miercuri, 5 decembrie 2007

Normele UE interzic sacrificarea porcilor prin metodele tradiţionale folosite de bucovineni de sute de ani


Actualitate



porc.sacrificare.SarbatoriÎntrucât a început sezonul sacrificării porcinelor pentru sărbătorile de Crăciun, conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (DSVSA) atrage atenţia sucevenilor că sunt pasibili de amenzi de până la 30.000 lei dacă nu asomează mai întâi animalele. Şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că porcii trebuie amorţiţi înainte de sacrificare, prin folosirea celor mai moderne metode, pentru ca durerea să fie simţită cât mai puţin. „Potrivit normelor europene, animalele trebuie sacrificate când au cunoştinţa pierdută. Este bine cunoscut că la noi sacrificarea porcilor se face conform tradiţiei de sute de ani, prin înjunghiere în inimă sau tăierea jugularei. Asemenea mod de sacrificare nu este permis în UE, ca să nu mai vorbim de faptul că se ştie că la noi, la asemenea evenimente se mai serveşte un păhărel, şi nu de puţine ori sacrificările au eşuat animalele fiind chinuite. Este o problemă de umanitate.” a precizat Petrea Dulgheru.

Întrucât se vehicula ideea ca de asomare să se ocupe medicii veterinari, reprezentanţii Direcţiilor Veterinare s-au întrunit la Bucureşti unde au decis ca acest lucru să nu fie realizat de ei ci de proprietarii acestora - cei care se ocupă de sacrificare. „Noi la absolvirea facultăţii am depus un jurământ prin care avem obligaţia de a salva animalele, de a le proteja, de a aplica sancţiuni şi de a nu le chinui” a spus şeful DSVSA Suceava. Acesta a precizat că asomarea porcilor se face prin două metode: cu pistol cu glonţ captiv, a cărui valoare este de aproximativ 4 milioane de lei vechi, şi pentru deţinerea căruia trebuie autorizaţie de port armă de la Poliţie iar cea de-a doua metodă este electronarcoza – transmiterea de curent electric spre creierul animalului prin doi electrozi. Potrivit şefului DSVSA Suceava, în judeţul Suceava toate cele 14 abatoare sunt dotate cu pistoale cu glonţ captiv, însă aşadulgheru ceva trebuie să deţină toate persoanele care vor să obţină autorizaţie pentru prestarea acestui serviciu de la primăriile de domiciliu.

„Medicii noştri au informat primăriile că eliberarea de asemenea autorizaţii trebuie să fie condiţionată de deţinerea de mijloace de asomare” a spus Petrea Dulgheru, care a mai adăugat că este conştient că nu toată lumea îşi va lua asomatoare, de aceea îi avertizează că sunt pasibili de amenzi. „Înainte asemenea pistoale nici nu se găseau în ţară şi pe deasupra erau foarte scumpe, dar acum se găsesc şi nu costă mult, vreo 4 milioane lei , iar pentru sacrificarea unui porc se ia 6-700.000 lei vechi, deci investiţia se amortizează repede” a mai menţionat Petrea Dulgheru.

0 comentarii: