vineri, 27 iulie 2007

Sucevenii ţepuiţi de o agenţie de pariuri, pasaţi între două firme asociate

• Trei suceveni care aşteaptă de aproape două luni banii câştigaţi la pariuri sportive au aflat, recent, că agenţia la care au jucat are doi asociaţi

• Aceştia din urmă îşi pasează reciproc responsabilităţile, fără a avea de gând să achite câştigurile ce li se cuvin clienţilor lor

Cei trei suceveni care au câştigat la începutul lunii iunie la pariurile sportive sume ce totalizează aproape 300 de milioane de lei vechi, însă nu şi-au văzut banii nici până astăzi, a căror poveste a fost relatată de ziarul nostru în urmă cu două săptămâni, sunt pasaţi între două firme asociate care se disculpă, acuzându-se reciproc, fără a avea de gând să achite câştigurile ce li se cuvin clienţilor lor. Controlul demarat de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava la sediul agenţiei în urmă cu aproximativ două săptămâni a scos la iveală faptul că agenţia are la conducere două firme. SC GS BET SRL, care are deschise mai multe agenţii de pariuri în toată ţara, are ca asociat, la Suceava, Karma Travel, prilej de pasare a responsabilităţilor dintr-o parte în alta. „Cei de la Bucureşti spun că firma de la Suceava, prin angajatul ei de la agenţie, nu avea dreptul să emite bilete fără acordul lor. Prin urmare, SC GS BET SRL încearcă să arunce responsabilitatea pe umerii societăţii din Suceava. De cealaltă parte, reprezentanţii celor de la Karma Travel invocă o prevedere din contractul de asociere care stipulează clar: obligaţia de a plăti biletele câştigătoare aparţine SC GS BET SRL Bucureşti”, a explicat Doru Teodorescu, inspector în cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava. El a subliniat că regulamentul de joc al agenţiei este ambiguu, reprezentanţii firmei de la Bucureşti încercând să acrediteze ideea că biletele de joc nu au fost jucate regulamentar. „Din moment ce biletele au serii diferite, ele nu sunt identice, aşa cum susţin reprezentanţii firmei. În plus, dacă a fost acceptat la joc, biletul este regulamentar”, a mai arătat Teodorescu. Inspectorii de la OJPC Suceava au apelat deja la colegii de la Bucureşti, cerându-le printr-o adresă scrisă să demareze un control la sediul SC GS BET SRL din capitală, unde urmează să fie verificate actele societăţii. „După ce vom finaliza ancheta, dacă aspectele pe care le bănuim se vor confirma, vom apela la o somaţie şi apoi la o amendă mare. Putem aplica apoi şi o a doua sau a treia amendă, până ce reprezentanţii firmei le vor da banii câştigătorilor”, a spus inspectorul Teodorescu.

• Amânaţi în două rânduri, pentru a expira termenul în care pot fi ridicaţi banii

Toată povestea a început în prima parte a lunii iunie. Ioan Andronic, un bărbat în vârstă de 41 de ani, este un împătimit al pariurilor sportive. La începutul lunii iunie omul a dat lovitura: 18 dintre biletele jucate au fost câştigătoare, el trezindu-se cu un câştig de 189 de milioane de lei vechi. Bărbatul a jucat biletele împreună cu fratele său Dan, pariind pe meciurile de fotbal care s-au disputat pe 2 iunie, cu ocazia campaniei de calificare pentru Campionatul European din 2008. Biletele au fost jucate la agenţia de pariuri SC GS BET SRL Bucureşti, care are deschis punct de lucru în centrul municipiului Suceava, în faţa Pieţei Mari. Tot la aceeaşi agenţie, cam în aceeaşi perioadă, a mai jucat şi câştigat Dumitru Ilaş, de 42 de ani, el având 14 bilete câştigătoare în valoare de 82 de milioane de lei vechi. Surpriza neplăcută a venit în momentul în care jucătorii s-au dus să-şi ridice banii. Au fost amânaţi în două rânduri, aşa că şi-au dat seama imediat că urmează să fie înşelaţi. Conform regulamentelor caselor de pariuri, banii pot fi ridicaţi doar în termen de 30 de zile de la câştig, condiţii în care firma ar fi putut să susţină apoi că sucevenii nu s-au prezentat să-şi ridice banii. Oamenii au apelat la Societatea Civilă de Avocatură Bulboacă şi asociaţii, cu sediul în municipiul Suceava, fiind pregătiţi să-i cheme la bară pe reprezentanţii firmei.

• Directorul firmei recunoaşte că nu are de gând să achite câştigurile

La vremea când am relatat povestea celor trei, am luat legătura şi cu directorul general al SC GS BET SRL. Sorin Gheorghe vede situaţia într-un mod total diferit. Spune că jucătorii care doresc să joace aceleaşi meciuri, în diverse combinaţii, pe mai multe bilete (aşa cum au făcut câştigătorii), au nevoie de acordul conducerii agenţiei. Recunoaşte că această atribuţie (de a se cere permisiunea conducerii), revine personalului de la agenţia Suceava, însă nu pune mare accent pe acest aspect. A recunoscut că nu are de gând să le ofere banii câştigaţi celor trei, dar s-a arătat dispus să le returneze banii jucaţi, „Dacă nu sunt de acord o să ajungem la Tribunal, unde instanţa va hotărî de partea cui este dreptatea. În cazul în care vor câştiga, ceea ce nu cred că se va întâmpla, jucătorii îşi vor primi banii”, a concluzionat directorul.

0 comentarii: