• Brigada de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT, au efectuat verificări în rândul consumatorilor de substanţe stupefiante din municipiu, în urma unor articole pe această temă publicate de Obiectiv • concluzia - sucevenii doritori de senzaţii tari nu se droghează cu cocaină ori heroină, fiindcă nu au bani pentru astfel de produse • sunt în schimb campioni la utilizarea unor medicamente neaflate pe lista oficială a stupefiantelor, mult mai ieftine dar care, în asociere cu alcoolul, produc efecte similare celor oferite de "drogurile de lux" • pe ici pe colo, se mai consumă la Suceava canabis şi haşis, marfă adusă mai ales de la Iaşi
Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT a întreprins o serie de verificări a unor aspecte prezentate în ziarul Obiectiv de Suceava în perioada anterioară, prin care erau semnalate consumuri de medicamente ce pot fi procurate chiar şi fără reţetă din farmaciile sucevene şi care, în asociere cu alcoolul, produc consumatorilor senzaţii similare cu cele oferite de consumarea "drogurilor de lux", cum ar fi heroina sau cocaina.
Articolele apărute în ziarul Obiectiv au constituit un punct bun de plecare pentru o analiză mai aprofundată a fenomenului consumului de droguri în Suceava, concluzia principală fiind aceea că în judeţul nostru "consumul de droguri nu este atât de pregnant cum se susţine". Un ofiţer specialist pe droguri din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava a explicat că în judeţ, droguri serioase se consumă doar ocazional, este vorba despre canabis şi haşiş, şi acestea aduse din judeţele învecinate, mai ales din Iaşi. La mare cinste sunt însă o serie de medicamente care nu fac parte din categoria celor supuse regimului stupefiantelor, cum ar fi Tusin Forte, Rofedex, Ketamina şi Tantum Rosa şi care în combinaţie cu alcool, produc efecte asemănătoare consumului de stupefiante. Aceste medicamente, unele, cum este ketamina, folosită doar ca anestezic în domeniul veterinar, nu fac parte din categoria drogurilor aşa cum sunt ele descrise în Legea 143/2000 privind regimul stupefiantelor şi combaterea traficului de droguri.
Pe de altă parte, procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT, Marius Cazac, a explicat că Suceava nu este o piaţă pentru consumul de droguri de mare risc. Asta şi din cauza stării materiale a sucevenilor tentaţi în astfel de "aventuri". "Un gram de cocaină costă 100 de euro, direct la dealer. Puţini sunt cei care ar avea sau ar fi dispuşi să plătească această sumă", a explicat reprezentantul DIICOT. Atât reprezentantul Brigăzii de combatere a crimei organizate, cât şi cel al DIICOT au explicat că există o colaborare foarte bună cu Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean şi, până acum, de la constituirea structurilor DIICOT şi a centrelor zonale de combatere a crimei organizaţie de nu au fost semnalate cazuri de intoxicaţie cu droguri de mare risc. Cu excepţia unei situaţii oarecum hilare, în care patru tineri au consumat canbis fiert în lapte, cauză instrumentată de DIICOT la acea vreme şi mediatizată.
Urmare a articolelor publicate în Obiectiv au fost făcute investigaţii de către lucrătorii Brigăzii de combatere a crimei organizate constatându-se că farmaciile din municipiul Suceava respectă prevederile legale privind comercializarea medicamentelor cu conţinut stupefiant. Pe de altă parte, s-a constatat interesul unor tineri în consumul unor medicamente care nu sunt supuse controlului dar care în combinaţie cu alcoolul dau simptome asemănătoare consumului de droguri, cum am explicat mai sus.
Pentru a arăta buna colaborare pe această linie cu farmaciile, procurorul şef Marius Cazac a amintit despre un caz de anul trecut, când un individ din Paşcani a încercat să obţină de la o farmacie din Suceava diazepam fără reţetă iar pentru că a fost refuzat, s-a mulţumit şi cu un flacon de Tusin Forte. Situaţia a fost adusă imediat de către farmacist la cunoştinţa lucrătorilor din cadrul Brigăzii de combatere a crimei organizate care l-au descoperit pe individ într-un bar din municipiu, consumând Tusin Forte cu vodcă.
O altă concluzie la care au ajuns este aceea că tinerii care consumă astfel de substanţe prin localuri publice o fac fără complicitatea, acordul sau cunoştinţa administratorilor. Mai mult, consumatorii sunt constituiţi în grupuri reticente la orice nou venit, care nu acceptă în preajma lor pe oricine, de aici şi dificultatea de a-i surprinde în astfel de ipoztaze. Trebuie însă menţionat că nu pică sub incidenţa legii penale consumul unor medicamente de genul celor enumerate - Tusin Forte, Rofedex, Ketamina ori Tantum Rosa, dar cei care au devenit consumatori sunt în atenţia structurilor de crimă organizată şi antidrog pentru că sunt predispuşi, în perspectivă la creşterea interesului pentru consumul de substanţe care intră sub incidenţa legii.
vineri, 21 martie 2008
Tusin Forte, Rofedex, Ketamina şi Tantum Rosa, medicamente utilizate de sucevenii care vor să se drogheze
sursa: Obiectiv de Suceava