miercuri, 5 decembrie 2007

Consiliile locale ar putea fi obligate sa amenajeze adaposturi animalelor fara stapan


Consiliile locale ar putea fi obligate sa amenajeze, in functie de necesitati, servicii specializate pentru protejarea cainilor, pisicilor si altor animale pierdute sau abandonate, se arata intr-o propunere legislativa, care a primit raport favorabil in Comisia pentru administratie publica din Senat.

Aceasta modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului referitoare la cainii fara stapan si-l are ca autor pe senatorul conservator Marius Marinescu. Potrivit initiatorului, acest proiect va urmari "transformarea centrelor de exterminare a cainilor, in centre de protectie a animalelor."
O modificare adusa Ordonantei se refera si la faptul ca pisicile, cainii sau alte animale fara stapan vor fi capturate si transportate in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor, unde vor fi cazate pe o perioada de 14 zile, si nu doar doua zile, cum era prevazut. In aceasta perioada, cei interesati pot adopta un animal.
Cainii sau pisicile nerevendicate pot fi adoptate de asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor, dar numai dupa ce au fost sterilizate, vaccinate antirabic si deparazitate intern si extern. De asemenea, proiectul mai prevede ca, in cazul cainilor cu stapan, acestia sa tranziteze spatiul public doar cu lesa si zgarda, sub directa supraveghere a stapanilor, iar lasarea nesupravegheata pe spatiul public a cainilor adoptati sau a celor cu stapan se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.
Constatarea contraventiilor se va face de inspectorii veterinari si politistii comunitari. Proiectul a primit aviz favorabil si de la Comisiile de sanatate si agricultura.

0 comentarii: