Aproape 300 de brichete care prezentau deficienţe de fabricaţie au fost retrase de pe piaţa suceveană de către Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.
În urma unui control derulat de inspectorii OJPC pe parcursul a trei zile, s-au constatat abateri grave la legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea brichetelor, şi potrivit directorului OJPC, Elena Oanea, „pe piaţă existau produse periculoase, mai ales pentru copii”.
Un sfert dintre agenţii economici verificaţi în cele trei zile de controale comercializau brichete care prezentau abateri de la legislaţia în vigoare, fapt care a dus la oprirea de la comercializare a 277 de brichete.
„Periculozitatea constă în faptul că produsele nu prezentau caracteristici de siguranţă pentru copii. De asemenea, la un operator economic (staţie de carburanţi) s-au identificat brichete fantezie, a căror comercializare este interzisă începând cu data de 11.03.2008”.
Pentru comercializarea de produse periculoase, inspectorii OJPC Suceava au aplicat operatorilor economici 17 amenzi contravenţionale, în cuantum de 68. 000 de lei şi trei sancţiuni contravenţionale cu avertisment.
40 de copii mor anual în UE din cauza brichetelor periculoase
Printre principalele abateri constatate, directorul Oanea a menţionat lipsa marcajelor obligatorii care trebuie aplicate pe brichete, lipsa declaraţiei de conformitate pe care producătorul trebuie să o anexeze în original la declaraţia vamală de punere în liberă circulaţie, lipsa rapoartelor de testare a rezistenţei brichetelor la acţionarea de către copii, lipsa instrucţiunilor de avertizare, a celor de umplere cu combustibil şi lipsa certificatului de garanţie.
„Rezultatele cercetărilor în urma accidentelor grave care au implicat focul, provocate de copii, sunt îngrijorătoare: 1.500 - 1.900 de cazuri de rănire şi 34 – 40 cazuri de deces, anual, în Uniunea Europeană, datorate utilizării brichetelor ca jucării de către copiii cu vârste fragede”, a declarat directorul OJPC Suceava, Elena Oanea.
Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a interzis comercializarea brichetelor fără elemente de siguranţă pentru copii şi a brichetelor fantezie, considerate atractive pentru cei mici prin design şi culoare.