vineri, 1 februarie 2008

Transformarea României rurale este o mare provocare


Actualitate



Mulţi suceveni cred că în ziua de astăzi nu există decât două clase sociale: bogaţi şi săraci, clasa de mijloc fiind aproape inexistentă. Sociologul sucevean Adrian Botezatu susţine că totuşi, de câţiva ani a început să se contureze şi clasa de mijloc. „La categoria clasei de mijloc aş include funcţionarii din administraţie, care mai au şi mici afaceri, cei care lucrează în firme private şi corporaţii, inteprinzătorii mici şi mijlocii” a spus Adrian Botezetu, care a adăugat că, totuşi cea mai numeroasă populaţie trăieşte în localităţi rurale, unde nivelul de trai este încă unul destul se căzut, dar au început să apară micii fermieri.

„Şi în mediul urban există populaţie rurală. Nu trebuie să uităm că există cartiere unde se mai cresc animale în curte. Această categorie se caracterizează printr-un nivel de instruire, educaţie redus iar infrastructura este rudimentară. Transformarea României rurale este o mare provocare” a declarat sociologul Botezatu, care nu a evitat nici clasa de vârf, a îmbogăţiţilor ce au acumulat averi în timp scurt, şi care în opinia sa provin din administraţia de stat şi servicii militarizate- gen securitate, SRI.

„Societate ideală nu există. Ţările nordice, putem spune că au o societate mai echilibrată, unde asistenţa a fost foarte puternică, statul se implică mult, unde populaţia are un comportament public foarte moderat, inclusiv bogaţii. Aici bogaţii merg la serviciu, cu metroul, maşini modeste închiriate sau cu bicicleta, în schimb la noi, maşinile trebuie să fie cât mai scumpe!” a afirmat Adrian Botezatu. Acesta mai spune că pentru o societate echilibrată trebuie realizată şi o dezvoltare regională echilibrată, şi faptul că capitala absoarbe aproape tot, investiţii, forţă de muncă, nu este de bun augur deoarece zone întregi sunt lăsată de izbelişte.

0 comentarii: