vineri, 4 aprilie 2008

CJ Suceava organizează târgul Produs în Bucovina


Consiliul Judeţean Suceava a obţinut aprobarea preliminară a obţinut aprobarea preliminară pentru două proiecte depuse spre finanţare prin intermediul Programului de Vecinătate România – Ucraina. Şeful administraţiei judeţene sucevene, Gavril Mîrza că proiectele vizează reabilitarea unui drum judeţean, precum şi acordarea de sprijin pentru mediul de afaceri sucevean. Mîrza a precizat că unul din proiecte, „Centrul Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri”, are o valoare de 211.000 euro, iar realizarea lui va contribui la îmbunătăţirea colaborării în plan economic între firmele din Suceava şi din Cernăuţi, Ucraina.

În cadrul acestui proiect, va fi organizat Târgul „Produs în Bucovina”, la care ar urma să participe 100 de firme, 50 din România şi 50 din Ucraina. Gavril Mîrza a precizat că prin organizarea acestui târg se doreşte promovarea produselor specifice zonei Bucovina. De asemenea, proiectul îşi propune amenajarea unui Centru Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri, în incinta Centrului Economic Bucovina. Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că proiectul presupune amenajarea a patru săli din pavilionul expoziţional al Centrului Economic Bucovina, fiecare dintre acestea necesitând dotări corespunzătoare. Totodată vor fi organizate mai multe sesiuni de instruire a agenţilor economici participanţi, având ca teme de discuţii iniţierea unei afaceri, transferul tehnologic, modalităţi de protejare a mărcilor şi invenţiilor; modalităţi de relansare a activităţii economice tradiţionale în Bucovina, precum şi elaborarea unui proiect cu finanţare externă.

Gavril Mîrza a arătat că cel de-al doilea proiect care ar urma să fie finanţat din fonduri europene vizează reabilitarea drumului judeţean Siret – Frătăuţii Noi, pe o porţiune de 1,45 kilometri şi reabilitarea unui pod de 16 metri. El a mai spus că implementarea acestui proiect va asigura accesul direct a locuitorilor şi agenţilor economici din localităţile Straja, Vicovu de Sus, Bilca, Frătăuţii Noi la punctul de trecere a frontierei Siret – Porubnoe, sar şi facilitarea accesului la coridorul european E85. Valoarea acestui proiect este de aproape 670.000 de euro.„În cadrul parteneriat pe care îl avem cu oraşul Cernăuţi, mai promovăm încă 10 proiecte de finanţare, cu o valoare totală de 2,5 milioane de euro. Sunt lucruri concrete, pe care reuşim să le face, nu aşa cum încearcă unii să inducă ideea că aici nu se face nimic”, a mai precizat preşedintele CJ Suceava.