miercuri, 2 ianuarie 2008

Pantofii cu toc şi valizele nu au ce căuta pe munte!


Salvamontiştii suceveni au rămas surprinşi de imprudenţele pe care le-au făcut turiştii în ultimele zile. Grupuri de turişti echipate cu adidaşi, cizme cu toc, valize pline cu haine, sacoşe cu mîncare în mîini şi sticle de băutură sub braţ ori prin buzunare au încercat fără mare succes să urce pe munte.

Deşi au fost avertizaţi pe toate canalele media că accesul auto nu e posibil pe Rarău decît pe cîţiva kilometri, unii turişti şi-au încărcat maşinile de teren şi au crezut că pot face orice. Nu le-a ieşit, aşa că, la urcare sau la coborîre, pentru că nu erau echipaţi corespunzător, au parcurs un drum de 6-7 kilometri în tot atîtea ore şi au ieşit întregi la liman numai datorită salvamontiştilor. Pentru că nici maşina de serviciu a salvamontiştilor nu poate trece podurile de gheaţă de pe Izvorul Alb, pentru recuperarea unui grup supraîncărcat cu bagaje, în urmă cu două zile, salvamontiştii au cerut ajutorul a doi localnici, posesori de ATV-uri. Şeful salvamontiştilor suceveni, dl Voicu Raia, ne-a precizat că va face demersuri pentru dotarea serviciului cu astfel de vehicule, absolut necesare după cum s-a demonstrat în aceste zile, dar pînă cînd acest lucru va fi posibil, salvamontiştii trebuie să se bazeze doar pe priceperea lor şi pe bunăvoinţa unor localnici sufletişti. D-sa a mai atras atenţia tuturor celor ce doresc să urce bagaje pe munte pentru Revelion să folosească echipamentul standard de iarnă (ghete, rucsac, mănuşi, căciuli) sau să închirieze sănii trase de cai.

În această perioadă mai trebuie ştiut că nu toate traseele montane din judeţ pot fi parcurse. Sînt declarate în continuare închise traseele ce urmăresc curbele de nivel -– cel marcat cu cruce roşie în masivul Giumalău şi cel marcat cu bandă albastră (drumul Maria Tereza) în masivul Călimani. Din cauza zăpezii groase şi instabile sînt posibile avalanşe. Pentru masivul Călimani accesul se poate face pe traseu Gura Haitei – Cariera Călimani. Sînt necesare echipamentul de bivuac, colţari şi pioleţi. Pentru masivul Rarău accesul auto este posibil numai în condiţii extreme pe traseul Izvorul Alb – Rarău, din cauza podurilor de gheaţă, şi numai pînă în zona Sihăstria. Accesul auto pe traseul Chiril – Rarău este posibil numai pînă la schit, iar pe traseul Pojorîta – Rarău se pot parcurge cu maşina doar primii 8 din cei 16 kilometri de drum. Pe traseul Pojorîta – Rarău sînt probleme în zona Munceii Rarăului, din cauza viscoliturilor. Pentru acces pietonal sînt recomandate traseele Izvorul Alb – Cabana Rarău (marcaj bulina roşie) şi Chiril – Cabana Rarău (marcaj bulina albastră). În masivul Giumalău accesul auto este posibil doar pe primii 5 km pe Pîrîul Rusca, apoi traseul se poate parcurge pietonal în 3-4 ore, în funcţie de starea potecii şi condiţiile meteo.

0 comentarii: