marți, 27 mai 2008

CJ se va asocia cu AMNYC Group pentru modernizarea aeroportului


Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, în cursul zilei de ieri, asocierea acestei instituţii cu firma americană AMNYC Group Corporation din New York, în vederea promovării şi implementării unor proiecte comune, printre care şi modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.

În baza hotărârii adoptate ieri, Consiliul Judeţean Suceava urmează să semneze un contract de asociere cu „Amnyc Group” în vederea extinderii, modernizării şi exploatării aeroportului, dar şi în vederea organizării, promovării şi desfăşurării de târguri şi expoziţii în pavilioanele Centrului Economic Bucovina.

„Încheierea acestor parteneriate a fost stabilită în urma discuţiilor pe care le-am avut aici la Suceava cu reprezentanţii companiei americane, urmând ca în perioada imediat următoare să trecem la semnarea efectivă a contractelor. De asemenea, urmează să pregătim documentaţia necesară, pentru a fi înaintată Guvernului României, în vederea adoptării unei hotărâri de înfiinţare a unei zone libere în apropierea aeroportului”, a spus şeful administraţiei judeţene, Gavril Mîrza.

Tot în cadrul şedinţei de ieri, consilierii au aprobat şi încheierea unui acord de principiu între Consiliul Judeţean, ca acţionar principal al SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, şi compania „Amnyc Group” din SUA, în vederea participării acesteia la majorarea capitalului firmei sucevene, care se ocupă de gestionarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Consilierii PD-L au solicitat amânarea proiectului

Dezbaterea proiectului de hotărâre prin care se stabilea aprobarea contractelor şi acordului de principiu cu firma din SUA, nu a avut loc fără o serie de contre între consilieri, în special între cei ai PD-L şi conducerea deliberativului.

Astfel, consilierul PD-L Adrian Sabin Drăgan a propus amânarea proiectului de hotărâre pe motiv că articolele acestuia, care aprobau fiecare contract în parte, ar fi trebuit să facă obiectul unor hotărâri distincte.

„Nu suntem împotriva modernizării, însă sunt probleme extrem de importante ale judeţului, motiv pentru care consider că ar trebui o analiză mai atentă. Se vorbeşte despre o majorare de capital la Bucovina Ecotermgaz şi trebuie să vedem ce înseamnă acest lucru. Consider că trebuie să fim mai atenţi”, a declarat Adrian Drăgan.

În replică, preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a precizat că adoptarea proiectului de hotărâre în forma prezentată ieri este perfect legală, şi mai mult, acceptul consilierilor judeţeni ar însemna „o dovadă a seriozităţii noastre în discuţiile cu firma americană care s-a arătat dispusă să investească în judeţul Suceava”.

Nu în ultimul rând, liderul consilierilor judeţeni PNL, Bogdan Cristache, a declarat că liberalii au votat pentru asocierea cu firma din SUA pe motiv că PNL a decis să susţină toate proiectele care au ca finalitate modernizarea aeroportului şi dezvoltarea SC Bucovina Ecotermgaz SA. „Aceste două proiecte fac parte şi din programul PNL pentru dezvoltarea judeţului, şi din acest motiv am luat decizia să sprijinim orice iniţiativă în acest sens”, a spus Cristache.