marți, 8 aprilie 2008

Prefectul de Suceava respinge acuzaţiile de partizanat politic aduse de PSD

Infirmare



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a respins, marţi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile aduse de PSD, de partizanat politic, arătând că el doreşte să se plaseze în afara jocurilor politice în această perioada preelectorală.

Onofrei a spus că i-a rugat pe competitori să evite atragerea Prefecturii în acţiunile politice şi că se simte obligat să răspundă PSD întrucât acuzaţiile care i s-au adus, de partizanat politic, sunt "grave".

Prefectul de Suceava a spus că a fost sesizat că directorul adjunct al ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi că a constatat că acesta a încălcat deontologia profesională şi că poate fi acuzat chiar de abuz în serviciu.

El a mai spus că directorul său de cabinet nu se ocupă de campania electorală a niciunui candidat şi a subliniat că acesta a primit prime potrivit legislaţiei, de aproape 300 de lei în 2006 şi de aproximativ 500 de lei în 2007.

Onofrei a apreciat că vicepreşedintele PSD Suceava fabulează când vorbeşte de existenţa unui raport al Curţii de Conturi în care să fie identificate prime către directorul de cabinet în sumă de 238 de milioane de lei.

Potrivit prefectului, ultimul raport al Curţii de Conturi nu a evidenţiat nereguli în activitatea Prefecturii şi i-a dat descărcare de sarcină.

Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a cerut, luni, demisia "la pachet" a prefectului şi directorului lui de cabinet şi a anunţat că va informa despre această situaţie atât Guvernul, cât şi Corpul de Control al premierului.

Vicepreşedintele PSD Suceava a mai spus că directorul de cabinet al prefectului, Iuri Gagarin Costache, ar fi primit prime de 238 de milioane de lei vechi, potrivit unor extrase din ultimul raport al Curţii de Conturi privind activitatea Prefecturii.

Cinci localităţi sucevene vor avea parteneri în Italia

Colaborare



Patru comune şi un oraş din judeţul Suceava vor încheia acorduri de parteneriat cu localităţi din regiunea italiană Abruzzo. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada 9 – 13 aprilie a.c., în judeţul Suceava se va afla o delegaţie oficială din partea regiunii Abruzzo, unul din obiectivele acestei vizite fiind şi finalizarea procedurilor în vederea înfrăţirii dintre localităţile sucevene şi unităţile administrative din Italia. Mîrza a explicat că partenerii italieni sunt interesaţi de dezvoltarea relaţiilor cu oraşul Frasin, precum şi autorităţile locale din Suceviţa, Gălăneşti, Panaci şi Dorna Candrenilor. În acelaşi timp, Gavril Mîrza, a precizat că din delegaţia italiană vor face parte şi şase antreprenori, care sunt interesaţi să stabilească relaţii comerciale cu agenţii economici din judeţul Suceava. Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că în condiţiile în care judeţul Suceava şi regiunea Abruzzo au încheiat un acord de parteneriat, pe parcursul vizitei oficialilor italieni vor fi analizate şi proiectele care sunt sau urmează să fie realizate împreună. Gavril Mîrza a făcut referire la proiectele „Carnis”, prin care se urmăreşte identificarea unei rase de bovine de carne care să fie certificată ca fiind marca „Bucovina”, precum şi stabilirea zonei în care ar putea fi crescută această rasă, sau „Cartofo de sămânţă”, prin care se urmăreşte ca producătorii din judeţul Suceava să aibă posibilitatea să vândă atât cartofi de sămânţă, cât şi cartofi de consum pe piaţa italiană. Mîrza a mai spus că un alt proiect important pentru judeţul Suceava este „Hanurile Europei Rurale”, care are ca obiectiv promovarea zonei rurale prin produse specifice şi oferte turistice, în cadrul unei reţele proprii de hanuri, construite în România, Italia, Elveţia şi Franţa.

Primarul Lungu nu vrea „băieţi deştepţi” în bazarul Suceava

Preocupare



Primarul de Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat, marţi, preocuparea pentru viitorul bazarului din Lunca Sucevei şi i-a asigurat pe comercianţii care îşi desfăşoară activitatea aici că este foarte interesat să asigure un loc de muncă „celor mulţi din bazar”.În acest context, Lungu l-a acuzat de demagogie pe contracandidatul său de la PSD, Ovidiu Donţu şi i-a transmis acestuia că singurul interes pe care l-a arătat în legătură cu soarta bazarului, în cei 4 ani de mandat de consilier local, a fost doar cel legat de schimbarea modului de administrare. Astfel, Ion Lungu a spus că nu numai că Donţu nu s-a numărat printre consilierii care au votat pentru modernizarea bazarului, dar a şi propus, încă din noiembrie 2004, schimbarea formei de administrare, de la închiriere la concesiune. „Concesiunea se poate face doar prin licitaţie publică şi comercianţii din bazar nu pot fi asiguraţi că vor lua suprafeţele pe care au chioşcurile. Este o şmecherie ieftină prin care băieţii deştepţi, clientela PSD, să ajungă în bazar”, a declarat, în conferinţă de presă, Ion Lungu. Acesta a spus că modernizarea acestui complex comercial a fost decisă de primărie pe de o parte pentru a asigura condiţii civilizate celor care lucrează acolo şi pe de altă parte pentru a obţine autorizarea bazarului, din punct de vedere a condiţiile de mediu impuse de normele europene.„Pe mine mă interesează ca în bazar să fac un soi de protecţie socială, să putem asigura un loc celor mulţi din bazar. Concesiunea înseamnă licitaţie publică, poate să vină un băiat isteţ de la Bucureşti şi să concesioneze tot bazarul. Licitează şi nu ai ce să-i faci. Mă interesează soarta celor mulţi, de a asigura un loc de muncă celor mulţi din bazar”, a mai spus primarul Ion Lungu.

Gospodărie distrusă, din cauza unui foc lăsat nesupravegheat

Flăcări cât casa



Un foc lăsat nesupravegheat, aprins lângă şura unui sătean din comuna Grăniceşti, a dus la izbucnirea unui devastator incendiu, flăcările transformând în scrum bunuri în valoare de aproximativ 20.000 de lei.Nefericitul eveniment s-a petrecut luni seară, în jurul orei 18:50. La acea oră, printr-un apel telefonic la 112, Garda de Intervenţie Siret a fost anunţată că la gospodăria lui Ion M., în vârstă de 47 de ani, din Grăniceşti, a izbucnit un incendiu. În momentul în care pompierii au ajuns la faţa locului, flăcările cuprinseseră deja acoperişul şurii şi al adăpostului de animale, existând pericolul propagării la casa de locuit, la anexe şi alte două locuinţe învecinate.În cele din urmă, pompierii au reuşit să limiteze pagubele, incendiul fiind lichidat în jurul orei 22.30. „Din primele cercetări a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în aer liber, lăsat nesupravegheat. Au fost salvate trei animale, casa de locuit şi anexa, două gospodării învecinate, bunuri în valoare de aproximativ 200.000 de lei”, a declarat căpitan Dan Baltaru, ofiţerul de informare şi relaţii publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Suceava.

CJ Suceava a realizat investiţii de 8.534 miliarde de lei vechi

Raport



Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a anunţat că valoarea investiţiilor derulate prin instituţia pe care o conduce, în toate localităţile judeţului, se ridică la suma de 8.534 miliarde de lei vechi. Mîrza a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, un bilanţ al realizărilor din ultimii ani, raport care prezintă pe larg toate investiţiile realizate în comunele, municipiile şi oraşele judeţului din fonduri de la Consiliul Judeţean sau obţinute cu aportul acestei instituţii. Şeful administraţiei judeţene a spus că administraţia judeţeană a implementat sau are în curs de implementare proiecte de peste 400 milioane de euro. „Realizarea proiectelor s-a făcut cu aportul Consiliului Judeţean Suceava şi a lui Gavril Mîrza. Am văzut că în ultima perioadă de timp au apărut tot felul de idei de proiecte. Mă bucur că ele există, dar de multe ori ele au esenţa lor de răutate. Noi venim acum cu prezentarea proiectelor concrete, care s-au realizat efectiv. Şi nu consider că este normal să ne bălăcărim în continuare în stil fluturist pentru că nu e pe placul sucevenilor”, a declarat Gavril Mîrza. El a amintit că printre proiectele susţinute de Consiliul Judeţean Suceava se numără „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, cele 114 proiecte SAPARD realizate în judeţ, Centrul Economic Bucovina Suceava – 5 milioane de euro, modernizarea parcărilor la 12 mănăstiri – 2,5 milioane de euro, proiectul SAMTID – 12,9 milioane de euro. „O altă problemă pe care o am în vedere este obţinerea finanţării în vederea modernizării Aeroportului Suceava, o investiţie extrem de importantă pentru judeţul Suceava. Şi mă preocupă obţinerea acestei finanţări, care ar putea să ajungă la peste 50 milioane de euro”, a încheiat Mîrza.

Lungu, ultimul cuvânt la lista candidaţilor PDL pentru Consiliul Local Suceava

Decisiv



Lista de candidaţi PDL la Consiliul Municipal Suceava, aprobată marţi în Biroul Permanent al Organizaţiei Municipale, a fost supervizată de candidatul partidului la Primăria Suceava, Ion Lungu. Lungu a apreciat, într-o conferinţă de presă, că lista este “echilibrată, reprezentativă, fiind reprezentate toate cartierele, aproape toate profesiile, inclusiv comercianţii din bazar, organizaţiile de femei, tineret şi studenţi”. Lungu a declarat că au fost aleşi candidaţii pentru toate cele 23 mandate de consilieri municipali şi cei 6 de rezervă. PDL Suceava îşi propune ca la alegerile locale din iunie să câştige minim 10 mandate de consilier.În ceea ce priveşte situaţia politică a primarului Ion Lungu, acesta a spus că încă este membru PNL deoarece foştii săi colegi de partid nu l-au înştiinţat în scris că l-ar fi exclus, iar implicarea sa în stabilirea listelor pentru Consiliul Local a fost în calitate de candidat la funcţia de primar şi nu de preşedinte de organizaţie, aşa cum se speculează. Totodată, el a precizat că nu a „tulburat apele la PDL” şi nu a venit cu colegi din PNL pe care să-i impună pe liste. „Chiar dacă au fost foarte mulţi doritori să mă urmeze din PNL, n-am încurajat acest lucru tocmai pentru a da şansa celor care au muncit în PDL să poată obţine un post de consilier. Cei din PNL ar fi dorit un post de consilier, dar n-am putut să fac acest lucru din respect pentru oamenii pe care i-am găsit aici şi care au muncit în PDL. N-am venit să destabilizez PDL, am venit să închegăm o echipă şi să câştigăm alegerile. În afară de fratele meu, nu am venit cu alţi oameni”, a spus primarul. Întrebat asupra motivelor care la+u dus la PNL, Lungu a răspuns: „Cariera mea politică va fi strâns legată de a lui Gheorghe Flutur. Voi rămâne până la capătul carierei mele politice alături de Gheorghe Flutur”.

Austriecii vor să modernizeze în totalitate spitalul din Rădăuţi

Sprijin



Spitalul municipal din Rădăuţi ar putea fi modernizat, în totalitate, cu sprijin austriac. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, care a precizat că primarul din Viena, Michael Häupl, a dat asigurări că va căuta soluţii astfel încât să asigure modernizarea şi dotarea cu aparatură medicală a unităţii spitaliceşti din Rădăuţi. Luni, Michael Häupl a anunţat că, în maxim două luni, un salariat al primăriei din Viena va veni în acest municipiu pentru a face un inventar cu toate necesităţile spitalului. „La finalul discuţiilor oficiale, primarul din Viena a dat asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a găsi şi colaboratori pentru renovarea întregului spital din Rădăuţi”, a declarat Gavril Mîrza. Şeful administraţie judeţene a mai adăugat că primarul Vienei şi-a exprimat disponibilitatea de a găsi soluţii şi pentru asigurarea unor autospeciale pentru modernizarea serviciului de descarcerare şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Primarul Vienei, Michael Häupl, a participat, luni, la deschiderea oficială a noii secţii de urgenţă din spitalul rădăuţean, modernizată cu sprijinul omului de afaceri Gerald Schweighofer, şi al primăriei din capitala Austriei. La acest eveniment, Gerald Schweighofer, împreună cu primarul Vienei au mai donat spitalului din Rădăuţi un ecograf portabil cu soft-ul aferent, un aparat nou de măsurare a tensiunii, a ritmului cardiac şi un monitor de supraveghere a funcţiilor vitale.

Tinere căutate de părinţi, cu ajutorul Poliţiei

Dispărute



Două tinere în vârstă de 18 ani sunt căutate de părinţi, cu ajutorul Poliţiei. Ioana-Mihaela Sandu, din satul Holdiţa, oraşul Broşteni, şi Gabriela Murariu, din comuna Hânţeşti, au dispărut de acasă de câteva săptămâni. Cum cele două tinere nu s-au întors până în prezent, familiile acestora au cerut sprijinul poliţiştilor compartimentului „Urmăriri” din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale pentru a-şi găsi odraslele.Ioana-Mihaela Sandu a fost văzută ultima oară la 23 martie a.c. Tânăra, care nu este la prima escapadă, le-a spus părinţilor că pleacă la discotecă şi nu s-a mai întors. Gabriela Murariu nu a mai dat pe acasă de la începutul lunii martie a.c., una dintre variante fiind aceea că tânăra a plecat în străinătate.„Persoanele care pot da relaţii cu privire cu privire la cele două tinere dispărute sunt rugate să sune la tel. 0230 / 203161, 0230 / 203165 sau să ia legătura cu orice unitate de poliţie”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Incendiu la bloc, din cauza unui televizor

Scurt circuit electric



Pompierii din municipiul Câmpulung Moldovenesc au intervenit, luni după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc din localitate, din cauza unui scurt circuit electric la un televizor.Luni, în jurul orei 14.10, pompierii au fost anunţaţi că într-un apartamentul lui Aurel M. a izbucnit un incendiu. La sosirea gărzii de intervenţie, incendiul se manifesta la dormitorul apartamentului, existând pericolul de propagare la întreaga locuinţă şi apartamentele învecinate.Pompierii au reuşit să stingă în câteva minute flăcările, valoarea pagubelor fiind estimată la circa 10.000 de lei. Au ars elemente de mobilier, articole de îmbrăcăminte, un televizor, o uşă, stolerie geamuri, iar din primele cercetări a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza unui scurt electric provocat de un televizor lăsat sub tensiune, nesupravegheat, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Cele mai înjurate femei din Suceava

Prin telefon



Operatoarele de la 112 au ajuns să fie cele mai înjurate femei din Suceava, multe dintre zecile de mii de apeluri false primite lună de lună fiind condimentate cu înjurături.

Potrivit statisticilor Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale (n.r. - autoritatea competentă să instaleze, să opereze, să întreţină şi să menţină, la nivelul judeţului, sistemul 112), în primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat nu mai puţin de 174.055 de apeluri telefonice (ianuarie -61.984, februarie -55.397, martie -56.674), dintre care aproximativ 93% au fost neîntemeiate.

Pe lângă înjurături, operatoarele de la 112 au primit şi propuneri indecente din partea celor care şi-au făcut un adevărat hobby din a suna la numărul unic pentru preluarea apelurilor de urgenţă.

Un calcul simplu arată că în fiecare zi, operatoarele 112 au răspuns la circa 2000 de apeluri telefonice, dintre acestea doar o mică parte fiind sesizări reale, direcţionate apoi către Poliţie, Ambulanţă, Pompieri sau Jandarmi.

Şeful Oficiului de Telecomunicaţii Speciale, colonelul Mihai Dascălu, mărturiseşte că au fost situaţii în care, din cauza numărului mare de apeluri false, au fost preluate cu întârziere sesizările reale.

„Gândiţi-vă că sunt şapte-opt apeluri în acelaşi timp şi eu am două-trei operatoare pe tură. Le e imposibil să răspundă la toate odată. Am avut şi astfel de situaţii, nu multe, dar au fost”, declară colonelul Dascălu.

Metoda amenzilor, ineficientă

La aproape patru ani de la înfiinţare (n.r.-noiembrie 2004), liniile de la 112 Suceava continuă să fie ocupate de indivizi care au transformat serviciul apelurilor de urgenţă într-unul al glumelor proste, al injuriilor sau alarmelor false.

„Nu sunt numai copii, aşa cum s-ar putea crede, sunt şi oameni în toată firea”, explică şeful de la Telecomunicaţii Speciale.

Au fost cazuri, precizează colonelul Dascălu, când s-au primit mii de apeluri de pe acelaşi număr de telefon, într-un interval de câteva zile, când s-au reclamat violuri, bătăi, incendii, accidente etc., toate false, când s-a sunat la 112 doar pentru că apelantul nu găsea loc de cazare sau rămăsese fără benzină sau când elevi de şcoală generală au dovedit că ştiu să înjure mai ceva ca un adult.

Deşi poliţiştii au avertizat nu o dată că-i vor sancţiona pe toţi cei care au astfel de preocupări, mai ales că datele de identificare ale acestora sunt, în multe dintre cazuri, uşor de aflat, oamenii legii nu au reuşit să împartă amenzi tuturor „abonaţilor” 112, motiv pentru care aceştia continuă să le terorizeze pe angajatele serviciului de preluare a apelurilor de urgenţă.