vineri, 28 septembrie 2007

A crescut numărul celor care au plecat în sicriu de la Spitalul de Urgenţă Suceava


• lipsa posibilităilor de investigaţie performante poate avea un efect direct asupra creşterii mortalităţii, îndeosebi în cazurile grave


Numărul de persoane care au murit în Spitalul Judeţean Suceava de la începutul acestui an este de 440, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când numărul celor care au plecat în sicriu de la spital a fost de 380. Creşterea numărului de oameni care au murit în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este pusă de directorul medical dr.Doina Ganea Motan şi de preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Ţeudan, pe seama creşterii numărului de cazuri grave care ajung la spital. Astfel, cei doi medici au arătat că, cel puţin în ultima perioadă, la spital ajung pacienţi aduşi în ultima fază, fie că este vorba despre cazuri acute medical, fie că este vorba despre cazuri sociale, nevindecabile. Au fost şi cazuri când pacienţi cu indicaţii de intervenţie chirurgicală au murit înainte să fie operaţi.
Atât dr. Motan cât şi dr. Ţeudan au afirmat că, din primăvara acestui an, spitalul nu a dus lipsă de medicamente, cu excepţia unor sincope în aprovizionare, deci nu aceasta ar fi cauza creşterii mortalităţii, în schimb lipsa aparaturii de diagnostic poate avea un efect direct. "Absenţa unor posibilităţi de investigaţie performantă poate temporiza luarea unei decizii până la stabilirea unui diagnostic precis, mai ales în urgenţe, în cazuistica neurologică şi neurochirurgicală", a spus dr. Motan. Conform acesteia, judeţul nostru are o caracteristică deosebită, aceea că numărul accidentelor vasculare este mai mare decât al accidentelor acute coronariene. "În accidentele vasculare diagnosticul precis este esenţial deoarece tratamentul este diferit. Oricâtă experienţă are medicul, îşi asumă o mare responsabilitate când limitează tratamentul, în absenţa unor investigaţii cu aparatură performantă", a arătat directorul medical.
Preşedintele Colegiului Medicilor, medic în secţia Anestezie-Terapie Intensivă, a spus şi el că, deşi aprovizionarea cu medicamente a fost mult mai bună faţă de anii precedenţi, din secţia în care lucrează lipsesc în continuare "medicamente fundamentale", din cauza unor deficienţe legate de licitaţii. Totodată, el a recunoscut că, nu de puţine ori, la Colegiul Medicilor pacienţii sau familiile lor au reclamat că au fost trimişi să cumpere medicamente, uneori de milioane de lei.
"Nici de la Colegiu, nici ca medic în spital nu mai avem acces la informaţii legate de finanţare, de costuri sau de aprovizionare. Nu ştim ce bani sunt, cum şi pe ce se cheltuie. Noi aflăm doar din presă ceea ce se întâmplă, aşa că nu vă pot spune decât ceea ce ştiu din secţia în care lucrez", a mai spus dr. Ţeudan.
Cert este că la acestă oră nu există stocurile de siguranţă, deşi bugetul de care dispune spitalul permite din plin crearea lor.

0 comentarii: