vineri, 13 iulie 2007

Cercetati penal, dupa ce au defrisat o padure a ocolului silvic bisericesc

Cercetati penal, dupa ce au defrisat o padure a ocolului silvic bisericesc

13 Iulie 2007

De pe o suprafata de 9,4 hectare, in comuna Straja, Suceava, s-au taiat ilegal aproximativ 1.650 de metri cubi de lemn, ramanand pe picior, cu putine exceptii, doar arborii fara valoare economica, transmite corespondentul ROMPRES.

Comisarii Garzii Financiare (GF) Suceava au finalizat, joi, o parte dintre verificarile incepute in primavara acestui an la SC ILIFOREST SRL Straja, firma suspectata ca a exploatat ilegal mii de metri cubi de masa lemnoasa din padurile Ocolului Silvic Bisericesc Ilisesti, in parcelele administrate de acesta in zona Straja.

Comisarii GF au constatat ca societatea a livrat peste 1.600 de metri cubi de busteni fara documente de provenienta numai dintr-o singura partida, situata pe raza comunei Straja. Din parcela verificata au fost extrasi, in total, 3.054 metri cubi, din care numai 1.430 de metri cubi au fost exploatati legal.

Valoarea totala a lemnului taiat si valorificat ilegal este de peste 3,4 milioane de lei. In luna mai, Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Emirel Dumitru Lazar, fost padurar la cantonul silvic Straja al Ocolului Silvic Bisericesc "Bucovina Verde" si, ulterior, sef de district in cadrul ocolului, precum si impotriva patronului firmei ILIFOREST COM SRL, Ilie Chira. Cei doi sunt urmariti penal pentru taiere ilegala de arbori si delapidare, respectiv taiere ilegala de arbori si complicitate la delapidare. Alaturi de acestia, sunt cercetati penal, in baza actelor de control puse la dispozitie de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Suceava, padurari si persoane de decizie din cadrul Ocolului Silvic Bisericesc "Bucovina Verde", care si-au asumat gestionarea fondului silvic de pe raza comunei Straja, dar si din alte localitati ale judetului, unde parohii si alte unitati de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor au in proprietate paduri. Pentru ca valoarea prejudiciului depaseste doua milioane de lei, procurorii au apreciat ca, impotriva acestora, urmarirea se va face prin prisma prevederilor articolului 215 indice 1, din CP, privind delapidarea, alineatul doi - in forma agravanta.

0 comentarii: