miercuri, 5 decembrie 2007

Institutiile publice vor fi obligate sa incheie contracte electronice de achizitii


Guvernul va obliga institutiile publice sa incheie din 2008 contracte de achizitie publica in sistem electronic pentru cel putin 20% din valoarea totala a achizitiilor anuale.

In prezent, procedura de atribuire a contractelor prin acest sistem este optionala si folosita la un nivel foarte redus. Suma anuala totala a achizitiilor publice va fi determinata prin cumularea valorii tuturor contractelor atribuite prin licitatie deschisa sau restrinsa, cerere de oferte, achizitie directa. Obligatia de utilizare a sistemului electronic pentru cel putin 20% din valoarea anuala a contractelor de achizitie va fi verificata de catre operatorul Sistemului Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP), care va transmite Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, pina pe 31 martie a fiecarui an, un raport pe aceasta tema.
Amenda aplicata pentru nerespectarea obligatiei de atribuire a contractelor de achizitie publica prin sistem electronic va fi cuprinsa intre 10.000 si 35.000 lei. Din punctul de vedere al utilizarii mijloacelor electronice, legislatia nationala prevede, in prezent, o singura obligatie, respectiv transmiterea anunturilor (de intentie, de participare si de atribuire) spre publicare in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice. Legislatia nu obliga autoritatile contractante sa utilizeze mijloacele electronice. Datele centralizate pentru acest an de Ministerul Comunicatiilor si Autoritatea pentru Achizitii Publice indica o valoare a contractelor atribuite prin mijloace electronice de sub 1% din totalul achizitiilor.

0 comentarii: