joi, 24 iulie 2008

45 de persoane au fost evacuate din calea inundaţiilor

45 de persoane din localităţile sucevene afectate de inundaţii au fost evacuate de echipele de intervenţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că ploile abundente din ultimele ore au produs inundaţii în 50 de localităţi sucevene, cele mai multe fiind situate în zona de munte a judeţului. Potrivit unei bilanţ provizoriu, în momentul de faţă mai sunt 93 de persoane izolate din cauza viiturilor. Flutur a arătat că o situaţie mai gravă se înregistrează la Berchişeşti, unde două persoane sunt izolate în mijlocul apelor râului Moldova. De asemenea, în tabăra „Valea Caselor” din Câmpulung Moldovenesc sunt izolaţi 70 de copii, autorităţile depunând eforturi pentru evacuarea lor. Tot în acest municipiu un autocar plin cu turişti a fost blocat pe un drum de la intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Suceava.

Gheorghe Flutur a declarat că inundaţiile au afectat mai multe drumuri judeţene. Apa a inundat 195 de gospodării anexe şi 87 de case.
Şeful administraţiei judeţene a precizat că un alt pericol îl reprezintă colmatarea iazului de decantare de la Tărnicioara, din comuna Ostra. „Am trimis deja utilaje mari şi pompe, pentru a interveni în situaţia în care ar creşte nivelul apei din iazul de decantare. Vrem să nu mai ajungem înregistrată acum câţiva ani, când exista pericolul ca materialul steril din acest iaz să se reverse peste localităţile din aval”, a declarat Flutur.

El a mai spus că localităţile în care s-au înregistrat cele mai mari pagube sunt Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Stulpicani, Ostra, Frasin, Vatra Moldoviţei, Vama, Păltinoasa, Ulma, Straja şi Vicovu de Sus.
În Vicovu de Sus ploile abundente şi viiturile au provocat ruperea digurilor de la microhidrocentrala din localitate, aceasta fiind inundată în totalitate. Flutur a mai spus că echipele de intervenţie acţionează în toate zonele afectate de inundaţii, solicitându-se sprijin şi de la autorităţile din judeţul Botoşani.