luni, 14 ianuarie 2008

Moldova se mentine in top la capitolul constructii

Chiar asa o fi?


Regiunea Nord-Est ramane in continuare zona fruntasa la numarul autorizatiilor de constructii eliberate de catre institutiile avizate

Datele din ultimele luni ale anului 2007 sustin ideea cresterii sustinute a constructiilor. Regiunea Nord-Est ramane in continuare zona fruntasa la numarul autorizatiilor de constructii eliberate de catre institutiile avizate. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in Regiunea Nord-Est, in ultima luna au fost ridicate 926 de cladiri rezidentiale, in crestere cu aproximativ 100 fata de luna precedenta. In Iasi si nu numai se construieste intr-un ritm alert, piata constructiilor fiind in plina dezvoltare, intensificandu-si cresterea.

Cauzele care stau la baza acestei cresteri ametitoare sunt strans legate de relaxarea creditarii si de banii trimisi de iesenii din strainatate. De asemenea, explozia fara precedent a pietei constructiilor din regiune si perspectivele de crestere ale acestei piete constituie una dintre cele bune vesti primite pentru speculanti si pentru agentiile imobiliare care profita de cererea semnificativa si ridica preturile terenurilor. Potrivit Institutului de Statistica, cresteri importante sunt semnalate si in mediul rural, unde in cel de-al treilea trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara din 2006, numarul locuintelor finalizate a crescut cu 36,5 la suta. De asemenea, statisticienii au mai relevat ritmul de crestere a productiei de cladiri rezidentiale, mai mare cu 135,7 la suta in septembrie 2007, fata de septembrie 2006. Faptul ca s-a construit mai mult in mediul rural este o dovada a utilizarii banilor trimisi de romanii din strainatate, avand in vedere faptul ca de obicei romanii proveniti din mediul rural, aflati la munca in strainatate, isi investesc preponderent banii in modernizarea locuintei existente sau in constructia unei case.

Proprietarii de terenuri au fost avertizati de prefectul de Suceava


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a recomandat proprietarilor de terenuri sa-si intabuleze dreptul de proprietate in cartea funciara, pentru a nu fi victimele samsarilor de terenuri.

El a afirmat ca unele persoane fizice autorizate pentru lucrari de cadastru, ''la solicitarea unor samsari de terenuri'', realizeaza documentatii eronate prin care acestia din urma se intabuleaza cu respectivele proprietati.
Onofrei a spus ca, in ultima perioada, i-au fost semnalate mai multe asemenea cazuri, motiv pentru care specialisti ai Prefecturii si Oficiului Judetean de Cadastru vor face verificari ce se vor finaliza, daca va fi cazul, inclusiv cu plangeri penale impotriva celor implicati.
Prefectul a exemplificat cu un caz inregistrat in comuna Stroiesti, unde doua persoane care detineau titluri de proprietate pentru doua suprafete de teren au constatat, atunci cand au dorit sa le vanda, ca respectivele suprafete erau intabulate pe numele lui Vasile O., ''persoana activa'' in ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri in judetul Suceava, cu potential investitional, caruia cei doi proprietari au refuzat sa-i vanda aceste terenuri la o data anterioara.
Potrivit prefectului, unul dintre acesti proprietari a facut plangere penala impotriva lui Vasile O., iar cu ocazia cercetarilor reclamatul si-a apreciat demersul de a se intabula cu un teren care nu era proprietatea lui ca pe o "greseala" pe care doreste s-o corecteze.
Prefectul a reamintit o serie de cazuri ce i-au fost sesizate in luna septembrie 2007 de un grup de peste 20 cetateni care detin hotarari judecatoresti, cea mai mare parte dintre acestea definitive si irevocabile, privind reconstituirea dreptului de proprietate. In baza hotararilor, persoanele respective solicita eliberarea titlurilor de proprietate pentru amplasamente ce se suprapun cu cele ale vechiului Fond Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei. In aceste cazuri, instantele de judecata au fost induse in eroare, deoarece s-au pronuntat pe baza unor documentatii intocmite in mod eronat tot de persoane fizice autorizate.
Orest Onofrei recomanda persoanelor care detin titluri de proprietate sa-si garanteze proprietatile, prin intabulare, acest demers oferindu-le posibilitatea de a verifica daca mai au calitatea de proprietari.

Proiect de 10 milioane de euro esuat


Moldova - Proiect de 10 milioane de euro esuat

Un proiect de mediu de la Suceava, in valoare de 10 milioane de euro ar putea esua din cauza tergiversarilor autoritatilor locale. Primaria acuza Consiliul Judetean ca, desi proiectul s-a aprobat, banii nu au fost virati nici pana in prezent.

primaria municipiului Suceava ar putea sa se retraga din proiectul "Utilitati si mediu la standarde europene" derulat de Consiliul Judetean. Motivul il constituie faptul ca desi este un proiect pentru care Sucevei i s-au aprobat cu ani in urma peste 10 milioane de euro, banii nu au fost virati pana acum in conturile municipalitatii. Primarul Ion Lungu a declarat ca in cazul in care fondurile alocate municipiului Suceava nu vor fi deblocate pana la 1 aprilie, municipalitatea se va retrage indiferent ce garantii ar mai putea primi. "Desi am garantii ca banii vor putea fi folositi pentru proiectul privind reabilitarea termica a patru puncte termice din municipiul Suceava, in masura in care acest lucru nu se intampla efectiv pana la data de 1 aprilie, voi solicita Consiliului Local sa renuntam la acest proiect", a declarat Ion Lungu. Desi nici un euro din cele peste 10 milioane alocate Primariei nu au fost utilizate, pana la aceasta ora, din banii sucevenilor a fost platit un comision de risc in valoare de un miliard de lei vechi.
Daca municipalitatea va renunta la programul Consiliului Judetean, vor fi cautate alte surse de finantare pentru reabilitarea termica a celor patru puncte termice. "La sfarsitul anului trecut au avut loc mai multe avarii destul de grele si, de aceea, trebuie sa demaram lucrarile in acest an. Retelele de termoficare din municipiul Suceava sunt in suferinta, punctele termice sunt in suferinta, iar zona care este blocata in cadrul proiectului este cea mai vulnerabila", a declarat Ion Lungu.

ConQUIZtador, un joc care i-a înnebunit pe suceveni



Jocurile on-line, la care se poate avea acces indiferent de locaţia celui care le joacă, au început să devină, în ultimul timp, din ce în ce mai căutate printre cei care folosesc Internetul.

Devenite iniţial un adevărat „drog” în special în rândul celor mai tineri, ele au ajuns din ce în ce mai căutate şi printre adulţi.

Un astfel de joc, care „a prins” zeci de mii de utilizatori, a fost „Triburile”, însă în ultimul timp, acesta a început să aibă un concurent serios, şi chiar să fie depăşit de „ConQUIZtador”.

Acesta este un joc de Quiz pe Internet, cu elemente de strategie, care se joacă în grupuri de câte 3 jucători, şi care este accesat zilnic de zeci de mii de persoane.

Cel puţin aşa arată statisticile oficiale, potrivit cărora site-ul de Internet la care poate fi accesat acest joc, www.conquiztador.ro, a fost vizitat în ultimele 30 de zile de peste un milion de utilizatori.

Mai mult, din statistici reiese faptul că zilnic site-ul este vizitat de cel puţin 60.000 de persoane, reuşit astfel să fie clasat, potrivit trafic.ro, pe locul 15 în clasamentul general şi locul 2 în categoria divertisment.

Un joc de strategie on-line

ConQUIZtador este un joc de strategie on-line care se joacă în grupuri de câte 3 jucători. După crearea contului se poate intra în joc. Dacă cineva nu-şi găseşte adversar, atunci are posibilitatea de a juca un Joc cu roboţi.

Jucătorul îşi alege harta pe care doreşte să joace (România sau Europa), iar ocuparea unui teritoriu se face răspunzând corect la întrebările adresate.

Un joc poate dura aproximativ 10-15 minute, iar ca adversari se pot alege persoane din lista cu cei înregistraţi în joc.

Mai mult, se poate juca şi în “camere” speciale, în care cunoştinţele de cultură generală pot fi testate în jocuri desfăşurate împreună cu prietenii.

Câştigătorul jocului cel care are cele mai multe puncte la sfârşitul acestuia.

65.000 de întrebări disponibile

O altă metodă de joc este “Blitzkrieg”. Scopul jocului e ocuparea teritoriilor pe baza cărora se dau puncte. Câştigă cel care are mai multe puncte la sfârşitul jocului, iar lupta pentru teritorii nu se face cu arme, ci prin intermediul răspunsurilor date la întrebările din joc.

De asemenea, jucătorii pot alege şi „Războiul de cucerire”, în care jucătorii, unul după altul, îşi aleg regiunea de bază. Urmează apoi „cucerirea”, când jucătorii îşi aleg o regiune învecinată şi, dacă răspund corect la întrebare, o ocupă.

După această etapă se trece la împărţirea teritoriilor libere, care vor fi câştigate prin răspunsuri corecte la întrebări.

Nu în ultimul rând, jucătorii vor trece la „Război”, când în fiecare etapă un participant poate să atace doar o singură dată, una din regiunile celorlalţi doi jucători.

Atacatorul şi apărătorul trebuie să răspundă la aceeaşi întrebare cu mai multe variante de răspuns, iar la final se stabileşte ierarhia în funcţie de numărul de puncte acumulate.

Jocul are deja o bază de date ce conţine peste 65.000 de întrebări, din toate domeniile, strânse de echipa Conquiztador. La alcătuirea bazei de întrebări participă şi utilizatorii, care propun zilnic circa 300 de întrebări, dintre care 150 sunt introduse în joc, după verificare.

Premii substanţiale oferite la licitaţii

Răsplata pentru jocurile câştigate sunt „Galbenii”, consideraţi banii universului ConQUIZtador şi cheia jocului.

Obţinerea lor se face în mai multe moduri. La sfârşitul unui joc, o cincime din valoarea punctelor câştigate e convertită în galbeni, la trezoreria regală.

Un jucător mai poate câştiga galbeni şi răspunzând corect la un chestionar de intrare în joc, sau în chestionarele ConQUIZtador.

Demn de remarcat este faptul că aceşti galbeni pot fi cheltuiţi la licitaţiile organizate la anumite intervale de timp, unde jucătorii pot obţine diverse premii, până în momentul de faţă fiind câştigate telefoane mobile, monitoare LCD, sau laptop-uri.

“Jocul se înscrie în valorile Pro (ştii şi câştigi), şi acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care a fost achiziţionată şi licenţa de către divizia on-line a PRO TV”, ne-a explicat Cristina Popov, PR al jocului ConQUIZtador.

350.000 de utilizatori înregistraţi

Jocul, conceput de o firmă de software din Ungaria, a apărut pe Internet în anul 2002.

ConQUIZtador a fost lansat în România la sfârşitul anului 2006, iar pe parcursul anului 2007, divizia on-line a Pro Tv achiziţionat licenţa acestuia.

Potrivit datelor oficiale oferite de Pro TV, până în momentul de faţă, au fost înregistrate nu mai puţin de 350.000 de conturi personale, ConQUIZtador, devenind unul dintre cele mai căutate jocuri on line pe Internet.

Potrivit statisticilor înregistrate de Pro Tv, majoritatea celor care joacă conquiztador.ro sunt persoane peste 20 de ani, respectiv 73%, persoane cu studii superioare, în timp ce 13% dintre jucători sunt persoane sub 18 ani.

De asemenea, statisticile arată că jocul „a prins” mai mult în rândul bărbaţilor, în condiţiile în care proporţia utilizatorilor femei – bărbaţi este de 30% la 70%.

S-a spânzurat la locul de muncă



O tânără în vârstă de 30 de ani, mamă a doi copii minori, şi-a pus capăt zilelor, chiar în magazinul în care lucra ca vânzătoare. Corpul neînsufleţit al acesteia a fost găsit de patroana magazinului, care, alertată de faptul că angajata sa nu răspunde la telefon, a venit tocmai de la Botoşani să vadă ce se întâmplă.

Toată această terifiantă poveste s-a petrecut sâmbătă dimineaţă, în comuna Hânţeşti. În jurul orei 8:30, Mihaela G., din localitate, i-a spus soţului ei că pleacă la lucru. Câteva ore mai târziu, patroana magazinului i-a bătut la uşă şi l-a întrebat unde-i este soţia, precizându-i că a sunat-o de mai multe ori pe telefonul mobil, însă aceasta nu i-a răspuns. Împreună au mers la magazin şi au făcut macabra descoperire, tânăra fiind găsită spânzurată într-o dependinţă a magazinului.

Deşi au urcat-o într-o maşină şi au dus-o în grabă la Spitalul Judeţean Suceava, pentru Mihaela G. nu s-a mai putut face nimic.

Soţul tinerei a rămas şocat de gestul consoartei sale, cu atât mai mult cu cât, le-a povestit el poliţiştilor, nu aveau datorii şi se înţelegeau bine. Poliţiştii nu au găsit, de altfel, nici un bilet, prin care tânăra să explice de ce a recurs la un asemenea gest disperat.

Încă un tânăr, în ştreang

La sfârşitul săptămânii trecute, un alt tânăr şi-a găsit sfârşitul în ştreang.

Sâmbătă, poliţiştii din municipiul Rădăuţi au fost sesizaţi despre faptul că Marian I., în vârstă de 29 de ani, din localitate, a fost găsit spânzurat în podul locuinţei sociale în care locuia, situată pe strada „1 Mai” din localitate. Din spusele poliţiştilor, tânărul mai avuse două tentative de suicid.

„În cauză nu sunt suspiciuni de comitere a vreunei fapte penale şi în funcţie de rezultatul necropsiei se va dispune procedural”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Familia germană Keller, căutată şi la Suceava



Dispariţia misterioasă a familiei germane Keller, venită să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă în România, i-a pus pe jar şi pe poliţiştii suceveni.

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a declarat că şi la Suceava se fac verificări în acest caz.

Potrivit şefului Poliţiei, până în prezent, s-au făcut numeroase verificări în zonele muntoase turistice, la mănăstiri, în locurile izolate şi drumurile greu accesebile. Totodată, a spus Todiruţ, s-au verificat şi rapoartele întocmite de poliţiştii de la Circulaţie din luna decembrie 2007, în căutarea unor posibile indicii.

„Se fac verificări specifice în astfel de cazuri... Au trecut prin judeţul nostru, urmează să vedem ce indicii mai găsim”, a precizat Todiruţ.

Ion (45 de ani) şi Maria Keller (43 de ani), cetăţeni germani de origine română, şi fiul lor Dennis (16 ani), au fost declaraţi dispăruţi în data de 3 ianuarie de către Petru Savu, fratele femeii.

Au intrat în pământ

Cei trei membri ai familiei Keller au trecut graniţa în noaptea de 13-14 noiembrie 2007, pe la PCTF Cenad, şi s-au îndreptat spre Timişoara, la bordul unui autoturism VW Passat Combi, cu numere de Germania, HU-ST 445.

Circa o săptămână au rămas la domiciliul fratelui Mariei Keller, care are un apartament în Timişoara, după care au plecat să viziteze mănăstirile din zona Moldovei şi Bucovinei. Deşi trebuiau să se întoarcă în Timişoara de Crăciun, de atunci şi până astăzi nimeni nu mai ştie nimic de ei.

La mijlocul săptămânii trecute, toţi cei trei membri ai familiei Keller au fost daţi în urmărire la nivel naţional.

Mulţumirile şi nemulţumirile sucevenilor



Cea mai mare parte a sucevenilor crede că, în municipiul reşedinţă de judeţ, lucrurile merg într-o direcţie bună.

Sucevenii sunt mulţumiţi de modernizarea transportului în comun, de reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor şi semaforizarea intersecţiilor, dar nu sunt suficient de mulţumiţi de curăţenia oraşului, de reabilitarea parcurilor, cea mai mare nemulţumire a lor fiind starea drumurilor.

Acestea sunt câteva din rezultatele unui sondaj de opinie comandat de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost făcut în perioada 8-21 decembrie 2007.

„Am comandat, pe banii mei, un sondaj de opinie care cuprinde cele mai importante probleme ale sucevenilor. Întrebările din chestionar au fost gândite pentru a mă ghida spre cele mai importante probleme şi spre chestiunile în care ar trebui să intervenim mai mult”, a explicat primarul Ion Lungu.

În ce direcţie merge Suceava

Edilul şef al Sucevei s-a arătat încântat de faptul că aproape două treimi dintre suceveni, mai exact 61,9% dintre respondenţi, consideră că în Suceava lucrurile merg într-o direcţie bună, în timp ce numai 16,3% sunt de părere că această direcţie este una greşită.

Au refuzat să se pronunţe cu privire la acest aspect 21,8% dintre cei intervievaţi. Potrivit primarului Ion Lungu, numărul celor care sunt mulţumiţi de felul în care se dezvoltă municipiul a crescut în ultimii trei ani, perioadă în care, anual, au fost aplicate asemenea chestionare.

Astfel, dacă în 2005 cei mulţumiţi erau în procent de 50,7, în 2006, numărul acestora a crescut până la 53,7%.

Sociologul Adrian Botezatu, care a interpretat rezultatele acestui sondaj, realizat de INFOmass, pe un eşantion de 1023 persoane cu vârste peste 17 ani, reprezentând o comunitate de aproximativ 80.000 de persoane, consideră rezultatele ca fiind reale, mai ales că sunt foarte aproape de cota de încredere de 70%, acordată de populaţie primarului, într-un sondaj efectuat recent de el.

“În trei ani de mandate a realizat multe lucruri, iar asta a crescut cu mult cota sa de încredere”, apreciază Adrian Botezatu.

Lucrările de termoficare, o monedă cu două feţe

În ceea ce priveşte controversatele lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare, desfăşurate la sfârşitul anului 2007, în Suceava, 69% dintre sucevenii care au acceptat să participe la acest sondaj s-au declarat mulţumiţi de implicarea primarului în derularea acestor lucrări, 15% dintre aceştia precizând că sunt „foarte mulţumiţi”.

„Acest lucru nu înseamnă că nu au fost probleme. În aceste lucrări au fost implicate firme de construcţii, societatea Termica şi reprezentanţii Primăriei, toţi ar fi trebuit să ne organizăm mai bine, dar, în ansamblu, oamenii sunt mulţumiţi de rezultate, având în vedere şi vechimea şi starea de degradare în care se află aceste conducte de termoficare”, a declarat primarul Ion Lungu.

Puncte tari şi puncte slabe

Din acelaşi sondaj reiese şi faptul că 78% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de transportul public local, doar 18,2% declarându-se nu prea mulţumiţi, iar 3,8%, deloc mulţumiţi.

64,3% din suceveni sunt mulţumiţi de reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiu, în vreme ce 26,2% nu sunt prea mulţumiţi, iar 9,5% nu sunt deloc mulţumiţi.

Semaforizarea mai multor intersecţii din Suceava a mulţumit 66,4% din suceveni, dar 24,45 din ei nu sunt prea mulţumiţi, iar 9,2% nu sunt deloc mulţumiţi.

Iluminatul străzilor, deşi deficitar, din cauza sistemului învechit, îi mulţumeşte pe 54,7% din suceveni, dar 32,3% din ei nu sunt prea mulţumiţi şi doar 13% nu sunt deloc mulţumiţi.

Modernizarea pieţelor e mulţumitoare pentru aproape jumătate din populaţia Sucevei, în vreme ce de siguranţa populaţiei, nu se declară mulţumiţi decât 40,2% din suceveni, în vreme ce 35,7% nu prea sunt mulţumiţi, iar un număr mare, de 24,1%, nu sunt deloc mulţumiţi.

Nemulţumiţi de starea drumurilor

Unul din capitolele importante care nu îi prea mulţumeşte pe suceveni este curăţenia şi îngrijirea localităţii, doar 44,7% declarându-se mulţumiţi, în vreme ce 38,1% nu sunt prea mulţumiţi, iar 17,2% nu sunt deloc mulţumiţi.

O situaţie asemănătoare o regăsim la reabilitarea parcurilor, unde doar 43,6% din suceveni sunt mulţumiţi.

Conform socialogului Adrian Botezatu, această situaţie apare ca urmare a faptului că marile cartiere ale Sucevei, adică Burdujeni, Obcini şi George Enescu nu au nici un parc propriu, iar parcurile din zona centrală sunt la o distanţă apreciabilă şi sunt insuficient dotate cu amenajate cu bănci şi spaţii de relaxare.

Mulţi suceveni sunt nemulţumiţi de starea drumurilor, în ciuda investiţiilor serioase făcute în ultimii trei ani. Astfel, doar 22,8% sunt mulţumiţi, în vreme ce 39,8% nu sunt prea mulţumiţi, iar 37,4% nu sunt deloc mulţumiţi.

Primarul Ion Lungu a precizat că, în urma rezultatelor acestui sondaj, va acorda o atenţie mai mare capitolelor unde există nemulţumiri, pentru a găsi soluţii de remediere a situaţiei existente.

PSD Suceava susţine că Băsescu joacă "o nouă cacealma politică"



Refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a accepta propunerea premierului de a o numi la Justiţie pe Norica Nicolai reprezintă "un abuz şi o nouă cacealma politică", a declarat ieri, la Suceava, deputatul social-democrat Mirela Adomnicăi.

Parlamentarul PSD este de părere că Traian Băsescu nu doreşte decît să obţină capital electoral, iar în acest fel a declanşat prematur campania electorală pentru alegerile din acest an. "Preşedintele este obligat să semneze decretul de numire a unui ministru de către premier, deoarece preşedintele nu poate impune membrii Cabinetului, avînd în vedere că, în conformitate cu prevederile constituţionale, preşedintele nu contribuie la formarea Guvernului. Cu atît mai mult cu cît şi Curtea Constituţională a spus că preşedintele României nu are drept de veto în asemenea chestiuni", a afirmat Adomnicăi. În opinia deputatului PSD, este periculos că din ce în ce mai des este sesizată Curtea Constituţională în legătură cu diferite "conflicte personale" din România. Mirela Adomnicăi a explicat că, atît timp cît deciziile Curţii nu pot fi atacate sau contestate, există riscul ca în anumite situaţii şi conjuncturi stresante să se ajungă la luarea unor decizii incorecte, ce pot avea efecte grave.