marți, 25 martie 2008

Şi-a dat foc la casă, şi-a omorât soţia şi s-a sinucis

Terifiant



Caz şocant la Fălticeni, acolo unde, în toiul nopţii, un pensionar în vârstă de 75 de ani s-a spânzurat de un copac, nu înainte de a foc casei în care se aflau nora şi soţia sa, aceasta din urmă arzând de vie. Bătrânul a intenţionat să arunce casa în aer cu ajutorul mai multor butelii cărora le-a dat drumul la gaz. Dacă pompierii nu ar fi reuşit să scoată la timp buteliile din casă, o eventuală explozie ar fi afectat şi gospodăriile din vecinătate şi ar fi pus în pericol şi alte vieţi.Toată povestea s-a petrecut, luni dimineaţă, în jurul orei 2:45. Pompierii Detaşamentului Fălticeni au fost solicitaţi să intervină la o casă de pe strada „Aleea Pinului” din localitate, unde a izbucnit un incendiu. La faţa locului, flăcările cuprinseseră deja parterul casei respective, iar pompierii aveau să afle că într-una dintre camerele incendiate se afla o bătrână, care nu a mai apucat să iasă din casă. Deşi au intrat în locuinţă, încercând să o salveze pe victimă, pompierii nu au mai putut face nimic pentru Casandra Luca, în vârstă de 75 de ani, aceasta fiind găsită carbonizată. Soţul femeii carbonizate, Ghiorghe Luca, în vârstă de 74 de ani, a fost găsit spânzurat de unul dintre copacii din grădina din spatele casei. În imediata apropiere, poliţiştii au găsit un sac agăţat de un alt copac, sac în care septuagenarul, înainte de a-şi pune capăt zilelor, şi-a strâns mai multe icoane şi cărţi de rugăciuni.Pompierii au reuşit să stingă flăcările în aproximativ o oră şi jumătate, în urma incendiului bunurile de la parterul locuinţei fiind transformate în scrum.La casa familiei Luca, de pe „Aleea Pinului”, a ajuns şi o echipă de judiciarişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Suceava, împreună cu un procuror criminalist, ancheta fiind preluată de aceştia.

Mîrza: „Îi suspectăm pe cei de la PD-L de reacredinţă şi reavoinţă”

Reacţii



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, i-a acuzat pe deputaţii PDL, Romică Andreica şi Dumitru Pardău de „reacredinţă, reavoinţă şi necunoaştere”. Aceasta, după ce parlamentarii PDL au acuzat Consiliul Judeţean Suceava că ar avea conturi secrete cu banii din creditul de 86 milioane de euro, contractat pentru realizarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. În replică, Gavril Mîrza, a precizat că declaraţiile celor doi deputaţi nu reprezintă altceva decât „o încercare de intoxicare” a opiniei publice. Mîrza a ţinut să le transmită parlamentarilor PDL Suceava că existenţa unor conturi secrete reprezintă o „aberaţie”. El a ţinut să le explice democrat – liberalilor că tot creditul contractat de la Deutsche Bank a fost depozitat la băncile Reiffeisen şi BCR. „Consiliul Judeţean Suceava are cesionate toate contractele către Bucovina Ecoterm Gaz şi face doar transfer de bani, din cont, către această firmă. Iar plăţile sunt făcute numai de Bucovina Ecoterm Gaz”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Gavril Mîrza a adăugat că transferurile de bani către Bucovina Ecoterm Gaz se fac în baza unor solicitări, în momentul în care trebuie să se efectueze plăţi pentru decontarea unor lucrări executate. În acelaşi timp el a calificat ca nefondate şi acuzele legate de folosirea de către Consiliul Judeţean Suceava a dobânzilor aferente depozitelor bancare, în detrimentul Consiliilor Locale asociate în proiectul „utilităţi şi mediu”. „L-aş întreba pe Dumitru Pardău dacă în viaţa lui a derulat un proiect. De la el mă aşteptam la mai multe, având în vedere că are şi diplomă de economist”, a mai spus Gavril Mîrza.

Expoziţie internaţională de pictură la Galeria „Millenium”

Ziua Poliţiei Române



La Galeria „Millenium” din incinta Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava s-a deschis, marţi, cu prilejul aniversării Zilei Poliţiei Române, expoziţia internaţională de pictură intitulată „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”. Organizată de IPJ Suceava în colaborare cu Prefectura şi Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, expoziţia (care a preluat genericul unei tabere internaţionale de creaţie plastică pe care UUR - Ţinutul Bucovina o desfăşoară pe teritoriul judeţului antrenând artişti din mai multe state europene) etalează un număr de 26 de lucrări realizate de participanţii la cele două ediţii ale taberei (din anii 2006 şi 2007). Selectate cu precădere din ediţia de anul trecut, lucrările, în cea mai mare parte peisaje din Bucovina, aparţin unor creatori din Ucraina, Republica Moldova, Letonia, Lituania, Estonia, Belarus, Cehia şi bineînţeles România. Iniţiatorul şi organizatorul celor două ediţii ale taberei de creaţie, prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR - Ţinutul Bucovina şi consilier cu probleme de minorităţi în Departamentul de Integrare Europeană din cadrul Prefecturii Suceava a apreciat că expoziţia este găzduită în acest spaţiu pentru a marca Ziua Poliţiei Române. Alături de el, un alt expozant, artistul plastic humorean Radu Bercea le-a promis gazdelor o expoziţie de fotografie dintr-o fascinantă călătorie în continentul sud-american.Comisarul şef Mircea Smoleac, adjunctul şefului IPJ Suceava, a făcut precizarea că Ziua Poliţiei Române este întâmpinată şi în teritoriu cu două manifestări artistice, o expoziţie de artă fotografică la Rădăuţi şi una de sculptură la Vatra Dornei.

Lungu recunoaşte lucrările făcute prin firma fratelui său la puncte termice

Dezinvoltură



Primarul de Suceava, Ion Lungu, a recunoscut, marţi, că firma fratelui său a executat lucrări de reabilitare a unor puncte termice din Suceava, dar a precizat că aceasta nu s-a întâmplat în urma unor contracte directe cu primăria, ci prin lucrări în subcontractare. În opinia primarului, acest lucru nu reprezintă o problemă pentru că este practica firmelor care câştigă licitaţiile să dea ulterior lucrări în subantrepriză şi doar întâmplarea a făcut ca unul dintre subcontractanţi să fie firma Pro Tehnica, a fratelui său geamăn. “Nu înţeleg ce ar vrea domnul Donţu. Să-mi exilez familia în perioada în care sunt primar? Nu cred că este corect. Firma fratelui meu a făcut lucrări la punctul termic, nu este o chestiune ilegală, toate firmele procedează la fel. După ce câştigă licitaţiile, firmele dau lucrările în subantrepriză. La fel se întâmplă şi pe SAMTID şi pe ISPA. Firmele care câştigă licitaţiile caută apoi firme care să le vină în ajutor şi subcontractează o parte din lucrări”, a afirmat Ion Lungu.Lungu a mai arătat că fratele său şi-a înfiinţat firma în anul 2002, dar lucrări de acest gen, precum şi de reabilitare a unor şcoli, a efectuat de când este el primar. Întrebat dacă nu vede anumite similitudini între contractele indirecte ale fratelui său cu municipalitatea şi afacerile copiilor fostului prefect PSD Ioan Cuşnir şi ai preşedintelui Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, pe care atât Alianţa D.A. cât şi actualul lider al primarului Lungu, Gheorghe Flutur, le-au acuzat în ultimii ani ca “afaceri de familie”, Ion Lungu a răspuns: “Nu ştiu, eu nu am acuzat pe nimeni. Dacă cu risipa pe care o vede acum domnul Donţu se puteau face nu ştiu câte apartamente, cu risipa din vremea PSD se poate face un cartier”.

Un elev din Gura Humorului s-a calificat la trei olimpiade naţionale

Performanţă



Performanţă deosebită pentru un elev de la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Iancu Dărămuş este elev în clasa a X-a şi a ajuns la performanţa de a se califica la trei olimpiade naţionale în acest an şcolar. Este vorba despre calificarea la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică, limba engleză şi limba franceză. De asemenea, Iancu Dărămuş a fost premiat în acest an şi la competiţia „Cangurul lingvistic”, la limba franceză. Cu toate că şi-ar dori să participe la cele trei olimpiade la care s-a calificat, Iancu Dărămuş spune că „din punct de vedere fizic acest lucru nu o să fie posibil, pentru că unele date de desfăşurare ale competiţiilor naţionale coincid”. Cu toate acestea, Iancu a spus că va face tot posibilul să ajungă la două dintre olimpiadele la care s-a calificat.Potrivit directorului Grupului Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Mariana Pintilie, „Iancu distruge de mai bine de un an o prejudecată potrivit căreia, dacă eşti foarte bun la o anumită disciplină, ai minusuri la celelalte. Iancu este un copil de excepţie, pe care un profesor îl are o dată în viaţă”.

Încă 5 zile de reduceri la plata impozitelor locale

Oportunitate



Sucevenii mai pot beneficia încă de reduceri la plata taxelor şi impozitelor locale în următoarele cinci zile lucrătoare, adică până la 31 martie, inclusiv.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut un apel la suceveni, să îşi achite din timp taxele şi impozitele locale amintind că, după trecerea primului trimestru, nu doar că nu vor mai fi acordate reduceri la plata acestora, ci vor fi luate în calcul şi penalizări.

“Săptămâna aceasta şi în primele două zile ale săptămânii viitoare, sucevenii care îşi achită integral taxele şi impozitele mai pot beneficia încă de reducerea de 10% pentru plata impozitului pe terenuri şi clădiri”, a declarat Ion Lungu.

Sucevenii care au plătit până la 15 martie şi taxa de salubrizare integral au beneficiat şi la aceasta de o reducere de 10%.

Donţu dezvăluie "Afacerea Sugativa"


Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, dezvăluie ceea ce el a denumit „Afacerea Sugativa”, în care bani din programul Termoficarea ar fi ajuns la firma fratelui geamăn al primarului Ion Lungu. Donţu a susţinut într-o conferinţă de presă, că firma Pro Tehnica aparţinând lui Constantin Lungu, a efectuat lucrări în subantrepriză la modernizarea punctului termic Obcini 3 pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi. „După ce s-au făcut tot felul de jonglerii cu câştigtătorul licitaţiei pe modelul licitaţiei de la drumuri pentru a câştiga o firmă din afara Sucevei, câştigătorul a fost desemnat firma SAEM Bucureşti. Aceasta chipurile pentru buna desfăşurare a lucrărilor a luat în subantrepriză firma Pro Tehnica al cărui unic asociat şi amdinistrator este Constantin Lungu fratele geamăn al primarului Ion Lungu care este şi în Consiliul de Administraţie la ACET”, a explicat Donţu.

„Fac un apel la domnul primar să oprească risipa banului public”

El a spus că sucevenii trebuie să cunoască răspunsurile la o serie de întrebări pe care i le-a adresat primarului Lungu. Donţu l-a întrebat pe Lungu din ce lucrări ale bugetului public a realizat firma Pro Tehnica o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei vechi în 2006 cu şapte angajaţi şi care a fost cifra deafaceri în 2007 anul în care s-au desfăşurat lucrările de reabilitare a punctului termic Obcini 3. Sucevenii sunt interesaţi, a spus Donţu, să afle câte din cele 30 de miliarde de lei vechi alocate pentru Obcini 3 a cheltuit firma Pro Tehnica şi cât din acestă sumă a fost virată în 2007 pentru lucrări executate în 2008. De asemenea, liderul social democrat, întreabă de ce Constantin Lungu conduce lucrările la Obcini 3 şi de ce s-au folosit materiale de proastă calitate la îmbinarea conductelor de termoficare şi câte din lucrările la şcolile Sucevei sunt luate în subantepriză de firma acestuia. „Am o datorie de onoare ca sucevean să spun cetăţenilor că „aici sunt banii dumneavoastră”. În Suceava băieţii deştepţi sunt doi: fraţii Lungu. Risipa banului public şi prosperitatea afacerilor familiei sunt programul electoral al primarului Ion Lungu. Fac un apel la domnul primar să oprească risipa banului public. Acesta nu este un atac la persoană atâta vreme cât vizează bugetul public al Sucevei. Fac apel la calm şi la inforrmarea corectă a sucevenilor”, a încheiat Donţu.

PNL a găsit contracandidat pentru Mîrza şi Flutur


Senatorul Tiberiu Prodan va candida din partea PNL pentru preşedinţia Consiliului Suceava. Decizia a fost luată ieri, în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, care a aprobat candidatura preşedintelui interimar al PNL Suceava pentru această funcţie. În ceea ce-l priveşte pe Tiberiu Prodan, acesta ne-a declarat că a acceptat această candidatură, şi că intenţionează să prezinte, în perioada următoare, un proiect complex de dezvoltare a judeţului Suceava, structurat pe toate domeniile de activitate, pe dezvoltarea fiecărei localităţi în parte, şi cu accent pe atragerea de fonduri europene. „Având în vedere experienţa profesională pe care o am în administraţie, dar şi crezul meu că voi promova oameni indiferent de culoarea lor politică, s-a decis că eu voi candida pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Suceava”, a precizat preşedintele PNL Suceava. Prodan a adăugat că în competiţia pentru câştigarea preşedinţiei CJ Suceava, el va reprezenta „varianta politică cea mai moderată”. Liderul liberalilor suceveni a anunţat că îşi doreşte, şi va promova, o campanie electorală fără atacuri, cu accent pe prezentarea proiectelor pe care intenţionează să le pună în practică pentru dezvoltarea judeţului. „Nu vom merge pe atacuri. În opinia mea, interesele localităţilor sunt mai importante decât interesele politice. Iar candidatura mea va fi o alternativă la celelalte două candidaturi puternic politizate, ale lui Gheorghe Flutur şi Gavril Mîrza, care vor să-şi promoveze partidul înaintea intereselor judeţului”, a subliniat Tiberiu Prodan. Trebuie spus că acesta îi va avea ca principali contracandidaţi, în „lupta” pentru câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Suceava pe actualul şef al administraţiei judeţene, Gavril Mîrza (PSD), pe preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, şi pe vicepreşedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei (PRM).

Orest Onofrei a anunţat că nu intenţionează să candideze la alegerile locale

Anunţarea candidaturii lui Tiberiu Prodan pentru preşedinţia Consiliului Judeţean vine după ce acesta a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute că PNL intenţiona să-l desemneze drept candidat pe actualul prefect de Suceava, Orest Onofrei. Se pare însă că acesta a refuzat orice ofertă în acest sens, luând decizia de a-şi continua activitatea în administraţie. „Nu am avut nici o întâlnire în care să mi se propună aşa ceva. Probabil că au fost discuţii interne, însă vreau să se înţeleagă foarte clar că eu intenţionez să îmi continui activitatea de funcţionar public”, a declarat Orest Onofrei. El a adăugat că opţiunea sa a fost făcută încă de la începutul anului 2006, când a preluat funcţia de prefect al judeţului Suceava. „Nu mi se par corecte astfel de atitudini, să laşi administraţia şi să intri imediat în politică. Şi vreau să fac din nou în apel către toate partidele să facă tot posibilul să nu implice Prefectura în politică”, a declarat Onofrei.

Nu în ultimul rând, preşedintele PNL Suceava, Tiberiu Podan, ne-a declarat că respectă decizia lui Orest Onofrei de a nu candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, precizând că această hotărâre nu va avea „alte repercusiuni”. „Dumnealui a vrut să facă administraţie. Îi respectăm această decizie şi vom fi alături de el în continuare şi îl vom sprijini”, a mai spus Prodan.

Mîrza face apel la Poliţie să rămână apolitică


Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, face apel la organele de poliţie să trateze partidele cu aceeaşi unitate de măsură şi îl roagă pe şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Nicuşor Todiruţ, să-şi ţină oamenii departe de politică. Mîrza s-a arătat indignat de faptul că poliţiştii l-au amendat cu 10 milioane de lei vechi pe Gheorghe Fron, candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Cornu Luncii, pentru că a ţinut o adunare în faţa căminului cultural din localitate, cămin a cărui închiriere i-a fost refuzată de primarul în exerciţiu, Petru Vodă. „Consider un abuz din partea primarului dar fac apel la domnul Todiruţ, la Poliţie să aplice aceeaşi unitate de măsură cu toate formaţiunile poltice. Dacă este sancţionat cu 10 milioane de lei un PSD-ist că a adunat lumea la cămin şi nu i s-a deschis uşile cu toate că nu s-a întâmplat nici un incident să se aplice aceeaşi unitate de măsură şi cu cei de la PD-L, de la PNL şi cu toate celelalte formaţiuni politice. Îmn caz contrar voi face poate demersurile pentru a arăta modul inechitabil în care se comportă organele Ministerului de Interne care sunt apolitice teoretic şi i-aş ruga să rămână apolitice până la capăt”, a spus Mîrza. El a arătat că primarul comunei Cornu Luncii a răspuns negativ solcitării social-democraţilor de închiriere a căminului cultural motivând că acesta este programat să intre în renovare. „Este un lucru urât. Ei acum practică ceea ce criticau şi înfierau cu mânie pe vremea PSD-ului”, a mai spus preşedintele PSD Suceava.

Autorităţile locale nu sunt interesate de reabilitarea morgilor

Autorităţile locale nu sunt interesate de reabilitarea morgilor


Autorităţile locale nu sunt interesate să investească în igienizarea morgilor şi în crearea de condiţii pentru ca necropsiile să se facă măcar în spaţii închise, ventilate, izolate şi curate. Aceasta este concluzia desprinsă în urma discuţiilor care au avut loc luni între prefectul Orest Onofrei, primarii de oraşe, conducerea Serviciului Judeţean de Medicină Legală şi directorii spitalelor sucevene pe tema dezastrului din morgi. „Le-am cerut să creeze condiţii pentru ca necropsiile să se facă măcar în spaţii închise, ventilate, izolate şi curate. Pe lângă aspectele morale şi sanitare pe care le implică necropsierea cadavrelor în curţi, pe o scândură aşezată pe două scaune, vorbim aici şi de implicaţii penale. Medicului legist trebuie să i se creeze condiţii să-şi poată desfăşura activitatea corespunzător pentru că, în funcţie de diagnosticul pe care îl pune el, un om rămâne liber sau merge la puşcărie. Vorbim de morţi violente, morţi în condiţii suspecte, unde fiecare indiciu este important şi medicul legist trebuie să aibă condiţii să găsească acest indiciu”, a declarat prefectul Onofrei.

Balada lui Iordache către Andreica

Balada lui Iordache către Andreica


Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, a ridicat politica la rang de artă, mai exact de poezie. El a decis să schimbe registrul în lupta politică cu adversarii de la PD-L şi să dea replici în versuri. Primul încondeiat în versuri de Iordache a fost purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor suceveni, deputatul Romică Andreica. Acestuia i-a fost servită o reproducere după o baladă populară pe care o prezentăm integral.

„Deci mărite, pa şi pusi, pe noi nu ne-ai ameţit….”

„Te-i făcut de haiul lumii, vrând să te arăţi viteaz/Ţi s-a arătat cu deştu`, ştii matale la obraz…/C-ai venit să ne spui verde în comunicate dure/Însă vai şi-amar de tine, afirmaţiile-ţi nule/N-au făcut decât să nască hohote de râs nebune.

Ai greşit adresa, nene, domnule sau cum ţi-o spune/Că nu e nimic la mijloc, orice-ai face să ne tai,/Ceea ce prestezi matale nu e demn decât de-un „HAI”,/Şi nu-i HAI! De supărare, nu e HAI! Nici o frustrare./E un „vai şi-amar de tine!”, că faci umbră fără rost,/Şi pământul se scârbeşte, că îl calci şi îl calci prost.

…Şi atât ne fu balada, muza mea s-a cam scârbit,/ De atâtea idei fixe şi poveşti de spus în birt,/Laolaltă cu alcoolu`şi poveşti de adormit,/Deci mărite, pa şi pusi, pe noi nu ne-ai ameţit….”

Iordache îl sfătuieşte pe Flutur să-şi schimbe „comunicatorul”

Iordache a promis că nu va mai răspunde niciodată la comunicatele semnate de Andreica şi îl sfătuieşte pe liderul PD-L, Gheorghe Flutur, să-şi schimbe „comunicatorul”. „Aş vrea să pun punct dialogului cu Romică Andreica. Niciodată nu o să mai răspund la comunicate de tipul celor pe care le face domnul Andreica şi l-aş sfătui pe domnul Gheorghe Fluture să-şi schimbe neapărat comunicatorul cu presa sau pe cel care face comunicate proaste pentru că nu sunt deloc credibile”, a spus Iordache.

Avans de 30% pentru apartamentele din blocurile de peste drum de Metro, până la sfârşitul lunii


• sucevenii care au cumpărat, la licitaţie, apartamentele din cele trei blocuri de peste drum de Metro trebuie să plătească un avans de 30% până la sfârşitul lunii • administraţia locală va rezilia contractele celor care nu vor achita avansul de 30% • plata integrală a locuinţelor se va face în alte patru rate, eşalonate în funcţie de stadiul lucrărilor de construire
Sucevenii care au precontractat apartamentele din cele trei blocuri de peste drum de Metro trebuie să achite un avans de 30% până la sfârşitul lunii martie. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a precizat că administraţia locală va rezilia contractele celor care nu vor plăti avansul de 30%. Lucrările de construcţie pentru blocurile 20, 21 şi 22 din cartierul Obicni au demarat la începutul anilor '90, dar au fost în scurt timp abandonate din lipsa banilor. Din cele 71 de apartamente cuprinse în cele trei blocuri, doar 44 au fost achiziţionate în urmă cu 18 ani. Restul apartamentelor au fost scoase de licitaţie anul trecut. Sucevenii care au dobândit aceste apartamente în urma licitaţiei au încheiat precontracte cu administraţia locală. Potrivit primarului Ion Lungu, până acum viitorii proprietari ai locuinţelor nu au plătit niciun ban la primărie. Şeful administraţiei locale a anunţat că cei ce au precontractat apartamentele din blocurile 20, 21 şi 22 trebuie să achite un avans de 30% din valoarea totală a apartamentului, până la data de 31 martie. În caz contrar, administraţia locală va rezilia precontractele şi va organiza o nouă licitaţie. Ion Lungu a precizat că plata integrală a locuinţelor se va face în cinci rate, inclusiv avansul, eşalonate în funcţie de evoluţia lucrărilor de construire. „Se lucrează destul de intens la aceste blocuri. Este un lucru bun şi pentru imaginea municipiului Suceava. Cei care au precontracte pentru apartamente nu au achitat niciun leu până acum la Primărie. I-am notificat că până la data de 31 martie trebuie să se prezinte la primărie pentru a achita un avans de 30%. Am fcut şi un grafic de eşalonare al plăţilor. Urmează trei rate de câte 20% şi ultima rată este de 10%. Aceste rate vor fi stabilite în funcţie de stadiul fizic de executare al lucrărilor. Evident, cei care nu vor achita aceste sume până la sfârşitul lunii riscă să le fie rezilitate contrctele. Vom purta discuţii şi în Consiliul Local pentru a vedea ce trebuie făcut", a explicat Ion Lungu.

Ropotă a păgubit bugetul de stat cu aproape 900 de milioane de lei vechi


• constatarea aparţine Curţii de Conturi Suceava • suma reprezintă cheltuielile cu trimiterea somaţiilor la agenţii economici la care s-a demarat executarea silită, care trebuiau recuperate de la aceştia • directorul DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a preferat însă ca aceste sume să fie suportate de instituţia pe care o diriguieşte, fiind trecute la cheltuielile poştale • pentru aceasta, Ropotă a fost sancţionat de Curtea de Conturi cu o amendă de 30 de milioane de lei vechi
Controlorii financiari ai Curţii de Conturi Suceava au demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, care sunt adevăratele performanţe manageriale ale directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă. Conform rezultatelor verificărilor conturilor de execuţie efectuate de Curtea de Conturi la DGFP, directorul executiv, în calitate de ordonator de credite, a prejudiciat bugetul statului cu peste 894 de milioane de lei vechi, mai precis 89.452,3 RON.
Suma reprezintă cheltuielile cu trimiterea somaţiilor la agenţii economici la care s-a demarat executarea silită aferente anului 2007, care trebuiau, potrivit legii, recuperate de la aceştia. Directorul DGFP Suceava a preferat însă ca aceste sume să fie suportate de instituţia pe care o dirguieşte, fiind trecute la cheltuielile poştale. Pentru această importantă gafă managerială, Petrică Ropotă a fost sancţionat de Curtea de Conturi cu o amendă de 30 de milioane de lei vechi.
Astfel, în contul de execuţie încheiat pentru anul 2007, la categoria "poştă, telecomunicaţii, radio, internet", s-au înregistrat plăţi nete de 5,97 miliarde lei vechi - 597.876 RON. Din verificările efectuate s-a constatat faptul că din aceste plăţi totale efectuate în cursul anului trecut s-au efectuat şi plăţi ale unor servicii reprezentând cheltuieli ocazionate de desfăşurarea procedurii de executare silită a creanţelor fiscale, respectiv cheltuieli pentru comunicarea somaţiei. Prin defalcarea cheltuielilor cuprinse în contul de execuţie reprezentând plăţi către Compania Naţională Poşta Română, în vederea determinării valorii cheltuielilor ocazionate de desfăşurarea procedurilor sus - amintite, s-a stabilit că în anul care a trecut au fost trimise un număr de 32.551 de somaţii, în valoare totală de 89.452,3 lei. Controlorii financiari au explicat că în mod eronat aceste cheltuieli au fost angajate şi efectuate la capitolul 51.01 - "Autorităţi publice şi acţiuni externe" şi nu la capitolul 54.01 - "Alte servicii publice generale, articol bugetar 20.30.09 - "Executarea silită a creanţelor bugetare".
• în loc să adune bani la buget, Ropotă toacă bugetul
Întrucât, conform articolului 141, alineatul (1) din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2007, executarea silită începe prin comunicarea somaţiei, cheltuielile aferente transmiterii somaţiei în vederea stingerii creanţelor bugetare reprezintă cheltuieli de executare silită, care sunt în sarcina debitorului. În acest fel, suma de 89.452,3 lei, cheltuieli ocazionate cu desfăşurarea procedurii de executare silită, reprezintă cheltuieli angajate şi efectuate în mod ilegal, întrucât acestea au fost angajate din bugetul de stat, fără a fi recuperate în contul cheltuielilor de excutare silită, care se fac venit la bugetul de stat. În plus, organele de executare din cadrul DGFP Suceava nu au întocmit documentele care să ateste că aceste cheltuieli ocazionate pentru transmiterea somaţiilor au fost efectuate în scopul executării silite, deşi sumele care se încasează ca urmare a transmiterii somaţiilor sunt luate în calcul la constituirea fondului de stimulente, ca şi sume încasate în cadrul procedurii de executare silită. Controlorii Curţii de Conturi au apreciat că au fost încălcate cu responsabilitatea lui Ropotă, mai multe prevederi legale - articolul 14 alineatul (1) şi (2) din Legea nr. 500 din 11 iulie 2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare; articolul 165, alinetul (1), (2) şi (5) din Ordonanţa nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la 1 ianuarie 2007; articolul 165, alineatele (1), (2) şi (5) din aceeaşi Ordonanţă 92; punctul 164.1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.050 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG 92/2003; articolul 1, litera a) din Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1.954 din 16 decembrie 2005 pentru aprobarea clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice.
Consecinţa angajării şi efectuării cheltuielilor privind desfăşurarea procedurii de executare silită - procedură iniţiată prin transmiterea somaţiilor, în vederea stingerii creanţelor bugetare, fără a fi recuperate de la debitori în contul cheltuielilor de executare silită, care se fac venituri la bugetul de stat a condus la efectuarea de plăţi ilegale în cuantumul amintit.
• Ropotă a primit amenda maximă, fiindcă abaterea constatată are caracter de continuitate
Persoana răspunzătoare pentru abaterea financiară constatată este, spun controlorii Curţii de Conturi, Petrică Ropotă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, în calitate de ordonator de credite în conformitate cu atribuţiile conferite de prevederile articolului 22, alineatul (2) leterele a-c din Legea 500/2002 privind finanţele publice.
Nerespectarea prevederilor articolului 14 alin (2) din Legea 500/2002, cu modificările ulterioare, constituie contravenţie potrivit articolului 72, alineatul (1), litera a) din acelaşi act normativ şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei, conform articolului 72 alineatul (2) din acelaşi act normativ. De asemenea, neprespectarea prevederilor articolului 22 alineat (2) din Legea 500/2002 privind finanţele publice constituie contravenţie potrivit articolului 72 alineat (1) litera c) , care se sancţionează cu amendă de la 2000 la 3000 de lei.
Întrucât abaterea constatată are caracter de continuitate, fiindcă nici în prezent nu au fost constituite venituri la bugetul de stat prin recuperarea cheltuielilor de executare silită, în timpul controlului, Petrică Ropotă a fost sancţionat cu amendă de 3000 de lei (30 de milioane de lei vechi) în baza articolului 72, alineat (1), litera c) din Legea 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Precum se ştie, controlul Curţii de Conturi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice este în derulare, de la o zi la alta controlorii descoperind noi şi noi abateri, care mai de care mai grave. Zilele acestea vor fi depuse împotriva lui Petrică Ropotă cel puţin trei sesizări penale, care au ca obiect modul în care a gestionat afacerile Perla Rădăuţilor, Bucovina Ecoterm Gaz, achiziţionarea unor sedii de unităţi financiare locale, dar şi alte abateri, prezentate pe larg în numărul de sâmbătă al cotidianului Obiectiv de Suceava.

Gavril Mîrza solicită poliţiştilor suceveni să rămână apolitici


Politica




Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Suceava, Gavril Mîrza, a făcut luni, un apel la şeful Poliţiei Judeţului Suceava, Nicuşor Todiruţ, pentru „aplicarea legii în mod unitar pentru toate partidele politice”. Liderul social-democraţilor suceveni a spus luni, într-o conferinţă de presă, că face apel la Nicuşor Todiruţ „pentru a aplica legea cu aceeaşi unitate de măsură pentru toate partidele”, legându-se direct de incidentul de la Cornu Luncii, când candidatul PSD pentru Primărie, Gheorghe Fron, a fost amendat cu 10.000.000 de lei vechi pentru că a organizat o şedinţă în faţa Căminului Cultural din localitate, în condiţiile în care primarul în funcţie i-a refuzat organizarea acesteia în Cămin, pe motiv că vor începe lucrările de reconstrucţie.

Gavril Mîrza a mai spus că, în condiţiile în care Poliţia nu-şi va face treaba în egală măsură pentru toţi participanţii la alegerile locale, va merge prin a demasca toate acţiunile de „protecţie a Poliţiei” pe care le va sesiza.

„Altfel, voi face toate demersurile pentru a arăta modul în care se comportă organele de Poliţie. I-aş ruga pe poliţişti să rămână apolitici”, a mai spus preşedintele PSD.


Acuze grave la adresa primarului Sucevei, Ion Lungu, în "Afacerea Sugativa"



Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, candidat la funcţia de primar al municipiului Suceava, face dezvaluiri legate de ceea ce el numeste „Afacerea Sugativa”, în care bani din Programul "Termoficarea" ar fi ajuns la firma fratelui geamăn al primarului Ion Lungu, transmite corespondentul AMOS News.

Ovidiu Donţu susţine ca firma "Pro Tehnica", aparţinând lui Constantin Lungu, a efectuat lucrări în subantrepriză la modernizarea punctului termic Obcini 3, pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi. „După ce s-au făcut tot felul de jonglerii cu câştigătorul licitaţiei, pe modelul licitaţiei de la Drumuri, pentru a câştiga o firmă din afara Sucevei, câştigătorul a fost desemnat firma SAEM Bucureşti. Aceasta, chipurile pentru buna desfăşurare a lucrărilor, a luat în subantrepriză firma "Pro Tehnica", al cărui unic asociat şi administrator este Constantin Lungu, fratele geamăn al primarului Ion Lungu, si care face parte si din Consiliul de Administraţie la ACET”, a afirmat Donţu. El a spus că sucevenii trebuie să cunoască răspunsurile la o serie de întrebări pe care i le-a adresat primarului Lungu.

Donţu l-a întrebat pe Lungu din ce lucrări ale bugetului public a realizat firma "Pro Tehnica" o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei vechi, în 2006, cu şapte angajaţi, şi care a fost cifra de afaceri în 2007, anul în care s-au desfăşurat lucrările de reabilitare a punctului termic Obcini 3. Sucevenii sunt interesaţi, a spus Donţu, să afle câte din cele 30 de miliarde de lei vechi, alocate pentru Obcini 3, a cheltuit firma "Pro Tehnica" şi cât din această sumă a fost virată în 2007 pentru lucrări executate în 2008.

De asemenea, liderul social-democrat întreabă de ce Constantin Lungu conduce lucrările la Obcini 3, de ce s-au folosit materiale de proastă calitate la îmbinarea conductelor de termoficare şi câte din lucrările la şcolile Sucevei sunt luate în subantepriză de firma acestuia? „ În Suceava, băieţii deştepţi sunt doi: fraţii Lungu”, a completat Donţu.

„Restanţieri în faţa suporterilor”


nicolau2.jpgCetatea Suceava revine astăzi pe Areni după două etape in care nu a cunoscut gustul victoriei. Trupa antrenată de Marian Pană va infrunta pe teren propriu, incepând cu orele 15.30, formaţia CFR Paşcani, intr-o partidă contânt pentru runda a XXIII-a din liga a III-a. “Ne dorim să facem un joc bun care să ne aducă victoria, întrucât am rămas oarecum restanţieri la acest capitol faţă de publicul de pe Areni. Deşi mă nemulţumeşte nivelul de exprimare al echipei în acest moment, am încredere că jucătorii vor arăta o cu totul altă faţă în întâlnirea cu CFR Paşcani”, declara antrenorul Cetăţii inaintea meciului de astăzi. Gazdele nu vor putea miza in aceasta etapa pe serviciile a cinci jucători: Vasilică Dicher şi Cristian Pandele sunt in continuare accidentaţi, in timp ce căpitanul Marian Nicolau, Marius Onciu şi Ovidiu Halip sunt ţinuţi departe de gazon de numărul mare de cartonaşe galbene. Partida va fi arbitrată de o brigadă formată din Ionuţ Nacu din Roman, la centru, ajutat la cele două margini de Vladimir Urzică şi Ovidiu Găleată, ambii din Piatra Neamţ. In jocul tur, galben-albaştrii s-au impus la Paşcani cu un categoric scor de 3-0.

Donţu dezvăluie „Afacerea Sugativa”

Atac



Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, dezvăluie ceea ce el a denumit „Afacerea Sugativa”, în care bani din programul Termoficarea ar fi ajuns la firma fratelui geamăn al primarului Ion Lungu. Donţu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că firma Pro Tehnica aparţinând lui Constantin Lungu a efectuat lucrări în subantrepriză la modernizarea punctului termic Obcini 3 pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi. „După ce s-au făcut tot felul de jonglerii cu câştigătorul licitaţiei, pe modelul licitaţiei de la drumuri, pentru a câştiga o firmă din afara Sucevei, câştigătorul a fost desemnat firma SAEM Bucureşti. Aceasta, chipurile pentru buna desfăşurare a lucrărilor, a luat în subantrepriză firma Pro Tehnica al cărui unic asociat şi administrator este Constantin Lungu, fratele geamăn al primarului Ion Lungu, care este şi în Consiliul de Administraţie la ACET”, a explicat Donţu.El a spus că sucevenii trebuie să cunoască răspunsurile la o serie de întrebări pe care i le-a adresat primarului Lungu. Donţu l-a întrebat pe Lungu din ce lucrări ale bugetului public a realizat firma Pro Tehnica o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei vechi, în 2006, cu şapte angajaţi şi care a fost cifra de afaceri în 2007, anul în care s-au desfăşurat lucrările de reabilitare a punctului termic Obcini 3. Sucevenii sunt interesaţi, a spus Donţu, să afle câte din cele 30 de miliarde de lei vechi alocate pentru Obcini 3 a cheltuit firma Pro Tehnica şi cât din această sumă a fost virată în 2007 pentru lucrări executate în 2008. De asemenea, liderul social democrat întreabă de ce Constantin Lungu conduce lucrările la Obcini 3 şi de ce s-au folosit materiale de proastă calitate la îmbinarea conductelor de termoficare şi câte din lucrările la şcolile Sucevei sunt luate în subantepriză de firma acestuia. „ În Suceava băieţii deştepţi sunt doi: fraţii Lungu”, a mai spus Donţu.