vineri, 13 iulie 2007

Situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului

Raportul privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului se referă la intervalul 12 iulie, ora 7.00 - 13 iulie, ora 7.00.

Situatia hidrometeorologica

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre, din 13.07.2007, ora 06.00

Rauri: Debitele au fost in crestere datorita precipitatiilor cazute in interval si propagarii pe raurile din bazinele: Viseu, Iza, Tur, Suceava, Moldova si numai prin propagare pe Siret, cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii si inferioare ale Somesului, Crisului Negru, Crisului Alb, Muresului, Oltului, Argesului, Ialomitei, Buzaului, Trotusului, Bistritei Barladului, Jijiei si Bahluiului si pe cursurile inferioare ale Timisului, Ariesului, Tarnavelor, Putnei si Rm. Sarat si stationare pe celele din bazinul Vedea si spatiul hidrografic Dobrogea. Pe celelalte rauri debitele au fost in scadere.

In interval s-au depasit Cotele de atentie pe raurile la statiile hidrometrice: Asau-Asau (150+8)-jud.BC, Iza-Sacel (80+22) si Stramtura (200+53) ambele in MM si Salauta-Romuli (80+15)-BN.

Debitele vor fi in scadere, exceptand raurile din bazinul Vedea si cele din Dobrogea unde vor fi stationare si cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor: Somes, Mures, Siret si cursurile inferioare ale Crisului Negru, Crisului Alb, Ialomitei si afluentilor de dreapta ai Siretului unde vor fi in crestere prin propagare.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atentie.

Dunare: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 12.07.-13.07.2007 a fost in crestere (3900 mc/s), situandu-se sub media multianuala a lunii iulie (5500 mc/s).

Aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Calarasi si in scadere pe sectorul Cernavoda-Tulcea.

Nivelurile se situeaza sub Cotele etiajului navigabil la statiile hidrometrice: Giurgiu cu 23 cm, Cernavoda cu 22 cm si Oltenita cu 22 cm.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar.

Aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe tot sectorul.

Nivelurile se vor situa sub Cotele etiajului navigabil la statiile hidrometrice: Giurgiu cu 4 cm si Cernavoda cu 17 cm.

Avertizarea hidrologica se anuleaza.

Situaţia meteorologică în intervalul 12.07.2007, ora 09 – 13.07.2007, ora 06

In tara vremea a continuat sa se raceasca in zonele extracarpatice si in estul Transilvaniei, dar s-a incalzit in restul tarii. Cerul a fost noros ziua in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei unde innorarile au fost temporare. Noaptea cerul a devenit mai mult senin. A plouat, mai ales cu caracter de aversa si s-au semnalat descarcari electrice in Maramures, Crisana si in cea mai mare parte a Transilvaniei si a Dobrogei, local in Banat si Moldova si izolat in Muntenia si Oltenia. In zona localitatii Sicula, jud. Arad a cazut grindina. Cantitatile de apa cazuta pana la ora 03 au masurat pana la 13 l/mp in Crisana (Chisineu Cris), 12 l/mp in Maramures (Sighetu Marmatiei), 10 l/mp in Transilvania (Alba Iulia si Huedin), 6 l/mp in Muntenia (Ploiesti) si Dobrogea (Cernavoda), 4 l/mp in Moldova (Radauti) si Banat (Lugoj) si sub 1 l/mp in Oltenia. Vantul a prezentat unele intensificari in Dobrogea, Oltenia, sudul Transilvaniei si la munte, iar la Vf. Penteleu a luat aspect de vijelie. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 14 grade la Ocna Sugatag si 28 de grade la Giurgiu, iar la ora 06 se inregistrau intre 5 grade la Joseni si Miercurea Ciuc si 17 grade la Gura Portitei si Constanta.

La Bucuresti vremea a continuat sa se raceasca. Cerul a fost temporar noros in cursul zilei si al serii si senin noaptea. Vantul a suflat slab pana la moderat. Temperatura maxima a fost de 26 de grade la toate statiile meteo, iar la ora 06 se inregistrau 10 grade la Baneasa, 12 grade la Afumati si 14 grade la Filaret.


Prognoza meteorologică în intervalul 13.07.07, ora 10 – 14.07.07, ora 09

In tara vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil si izolat va ploua slab in nordul, centrul tarii si la munte. Vantul va sufla slab pana la moderat cu unele intensificari in Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, pe litoral si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 20 si 30 de grade, iar cele minime intre 8 si 18 grade, mai coborate in depresiuni.

La Bucuresti vremea va fi frumoasa, cu cerul variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi in jurul valorii de 29 de grade, iar minima de 14 ... 15 grade.

Calitatea apelor - DA Somes-Tisa ne informeaza ca in data de 12.07.2007, in jurul orei 16.00 pe raul Somes in sectiunea amonte de Satu Mare, s-au sesizat irizatii cu produse petroliere pe cca. 60-80 % din latimea cursului de apa.

La fata locului s-a deplasat o echipa alcatuita din personal de la SGA Satu Mare si IJSU Satu Mare pentru a evalua amploarea fenomenului, prelevarea de probe, identificarea si sistarea sursei de poluare. Au fost create baraje plutitoare pentru izolarea poluantului si au fost utilizate substante tip SPILSORB.

In urma verificarilor din teren s-a constatat ca evenimentul a fost cauzat de avarierea rezervorului de combustibil al unui utilaj apartinand societati de extragere a agregatelor minerale din albia raului Somes. Cantitatea de combustibil scursa in cursul de apa a fost de cca. 200 l.

Rezultatele analizelor fizico-chimice nu au pus in evidenta modificari semnificative ale calitatii apei raului Somes (0,147 mg/l produse petroliere) aval de statia hidrometrica Satu Mare.
Deoarece s-au luat masuri imediate de inlaturare a poluarii, fenomenul a fost inlaturat si nu a avut efecte negative asupra calitatiii apei in sectiunea de frontiera.

Evolutia fenomenului este monitorizata in continuare de catre SGA Satu Mare.

Calitatea mediului

În domeniul aerului - Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

În domeniul solului si vegetatiei - Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

În domeniul supravegherii radioactivitatii mediului - În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.

În municipiul Bucuresti - În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

0 comentarii: