei că „amenda” este una fără suport şi are un iz de „comandă”.

„Din punctul meu de vedere TERMICA ar trebui să primească o diplomă pentru modul cum şi-a protejat consumatorii de agent termic. Termica a ridicat cu mult ştacheta serviciului de furnizare a căldurii şi apei calde faţă de ceea cea fost în urmă cu câţiva ai în Suceava. Protecţia consumatorului înseamnă şi un preţ bun la populaţie iar acum, la Suceava gigacaloria e printre cele mai ieftine din ţară”, a explicat cu destulă supărare Plăcintă. Acesta a întrebat dacă există vreun mare furnizor de servicii din Suceava care să ofere un cadru mai bun şi mai larg de plată a serviciilor aşa cum se petrece cu cele de căldură şi apă caldă.

„Care societate oferă termene de plată atât de generoase ca Termica? Noi suntem cel mai bun protector al consumatorilor noştri prin faptul că am sponsorizat sucevenii cu zeci de miliarde de lei, am iertat de datorii şcoli, grădiniţe.”, a mai spus directorul Termica Suceava.

Nemulţumirea managerului de la Termica rezidă şi în faptul că eforturile conjugate ale sale şi ale primarului Ion Lungu au fost anulate de un gest care „nu-şi regăseşte nici într-un sens justificarea”. Acesta a făcut apel la înţelegere din partea suceveilor în ce priveşte termenele de finalizare a procesului de înlocuire a ţevilor de transport a căldurii şi apei calde. „Nu vrem să schimbăm caii în mijlocul râului.

Trebuie să încheiem operaţiunile şi apoi vom trage linia şi vom analiza cine se face vinovat. Nu primarul trebuie tras la răspundere pentru întârzieri pentru că responsabilitatea pentru întreg proiectul este a lui TERMICA”, a ţinut să precizeze Plăcintă. Acesta a mai spus că analiza finală a proiectului trebuie începută cu managerul de la Termica şi este dispus să-şi pună fotoliul la bătaie în cazul în care sunt identificate neglijenţe ce aparţin echipei de la societatea de termoficare.