duminică, 25 mai 2008

Scandal monstru între Aurel Olărean şi fiul lui Constantin Galan

Acuzaţii grave



În plină campanie electorală, fiul unuia dintre contracandidaţii deputatului Aurel Olărean în lupta pentru Primăria Rădăuţi a cerut ajutorul poliţiei, susţinând că a fost atacat în mod violent de parlamentar, pe un drum forestier din comuna Suceviţa, unde se găsesc mai multe pensiuni.

Deputatul, susţine Gheorghe Romeo Galan, fiul lui Constantin Galan, candidatul PNL, l-a ameninţat că îl împuşcă, i-a spart geamul din faţă al maşinii, şi l-a bruscat, de faţă cu prietena sa, aflată în maşină, dar şi a unei martore, proprietară de pensiune.

Sesizaţi prin 112, poliţiştii au ajuns la faţa locului, însă nu l-au mai găsit pe deputat. Au fost luate declaraţii de la cei implicaţi şi de la martori, cercetările fiind declinate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, asta deoarece poliţia nu are abilitatea de a cerceta un demnitar.

Blocaţi în drum de maşina lui Olărean

Incidentul dintre Gheorghe Romeo Galan şi deputatul Aurel Olărean, candidatul PD-L pentru Primăria Rădăuţi, s-a iscat joi seară, în jurul orei 17.30, pe drumul forestier de la Drăguşina, zonă de pe raza comunei Suceviţa, unde sunt construite mai multe pensiuni.

Cum astăzi urmează să se căsătorească, iar nunta va avea loc la un local din Suceviţa, Gheorghe Romeo Galan s-a deplasat împreună cu viitoarea lui soţie la o pensiune din zonă, pentru a închiria camere în care să se cazeze invitaţii la nuntă. Tot scandalul, susţine tânărul, a început în momentul în care a ieşit cu maşina Audi pe care o conducea din curtea pensiunii.

„Am dat să ne întoarcem înapoi spre Rădăuţi. La un moment dat, un Chrysler care venea din spate a început să îmi dea insistent blitzuri, aşa că m-am ferit pe partea dreaptă şi i-am dat voie să treacă. După ce m-a depăşit şi mi-a blocat drumul, şoferul s-a dat jos şi a venit la mine. Îl cunoşteam, era domnul Olărean şi se uita lung la mine şi la prietena mea”, îşi începe povestea Gheorghe Romeo Galan. Tânărul spune că după ce l-a recunoscut, deputatul s-a îndreptat spre maşină, de unde a luat o geantă neagră.

Ameninţări cu moartea, bolovani aruncaţi în geamuri

„Mi-a zis să mă dau jos din maşină, că mă omoară cu pistolul. M-am speriat, am dat înapoi cu returul să intru în pensiune, dar el a venit cu maşina după mine, lovindu-mă în bara din faţă. Apoi a coborât din nou şi a luat un bolovan şi a aruncat spre maşină, îndoindu-mi capota”, declară tânărul, precizând că acesta a fost momentul în care a sunat la 112, cerând ajutor poliţiei.

Cu un alt bolovan, susţine Galan, Olărean a început să lovească violent geamul lateral stânga, din dreptul şoferului, care nu a cedat. Conform declaraţiilor date de tânăr la poliţie, deputatul a aplicat apoi mai multe lovituri în parbrizul din faţă, pe care a reuşit să-l avarieze serios.

„Era foarte nervos şi spunea că ne omoară, că are pistol”, povesteşte despre clipele de coşmar şi Oana Prelipcean, viitoarea soţie a lui Galan. Dacă fata spune că nu a văzut pistolul la care făcea referire deputatul, Gheorghe Romeo Galan ne-a declarat că a zărit arma în geanta pe care deputatul o avea în mână, fără însă ca aceasta să fie scoasă din interior şi îndreptată către ei.

Tânărul susţine că a avut totuşi curajul să deschidă geamul maşinii şi l-a întrebat pe deputat care este motivul pentru care se comportă în acest fel.

„În acel moment a băgat mâna pe geam şi m-a bruscat, rupându-mi tricoul”, susţine tânărul, arătând tricoul sfâşiat pe care nu îl dăduse încă jos de pe el.

Dacie aflată în zonă, tamponată

În acele momente la faţa locului a ajuns, susţine Galan, şi soţia lui Aurel Olărean, fapt explicabil deoarece deputatul are o pensiune în apropiere. Atât aceasta, cât şi patroana pensiunii în faţa căreia s-a petrecut incidentul ar fi încercat să-l calmeze de deputat, nevasta avertizându-l că poliţia ar urma să ajungă la faţa locului.

„La un moment dat s-a urcat în maşină şi a dat cu returul pentru a ieşi de pe drumul forestier. M-am urcat şi eu în maşină şi am plecat după el, încercând să-l blochez, ca să îl găsească poliţia acolo. Dând cu returul a lovit o altă maşină, o Dacie parcată în zonă, şi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic a plecat mai departe. A ieşit pe DN 17 A în trombă şi a plecat spre Palma, fără a mai reuşi să-l urmăresc”, susţine Gheorghe Romeo Galan.

Proprietarul maşinii respective a fost audiat de poliţişti, la fel şi proprietara pensiunii, care a văzut mare parte din incident, însă ambii au refuzat să vorbească cu presa. La faţa locului, aşa cum reiese din câteva imagini surprinse în acele moment cu telefonul mobil, s-ar mai fi aflat încă un martor, probabil tot din cadrul pensiunii.

Cei doi tineri pun atitudinea lui Olărean pe seama alcoolului

Cei doi tineri nu au putut preciza foarte multe despre motivele invocate de Aurel Olărean pentru atitudinea sa. Spun că îl ştiu pe acesta de ceva vreme, fără a avea însă prea multe tangenţe cu acesta. Despre conflicte, până acum nici vorbă, susţine Gheorghe Romeo Galan.

Singura explicaţie găsită de cei doi cu privire la comportamentul acestuia ar fi consumul de alcool şi, bineînţeles, faptul că sunt din familia contracandidatului PNL în lupta pentru primăria din Rădăuţi.

„Era băut, era descheiat şi la pantaloni, cămaşa scoasă…”, declară tânărul, susţinut şi de consoarta sa. „După aspect cred că era băut. Oricum ceva avea, cămaşa era dezordonată, cred că era puţin ameţit”.

Chiar dacă deputatul a acroşat o a treia maşină, cum susţin cei doi tineri, în cauză nu se poate vorbi totuşi de un eveniment rutier, asta deoarece incidentul s-a petrecut pe un drum forestier, care nu este încadrat la categoria drumuri rutiere.

O serie de pliante defăimătoare, posibilă cauză a izbucnirii nervoase

Gheorghe Romeo Galan îşi aminteşte că singura acuzaţie pe care Aurel Olărean i-a adus-o în timpul scandalului a vizat o serie de pliante împotriva sa, pe care le-ar fi plasat în cutiile poştale din Rădăuţi.

Ar putea fi vorba de mai multe materiale electorale distribuite recent în Rădăuţi, materiale defăimătoare la adresa parlamentarului. În orele de după incident, deputatul nu a putut fi găsit de poliţişti pentru a fi audiat.

Gheorghe Romeo Bălan a precizat că, din câte ştie, deputatul are o pensiune mai la deal de zona unde s-a petrecut incidentul, astfel explicându-se şi prezenţa acestuia pe drumul forestier.

Cercetat pentru ameninţare şi distrugere

Deşi au ajuns la locul incidentului şi au efectuat primele verificări, poliţiştii nu vor continua cercetările în acest caz.

„La 22.05.2008, poliţia a fost sesizată la numărul de urgenţe 112 de către un bărbat despre faptul că un deputat l-ar fi ameninţat şi i-ar fi avariat autoturismul. Am ajuns la faţa locului, am făcut primele cercetări, şi am constatat că într-adevăr persoana acuzată este deputat. Având în vedere calitatea făptuitorului am declinat competenţa cauzei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi”, a precizat agentul şef principal Mihai Hurjui, de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Deşi dosarul a ajuns la parchetul local din Rădăuţi, cercetările nu vor fi făcute de procurorii de aici, ci doar va fi trimis mai departe.

Viorel Damu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, a precizat că „ni s-a trimis materialul de verificare şi declaraţiile celor audiaţi. Conform competenţelor în astfel de cauze, am trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, procurorii de aici urmând să-şi decline şi ei competenţa către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competent să cerceteze astfel de cazuri. Din faza preliminară a cercetărilor, faţă de deputatul acuzat se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare şi distrugere”.