miercuri, 25 iulie 2007

Canicula bagă autorităţile în viteză

Canicula bagă autorităţile în viteză


Chiar dacă ieri meteorologii au anunţat că avertizările cu Cod portocaliu se vor restrînge, moldovenii suferă în continuare din cauza căldurii excesive. Ca urmare a emiterii avertizării de Cod roşu, transmisă pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti, Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să ceară ajutor din alte judeţe, mai puţin afectate de canicula ucigătoare.

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, a trimis cinci ambulanţe în Ilfov. "Personalul medical care ia parte la această acţiune provine atît din Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Spitalul Judeţean Sf. Ioan cel Nou, cît şi de la Spitalul Municipal Rădăuţi", ne-a spus directorul ASP.

Pentru că majoritatea fîntînilor au secat sau apa a devenit nepotabilă, autorităţile ieşene au transportat în urmă cu două zile cu o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 5.000 de litri de apă potabilă la Cărbunari (Grajduri). Pompierii au venit în ajutorul sătenilor la cererea primarului, aşezarea fiind greu lovită de secetă.

Toropiţi de căldură

Căldura excesivă înregistrată la Cîmpulung Moldovenesc, l-a scos din minţi pe G.P. (50 de ani), cunoscut cu probleme psihice. Luni după-amiază, bărbatul a atacat cu o bucată de lemn o vecină, deranjat că femeia hrănea cîinii comunitari de pe lîngă bloc.

La Fălticeni, la punctele de prim ajutor amenajate în oraş au apelat, în ultimele zile, peste 50 de persoane pentru măsurarea tensiunii arteriale, iar alte 350 au primit apă minerală.

Căldura le-a dat mari bătăi de cap şi nemţenilor. În ultimele două zile, la Unitatea de Primire a Urgenţelor au ajuns 25 de pacienţi care au necesitat îngrijiri medicale. Din fericire, nu au fost cazuri grave. A fost vorba despre insolaţii uşoare şi spasmofilii care au creat disconfort persoanelor de toate vîrstele.

Căldura sporeşte numărul controalelor

Temperaturile extreme nu îi opresc însă pe reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani să verifice modul în care angajatorii respectă legea, dacă au asigurat apă minerală angajaţilor şi dacă au scurtat programul de lucru. "Au fost controlaţi 44 agenţi economici. Nu s-a dat nici o amendă, doar 25 avertismente şi s-au dispus 111 măsuri. În principal, agenţii economici deşi aveau aer condiţionat, climatizarea era ineficientă, nu toate unităţile controlate aveau duşuri. În general am pus accent pe unităţile de construcţii, fabricile de pîine, de confecţii, acolo unde sînt mai mulţi angajaţi şi se lucrează în aer liber sau în condiţii de căldură", ne-a spus şefa ITM, dna Silvia Pasat.

La Bacău, inspectorii ITM au fost necruţători şi au avertizat spitalele de stat, unde există un risc de îmbolnăvire sporit. "Datorită agenţilor biologici şi a expunerii prelungite la unii factori patogeni, personalul medical este supus unui pericol continuu de îmbolnăvire, în absenţa unor măsuri prevenitive de evaluare a riscurilor", ne-au spus reprezentanţii ITM.

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în colaborare cu Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Autoritatea pentru Sănătate Publică, desfăşoară o serie de controale pe linia pe linia calităţii alimentelor. "Nu recomandăm îngheţarea şi decongenlarea alimentelor, operaţiunea putînd duce la apariţia toxinei botulinice", a spus dl Dulgheru, adăugînd că fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine, existînd riscul apariţiei hepatitei sau meningitei.

• • •

Centrul Meteorologic Regional Moldova a comunicat faptul că temperaturile vor mai scădea, se vor înregistra intensificări ale vîntului care, în unele zone, vor avea caracter de vijelie, descărcări electrice şi ploi torenţiale, mai ales în zonele de munte, unde se aşteaptă şi grindină. (ASIS)

0 comentarii: