vineri, 4 aprilie 2008

Ancheta în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte, preluată de procurori

Dosar penal



Ancheta în cazul minorei în vârstă de cinci luni care a murit la câteva ore după ce un medic din cadrul Spitalului Broşteni le-a spus părinţilor că fata lor nu are nimic, a fost preluată de procurori.

Cea de-a doua necropsie făcută în urmă cu două zile, cu câteva ore înainte de înmormântarea Rebecăi Alexandru, s-a efectuat sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Şeful Poliţiei Broşteni, comisarul şef Ion Bogea, a confirmat, ieri, faptul că s-a întocmit un dosar penal în această cauză, ancheta fiind coordonată de procurorii dorneni.

„Se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, însă încadrarea juridică se poate schimba în funcţie de concluziile pe care le vom primi de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală”, a precizat Bogea.

Şefa medicilor legişti din judeţ, doctorul Lăcrămioara Bălan, a declarat că rezultatele celei de-a doua necropsii făcute în acest caz vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil.

„Mi-aş fi dat seama cu siguranţă dacă era vorba de pneumonie”

În urma primei necropsii, medicul legist de la Câmpulung Moldovenesc, care răspunde şi de zona Broşţeni, a stabilit că Rebeca Alexandru a murit din cauza unei pneumonii, lucru însă contrazis de doctorul care a consultat-o pe minoră cu câteva ore înaintea decesului.

„Mi-aş fi dat seama cu siguranţă dacă era vorba de pneumonie”, a declarat medicul acuzat, Ion Costaş.

Pentru a înlătura orice dubiu, s-a făcut o a doua necropsie, de data aceasta de către legiştii de la Suceava, fiind recoltate mai multe probe biologice care vor fi analizate în laboratoarele Serviciului Judeţean de Medicină Legală.

Rebeca Alexandru a fost dusă sâmbătă, 29 martie a.c., la Spitalul din Broşteni, părinţii micuţei spunându-i medicului de gardă (n.r. –Ion Costaş) că minora a făcut febră şi i-au apărut câteva bubiţe pe corp. După ce a consulat-o, doctorul le-a spus soţilor Alexandru că fata lor nu are nimic grav şi că se pot întoarce liniştiţi acasă. Câteva ore mai târziu, minora a decedat.

Activitatea medicului, analizată de responsabilii din Sănătate

Cazul Rebecăi Alexandru a ajuns şi în atenţia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, care a anunţat că va declanşa o anchetă la faţa locului. Directorul adjunct al instituţiei, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat că din punct de vedere administrativ medicul Ion Costaş nu poate fi sancţionat deoarece acesta şi-a făcut treaba, în sensul că a acordat consultaţia.

„Dacă refuza să ofere asistenţă sanitară atunci era o problemă, aveam dreptul să luăm măsuri împotriva lui”, a explicat reprezentantul ASP, cu precizarea că o eventuală culpă medicală nu poate fi stabilită decât de Colegiul Judeţean al Medicilor, singurul organ abilitat să facă cercetări în această privinţă.

Lăzăreanu a mai spus că în cursul zilei de ieri a purtat discuţii cu doctorul Ion Costaş pe marginea celor întâmplate, care a negat însă că ar fi vinovat de moartea Rebecăi Alexandru.

„A venit la sediul ASP şi mi-a expus situaţia din punctul său de vedere. Mi-a explicat că fetiţa nu avea respiraţia greoaie şi nici cianoză, semne specifice unei pneumonii, ci doar febră şi o bubiţă pe corp. În acest context, doctorul a luat în calcul posibilitatea ca micuţa să facă varicelă şi a recomandat părinţilor să o supravegheze, însă din câte am înţeles aceştia nu au ţinut prea mult cont de recomandare. De asemenea, doctorul susţine că părinţii nu i-au cerut bilet de trimitere şi ca atare, având în vedere situaţia copilului care nu părea gravă, nu s-a pus nici un moment problema transferării lui la o altă unitate medicală”, a punctat adjunctul ASP, adăugând că în cursul săptămânii viitoare se va deplasa la Broşteni pentru a analiza la faţa locului activitatea medicului Ion Costaş şi a celorlalţi angajaţi.